Mai mult de jumătate din personalul CFR Marfă are vârsta cuprinsă între 50-60 de ani - raport al Curţii de Conturi

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 14 august 2021, 17:24 Economie | Industrie Feroviara


Tren al CFR Marfa
Foto: Hotnews
Mai mult de jumătate din personalul CFR Marfă are vârsta cuprinsă în intervalul 50-60 de ani, preponderent fiind manevranţi vagoane, şefi de tren, mecanici de locomotivă, indică Raportul de audit al performanţei privind activitatea specifică desfăşurată de către Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ”CFR Marfă” SA, realizat de Curtea de Conturi.

Acţiunea de audit s-a desfăşurat în perioada 2 septembrie 2019 – 18 decembrie 2020 la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A., la Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A şi la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi a vizat perioada ianuarie 2014 – 30 iunie 2020, notează News.ro.

Conform documentului, cea mai mare parte a personalului este cuprinsă în grupa de vârstă 50-60 de ani (65%), în cadrul acesteia ponderea cea mai mare fiind deţinută de personalul implicat în activitatea de exploatare (manevranţi vagoane, şefi de tren, mecanici de locomotivă, revizori vagoane etc.) care reprezintă 47% din totalul salariaţilor.

”La CFR Marfă a existat un proces accentuat de îmbătrânire a personalului, îndeosebi a personalului implicat în activitatea de exploatare, generând un risc major privind asigurarea continuităţii activităţii şi diminuând totodată capacitatea operatorului feroviar de a face faţă concurenţei. Disfuncţiile în planificarea forţei de muncă au fost generate şi de inexistenţa unei strategii coerente în domeniul resurselor umane”, consemnează raportul.

De asemenea, indică faptul că procesul de îmbătrânire a forţei de muncă, îndeosebi în ceea ce priveşte personalul implicat în activitatea de exploatare, generatoare de venituri în cadrul societăţii, implică un risc major pentru asigurarea continuităţii activităţii, diminuând totodată capacitatea operatorului feroviar de a face faţă concurenţei.

În ceea ce priveşte modul de exploatare a resurselor umane, auditul reţine însă unele disfuncţionalităţi privind eficienţa utilizării acestora: în perioada auditată, corelaţia dintre creşterea cheltuielilor de personal şi creşterea productivităţii muncii nu a fost respectată, cu impact negativ asupra performanţei societăţii; productivitatea muncii, calculată în funcţie de cifra de afaceri realizată, s-a situat sub nivelul realizat de principalii competitori de pe piaţa transportului feroviar de marfă din România.

În condiţiile aprobării statutului personalului feroviar, care prevede reducerea vârstei standard de pensionare a personalului implicat în activitatea de circulaţie a trenurilor, precum şi în activitatea de exploatare, revizie şi întreţinere material rulant, acest risc s-a majorat semnificativ. În acest context, în opinia echipei de audit, elaborarea şi implementarea unei strategii coerente în domeniul resurselor umane, care să asigure atragerea, selectarea, formarea, dezvoltarea şi motivarea personalului necesar îndeplinirii obiectului de activitate al societăţii, în condiţiile mediului concurenţial existent, ar diminua considerabil riscurile în domeniul planificării forţei de muncă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2113 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Exemplu de productivitate (Sâmbătă, 14 august 2021, 18:26)

  holinessdani [utilizator]

  Curtea de conturi a avut nevoie de 15 luni ("perioada 2 septembrie 2019 – 18 decembrie 2020") pentru a face un tabel cu cu varsta si functia de incadrare a angajatilor de la CFR!
  Bravo, sunteti un bun exemplu pentru tara.
 • +1 (3 voturi)    
  pai nu stiti,ma? (Sâmbătă, 14 august 2021, 19:44)

  Mistrelutz [utilizator]

  angajatii cfr,ca si altele de stat ,sunt angajati pe viata si apoi posturile respective sunt lasate prin testament copiilor,nepotilor,etc..
 • +1 (1 vot)    
  angajari (Sâmbătă, 14 august 2021, 22:36)

  alexx1955 [utilizator]

  Va propun sa angajati de la Metrorex,...sa vada si ei cum este sa lucrezi in cimp pe ger si zapuseala cu 1/2 din salariu.
 • 0 (0 voturi)    
  Alta stire (Duminică, 15 august 2021, 19:16)

  Xzolo [utilizator]

  Alta stire ca cea de alaltaieri in care un Mare inginer financiar ne spunea noua Romanilor ca nu este bine ca avem casa platita, ci sa traim ca americanii prin chirii si banii sa ii dam lor sa “ riste” cu ei.
  Revenind la CFR Marfa, statistica asta ce vrea sa fructifice de fapt?Unde bate?Ca asa fara tinta nimeni nu face ceva .
  Sa iei un om de 50-60 ani care de la 18 ani a legat si dezlegat zeci de mii de vagoane si sa ii dai afara ca e bosorog pentru competitie?
  Pai pana la 75 de ani il trimiti sa faca pachetarie la Amazon sau Uber, adica il bagi direct in cosciug.
  Daca tot vreti ca un om sa iasa la pensie la Methusalemica varsta de 75 ani, cel putin nu mai discriminati si puneti in acelasi rand un muncitor de 18 cu unul de 75.
  Voi vreti ca omul sa iasa la pensie la 75 da sa il dati afara cu titlu de bosorog la 50-60 .
  Rusine.
  Te vei purta cu un om ca si cu un animal si peste un timp te miri de ce te priveste animalic.
  Ma refer la animale haituite ,nu la cele rasfatate.
  Expresiile fetelor Romanilor devin tot mai animalice.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by