​Informațiile din zilele trecute indicau faptul că biletele vor costa în jur de 8 lei între Gara de Nord și Aeroport, pe linia unde circulația se deschide pe 13 decembrie. Acum, printr-un proiect de Ordin al ministrului transporturilor, se va introduce categoria de trenuri Regio Expres și biletul va costa 4 lei. Proiectul a fost trimis spre publicare către Monitorul Oficial.

Tren in gara de la aeroportFoto: CFR Calatori

Ce spune ministrul Lucian Bode

Trenul spre Aeroportul Otopeni va circula începând de duminică, la un interval de 40 de minute, 24/24 ore, cu o durată de aproximativ 20 minute.

Am avut astăzi discuții pe marginea acestui tarif pe calea ferată, ținând cont de Metodologia de calcul a tarifelor maximale pentru transportul de călători pe calea ferată, dar și de discuțiile purtate cu operatorii feroviari și cu partenerii sociali, acestia fiind de acord cu propunerea MTIC, în privința pretului călătoriei. Sunt în măsură să vă spun că am reușit să ajungem la un consens și să anunț că prețul unei călătorii pe această rută este de 4 lei.

Ce spune Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor

Tariful de călătorie de la Gara de Nord la Otopeni va fi de 4 lei, prin actualizarea a două ordine de ministru:

➡ Introducerea categoriei de tren Regio Expres, care permite oprirea trenurilor și în stațiile intermediare, ne referim la Parc Mogoșoaia și, după Anul Nou, la punctul de oprire din zona Patinoar Otopeni

➡ Stabilirea unui preț unic de 4 lei

- 72 de trenuri vor circula pe această rută, începând de la miezul nopții de 12 - 13 decembrie 2020, 0:00h, odată cu promovarea noului Mers al Trenurilor 2020-2021.

Proiectul de Ordin al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor pentru modificarea Anexei nr. 2 la Ordinul Ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr.153/2011 privind modificarea și completarea Regulamentului pentru circulația trenurilor și manevra vehiculelor feroviare - nr. 005 și a Anexei la Ordinul Ministrului Transporturilor nr.1050/2013 pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători a fost trimis spre publicare către Monitorul Oficial și poate fi consultat aici.

În proiect se menționează

Prin coroborare cu celelalte servicii feroviare periurbane în zona metropolitană Bucureşti această conexiune va permite consolidarea unei zone de influenţă a Aeroportului Internațional Henri Coandă pe o rază de cca.70 km în jurul oraşului Bucureşti, pe baza facilităţilor de transport feroviar.

În aceste condiţii, Aeroportului Internațional Henri Coandă va deservi în mod curent şi fiabil, prin intermediul transportului feroviar, oraşe mai îndepărtate de Bucureşti precum: Braşov, Târgovişte, Craiova, Giurgiu (inclusiv zona de frontieră Ruse), Constanţa, Buzău.

integrării cu transportul subteran respectiv metroul în stația București Nord, crescând astfel potențialul intermodal de conexiune al Gării de Nord, prin realizarea conexiunii rapide cu întreaga rețea de metrou a Bucureștiului și cu rețeaua de transport public de suprafață a Societății de Transport București,

În acest context, propunem valoarea de 4,00 lei, TVA inclus, la tren de rang Regio Expres, clasa 1 și clasa a 2-a, pentru tariful unic denumit „Tarif București Nord – Aeroport Internațional Henri Coandă. Tariful de rezervare va fi facultativ.

Tariful unic se va aplica pe secția de circulație Bucuresti Nord Gr.A - Aeroport Internațional Henri Coandă T1 pentru călătoria simplă cu trenuri de rang Regio Expres la clasa 1 și clasa a 2-a pentru orice relație de călătorie pe secția respectivă, pentru legitimații de călătorie eliberate la casa de bilete, la automatele de bilete, prin serviciul de vânzare bilete online sau în tren, de personalul de tren.