​Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat în SEAP un anunț de consultare a pieței, tema fiind achiziția pe viitor a unor locomotive noi pentru trenuri de lung parcurs din România, locomotive care să poată atinge 200 km/h și să tracteze 16 vagoane.

Tren al CFR CalatoriFoto: Hotnews

Polonia, Austria și Serbia sunt țările care au în regiune porțiuni pe care trenurile ating 200 km/h.

În România, cele mai rapide porțiuni permit 160 km/h, pe magistrala 800 București - Constanța unde cele mai rapide trenuri fac sub 2 ore pe 225 km.

Există și câteva porțiuni în vest, pe Coridorul IV, dar trenurile nu rulează cu acestă viteză încă.

Ungaria, Cehia, Polonia și Bulgaria au cumpărat în ultimii ani locomotive noi capabile să atingă 200 km/h. România nu a mai cumpărat aproape nimic în ultimul deceniu la acest capitol.

Iată ce spune Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Pe 5 aprilie 2022, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a publicat în SEAP un anunț de consultare a pieței, pentru a obține valoarea estimativă unitară în vederea achiziției de material rulant nou destinat transportului feroviar de călători, respectiv ”Locomotive electrice LE” și o cotație pentru mentenanța acestora.

Astfel, prin acest demers legal, ARF dorește obținerea unei valori estimative unitare pentru achiziția unei locomotive electrice LE pe 4 osii, care să dispună de instalație ERTMS on-board, capabile să atingă viteza de 200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători și a serviciului de mentenanță, necesar funcționării acesteia pentru o perioadă de 15 ani cu posibilitatea de extindere la 30 de ani.

Prețul va fi compus din:

- prețul de achiziție a unei unei locomotive electrice LE pe 4 osii, care să dispună de instalație ERTMS on-board, capabile să atingă viteza de 200 km/h și să tracteze până la 16 vagoane de călători , exprimat în lei/ramă;

- prețul pentru asigurarea întreținerii/mentenanței pentru 15 ani, exprimat printr-un preț mediu în lei/km.; serviciile de mentenanță vor fi prevăzute cu o opțiune de suplimentare de până la 30 de ani.

Data limită pentru transmiterea de propuneri este 20 aprilie 2022, iar consultarea se va încheia pe 29 aprilie 2022.