​Comisia Europeană a aprobat un ajutor în valoare de 43,63 milioane euro pentru a compensa paguba suferită de către CFR Călători, în urma pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor impuse de către guvernul României pentru a limita răspândirea virusului. În lunile de lockdown numărul de pasageri a scăzut cu peste 60%, iar pe întreg 2020, cu aproximativ 20%.

Tren al CFR CalatoriFoto: Stefania Gal

Ce spune Comisia

Această măsură va permite României să ofere compensații CFR Călători pentru paguba suferită în perioada 1 aprilie - 31 august 2020, pagubă care a reprezentat o consecință directă a restricțiilor impuse. Acest ajutor va lua forma unei injecții de capital.

Măsura a fost adoptată în temeiul unui articol din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite Comisiei să aprobe măsuri de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a oferi compensații întreprinderilor care suferă pagube provocate direct de evenimente extraordinare, cum este cazul pandemiei de coronavirus. Comisia a constatat că prin măsura notificată va fi compensată paguba rezultată direct în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus.

De asemenea, Comisia a mai constatat că măsura este proporțională, întrucât nu se depășește valoarea necesară pentru repararea pagubei. Pe această bază, Comisia a ajuns la concluzia că măsura corespunde normelor UE în materie de ajutoare de stat.