​Italia va testa, după modelul câtorva curse aeriene, și trenurile ”fără Covid” pe câteva rute dintre orașele mari, ideea fiind că toți pasagerii, dar și angajații care deservesc trenul, vor fi testați înainte de plecare. Italia este în plin val trei al pandemiei și numărul de cazuri a urcat din nou, după o perioadă în care lucrurile păreau să meargă mai bine. Media a fost de 25.000 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână, cel mai grav fiind în regiunile Lombardia, Emilia - Romagna și Campania.

Trenuri italiene FrecciarossaFoto: © A1977, Dreamstime.com

Din aprilie vor începe testele cu aceste trenuri așa-numite ”covid free”, iar primul tronson va fi Milano - Roma. Pasagerii trebuie să vină cu o oră mai repede la gară pentru a fi testați și teste vor fi făcute și pentru personalul din tren.

Se va începe cu un tren pe zi, dar planul este ca la vară să fie mai multe astfel de trenuri ”fără Covid” între destinații turistice precum Roma, Veneția, Florența sau Napoli.

Conceptul a fost încercat de italieni pe două curse aeriene Roma - Atlanta și Roma - New York, toată lumea fiind testată înainte de decolare.

Italia a anunțat că în 11 gări importante vor fi alocate zone de screening pentru pasagerii care merg cu aceste trenuri. În gara termini din Roma va fi amenajat și un centru mare de vaccinare.

Tot Italia a anunțat și așa-numitele "treno sanitario”, garnituri formate din opt vagoane cu aparatură medicală, practic trenuri medicale ce au și trei vagoane de terapie intensivă. Sunt gândite pentru a transporta pacienții între regiuni, dar și peste hotare, dacă va fi nevoie.

Sursa: CNN