Autoritățile din Finlanda au aprobat finanțarea construirii unei linii de mare viteză din capitală, până la granița rusă, pe traseul Helsinki - St Petersburg. De la Helsinki sunt 257 km până la localitatea de graniță Vainikkala și trenurile fac sub două ore. Din 2010 cei 416 km dintre St Petersburg sunt parcurși în 3 ore și jumătate de trenuri moderne ce ating și 250 km/h.

Trenul de viteza AllegroFoto: Igor Groshev, Dreamstime.com

Costurile estimate vor fi de 2,65 miliarde euro pentru linia ce va urma traseul Helsinki - Porvoo - Kouvola - Vainikkala și vor contribui și comunitățile locale.

Rusia promisese că va inaugura în 2026 o linie de mare viteză între Moscova și St Petersburg și, combinat cu noua linie către Helsinki, s-ar ajunge ca o călătorie între cele două capitale să dureze doar șase ore.

În prezent sunt deja trenuri rapide între Moscova și St Petersburg care fac 3 ore și jumătate pe 650 km, dar pe o linie de mare viteză ar face cam două ore și jumătate, în timp ce trenurile clasice de noapte fac 8-9 ore.

Înainte de criza Covid a existat un tren direct Moscova - Helsinki ce făcea 14-15 ore între cele două orașe separate de peste 1.050 km. Rusia a întrerupt legăturile feroviare externe cu majoritatea țărilor din cauza crizei Covid.

Sursa: International Railway Journal