În tot mai multe țări din Europa sunt anulate trenuri interne și internaționale, după ce câteva țări au impus lockdown-uri și numărul de pasageri a scăzut în unele zone și cu peste 70%. Din martie până în iunie au fost anulate multe trenuri și apoi lucrurile și-au revenit câteva luni, dar acum serviciile sunt din nou restrânse din cauza pandemiei.

Trenuri din ElvetiaFoto: Gaid Phitthayakormsilp, Dreamstime.com

În Franța, 7 din 10 TGV-uri nu vor mai circula până la început de decembrie, iar gradul de ocupare a trenurilor a scăzut de la 60% la început de octombrie, la 15% în prezent, pe fondul noilor măsuri de lockdown.

Doar o mică parte dintre trenurile Eurostar către Anglia mai circulă, tot din cauza numărului de pasageri, iar compania a schimbat regulile, astfel că poate anula trenurile cu foarte puțin timp înainte de ora plecării, dacă rata de ocupare este prea scăzută.

Danemarca a redus numărul trenurilor IR până la 3 decembrie și alte rute au fost scurtate.

Austriecii de la OBB, care operează cea mai mare flotă de trenuri de noapte din Europa, au anunțat că au scăzut numărul de trenuri către Elveția, Italia și Germania, în condițiile în care numărul de pasageri a scăzut puternic din cauza restricțiilor.

Și Elveția, celebră pentru trenurile sale curate și punctuale, a decis să reducă semnificativ legăturile cu Franța și Italia, unele măsuri fiind valabile până la 12 decembrie, iar altele până la 1 decembrie.

Cehia, una dintre țările care a suferit cel mai mult în acest al doilea val al pandemiei, a redus multe dintre legăturile dintre regiuni, menținând însă majoritatea trenurilor de navetiști.

Pe 7 noiembrie CFR Călători a anunțat că suspendă 11 trenuri destinate pentru naveta elevilor.

Companiile feroviare spun că dacă oamenii poartă mască și se dezinfectează, riscul de infectare este extrem de mic în trenuri.