​Președintele Trump spune că va da undă verde pentru un proiect feroviar de mari dimensiuni ce va lega statul american Alaska de provincia canadiană Alberta, un traseu de 2.570 km. Noua cale ferată va fi destinată transportului de marfă, dar ar putea să circule pe ea și trenuri de călători.

Tren de marfa in CanadaFoto: Ketian Chen | Dreamstime.com

Calea ferată va porni în Fort McMurray (provincia Alberta) va traversa regiunile Northwest Territories și Yukon și va ajunge în Alaska unde va face joncțiunea cu calea ferată existentă.

Se estimează că va dura cel puțin trei ani construcția, iar calea ferată va fi destinată transportului de marfă (țiței, grâne, minerale, produse chimice).

Din bugetul total de 17 miliarde dolari, 14 miliarde sunt destinați lucrărilor de pe teritoriul canadian și trei miliarde pe teritoriul SUA (Alaska).

Despre proiectul privat numit A2A se vorbește de ani buni, iar promotorii spun că este mare nevoie de o cale ferată care să transporte mărfuri direct din Alaska spre SUA, via Canada. Până la începerea construcției mai trebuie însă obținute o serie de autorizații.

În SUA și Canada transportul feroviar de călători a scăzut mult față de acum 30-40 de ani, însă cel de marfă este prioritar.

Alaska are o cale ferată importantă de 750 km, de la Fairbanks la Seward, via Anchorage.

Sursa: mustreadalaska.com