​Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a lansat licitaţia pentru achiziţia serviciului de elaborare a unui studiu de fezabilitate pentru creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară. Valoarea totală estimată a contractului, împărțit în 5 loturi, este 5 milioane lei. Modernizarea instalațiilor, atât a celor din stații, cât și a celor dintre gări, are rolul de a crește siguranţa traficului feroviar, dar și de a îmbunătăţi capacitatea sectoarelor feroviare.

Lucrari feroviareFoto: CFR Infrastructura

Ce spune CFR SA

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a lansat licitaţia pentru achiziţia serviciului de elaborare a unui studiu de fezabilitate pentru Sporirea eficienței economice și a siguranței feroviare prin creşterea nivelului de centralizare al instalaţiilor de semnalizare feroviară.

Valoarea totală estimată a contractului, împărțit în 5 loturi, este 5 milioane lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri de la Bugetul de Stat. Obiectivul studiului de fezabilitate este de a identifica și prezenta opțiunea investițională optimă atât din punct de vedere tehnic, economic, cât și operațional, pentru creșterea nivelului de centralizare al instalațiilor de semnalizare feroviară.

Modernizarea instalațiilor, atât a celor din stații, cât și a celor din interstații, are rolul de a crește siguranţa traficului feroviar, dar și de a îmbunătăţi capacitatea sectoarelor feroviare, prin utilizarea de echipamente moderne. Din punct de vedere al beneficiilor centralizării electronice, se evidențiază pe lângă componenta de siguranţă și capacitate, și scăderea semnificativă a cheltuielilor companiei cu personalul și întreținere, ceea ce ar conduce la o mai eficientă utilizare a fondurilor, pentru asigurarea unei infrastructuri feroviare atractive, pentru operatorii de transport pe calea ferată și beneficiarii acestora.

De asemenea, creșterea nivelului de centralizare al sistemului de semnalizare, prin centralizarea instalațiilor și integrarea acestora în centre de management ale traficului, rezolvă problema deficitului de personal, contribuie la îmbunătăţirea siguranţei circulației trenurilor și, nu în ultimul rând, conduce la creșterea vitezei de circulaţie pe secțiile modernizate.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 29.03.2022, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 15.00.

Anunţul de participare cu nr. CN1038945/04.02.2022 este disponibil în Sistemul Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP).