Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat o consultare publică ce are ca scop alegerea variantei optime de culori pentru cele 20 de trenuri electrice de lung parcurs ce vor fi livrate de compania Alstom.

Propunere de schema de culori pentru clasa a douaFoto: ARF

Ca variante de lucru pentru combinația de culori, stabilite la nivelul ARF, sunt patru opțiuni, care includ culoarea dominantă albastru ciel, ce se potrivește cu scaunele de la clasa a II-a sau culoarea dominantă grena ‘CFR’, asemănătoare scaunelor de la clasa I.

Citește și: Trenuri noi în România - Despre confort, când vor sosi toate ramele electrice și care sunt planurile-pilot cu trenurile pe hidrogen

Primul tren de la Alstom ar trebui să ajungă în țară la final de 2023 și apoi cadența să fie de patru trenuri pe lună. Dacă totul merge bine, la final de 2024 vom avea 37 de trenuri noi, contractul fiind de peste 700 milioane euro.

Ce spune ARF

Demersul are loc în cadrul proiectului Achiziţia de material rulant nou – rame electrice destinate traficului inter-regional (RE-IR), finanțat din fonduri europene neramburabile și de la bugetul de stat.

Una dintre variantele propuse pentru exterior

Această achiziție reprezintă un moment important pentru reînnoirea parcului de material rulant din România, fiind primul proiect de acest gen după aproape două decenii. ARF dorește să consulte publicul călător care va beneficia de noile trenuri, ce vor fi distribuite operatorilor pe baza contractelor de servicii publice.

De aceea, așteptăm opiniile dumnevoastră cu privire la combinația de culori cea mai potrivită, atât pentru designul exterior, cât și pentru elemente de interior. Astfel, în perioada 15-24 iunie 2022, ARF vă pune la dispoziție un chestionar care poate fi accesat aici.

Modelul pentru grafica exterioară conferă impresia de viteză și mobilitate, fiind inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, sculptorul român ce a legat în mod genial cultura română de cea franceză.

Propunere pentru clasa 1

Ca variante de lucru pentru combinația de culori, stabilite la nivelul ARF, vă oferim patru opțiuni, care includ culoarea dominantă albastru ciel, ce se potrivește cu scaunele de la clasa a II-a sau culoarea dominantă grena ‘CFR’, asemănătoare scaunelor de la clasa I. Vagonul de clasa I are un element distinctiv față de celelalte vagoane.

Pentru podea, ARF optează pentru o imitație parchet din lemn nuanța bej, pentru a spori senzația de spațiu.

Precizăm că detaliile cu privire la configurația și confortul scaunelor sunt încă în analiză cu furnizorul.