​Guvernul a decis miercuri să scoată din Fondul de rezervă bugetară pentru acest an suma de 115 milioane de lei pentru plata arieratelor pe care Electrificare CFR, filială a CFR SA, le are către bugetul general consolidat al statului, și alte 32,2 milioane de lei pentru achitarea de către CFR a obligațiilor restante către societatea ”Informatica Feroviară”. Vezi în articol ce alți bani sunt scoși din Fondul de Rezervă pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu.

Tren de la CFR CalatoriFoto: Stefania Gal

Guvernul a anunțat miercuri că a adoptat mai multe Hotărâri prin care se suplimentează bugetul Ministerului Transporturilor cu sume din Fondul de rezervă bugetară, astfel:

1. HOTĂRÂRE privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii

Prin Hotărârea aprobată, a fost alocată suma de 152,7 milioane lei credite bugetare și 7,9 milioane lei credite de angajament, pentru CNAIR-SA. Sumele necesare se vor acoperi din ”Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile post-aderare”, din care:

  • 49,4 milioane lei prin FEDR (Programe din Fondul European de Dezvoltare)
  • 103,2 milioane lei prin FC (Programe din Fondul de Coeziune)

2. HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2021 din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru plata arieratelor către bugetul general consolidat al statului

Actul normativ aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pe anul 2021, cu suma de 115 milioane lei, pentru plata arieratelor pe care Societatea Comercială Electrificare CFR SA (filială a Companiei Naționale Căi Ferate SA) le are către bugetul general consolidat al statului.

Compania Națională ”Căi Ferate S.A.” se confruntă, începând din anul 2019, cu o lipsă acută a lichidităților, pe fondul neîncasării creanțelor de la principalii clienți, ceea ce a condus la acumularea de plăți restante către societățile afiliate.

3. HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pe anul 2021 din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru plata datoriilor restante înregistrate de Compania Națională ”Căi Ferate SA” către Societatea Comercială ”Informatica Feroviară” SA

Prin Hotărârea aprobată, se suplimentează bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pe anul 2021, cu suma de 32,2 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2021, pentru Compania Națională ”Căi Ferate SA”. Compania Națională ”Căi Ferate SA” va utiliza suma primită pentru achitarea obligațiilor restante către Societatea Comercială ”Informatica Feroviară” SA

4. HOTĂRÂRE privind aprobarea alocării de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru plata finală a proiectului PHARE RO-2005/017-553.04.03 ”Asistență tehnică pentru pregătirea unor lucrări de reabilitare pentru poduri și tuneluri de cale ferată

Prin Hotărârea aprobată, se alocă suma de 3,287 milioane de lei necesară pentru finanțarea de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de autoritate publică centrală cu rol de autoritate de implementare, a plății finale a proiectului PHARE RO-2005/017-553.04.03 ”Asistență tehnică pentru pregătirea unor lucrări de reabilitare pentru poduri și tuneluri de cale ferată”, sumă neeligibilă din fondurile nerambursabile PHARE.

Măsurile Guvernului vin după greva de luni a angajaților CFR

Amintim că angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat luni dimineața o grevă, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Liderul sindicaliștilor Rodrigo Maxim a precizat că 1.500 de lucrători din toată țara participă la protest, dar și alți angajați sunt nemulțumiți și așteaptă negocierile cu Ministerul Transporturilor.

Sindicaliștii au cerut o majorare a salariilor de 35% pentru această categorie de personal.

Greva declanșată de ceferiști luni dimineață s-a încheiat după ora 17.00 și primele trenuri au ajuns în Gara de Nord cu peste 400 de minute întârziere. Sindicaliștii au obținut o majorare de 10%, spun surse din piață. Faptul că va exista o majorare a fost confirmat și de un comunicat al Ministerului, care însă nu a publicat și procentul.