Luni a fost transmis la SICAP anunțul de participare pentru o licitație de 400 milioane lei cu care să fie cumpărate 16 locomotive electrice pentru trenurile de lung parcurs. Parcul actual de locomotive are o vârstă medie de peste 40 de ani vechime și aceste locomotive se defectează des.

LocomotiveFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Ce spune ARF

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că azi, 19.09.2022, a transmis în SICAP anunțul de participare aferent proiectului de investiții “Achiziția de 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, capabile să tracteze până la 16 vagoane de călători”, cu o valoare estimată de 400 milioane de lei (fără TVA).

Cele 16 locomotive electrice, care vor asigura legătura directă între marile orașe ale României, trebuie să asigure:

- viteze de circulație de până la 200 km/h;

- standarde tehnice europene de interoperabilitate;

- fiabilitate și costuri reduse de operare;

- diminuarea poluării;

- valorificarea investițiilor de modernizare derulate pe întreaga rețea feroviară TEN-T de pe teritoriul României;

- susținerea programului de trecere la sistemul de comandă – control al trenurilor bazate pe standardul european ERTMS / ETCS.

Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 - Transport durabil” și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.