O altă licitație de cumpărare de material rulant feroviar ajunge să fie suspendată, de data aceasta fiind vorba despre locomotive noi. CNCD a decis suspendarea licitației pentru achiziția a 16 locomotive electrice, a anunțat Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Marți s-a anunțat că a fost anulată licitația pentru 20 de trenuri electrice de lung parcurs.

TrenFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Licitația avea ca scop cumpărarea a 16 locomotive electrice capabile de viteze maxime cuprinse între 160 și 200 km/h. Aceste locomotive noi puteau să tracteze trenuri de până la 16 vagoane. Valoarea estimată era cuprinsă între 702 milioane lei, fără TVA, si 1.03 miliarde lei.

Parcul actual de locomotive are o vârstă medie de peste 40 de ani vechime și unele se defectează des.

România a fost foarte ineficientă în a cumpăra locomotive noi pentru trenuri de pasageri în ultimii 15 ani, spre deosebire de țări precum Polonia, Cehia și Ungaria.

Decizia de suspendare vine după ce CNSC a dat dreptate unei contestații depuse de Alstom Transport în care această firmă cerea pe lângă modificări aduse condițiilor puse de autoritate în licitație și suspendarea acestora pe durata judecății, scrie Club Feroviar.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a decis suspendarea procedurii până la judecata pe fond, argumentând că dacă licitația merge înainte și Alstom Transport va avea câștig de cauză în final, procedura va fi anulată, iar interesul public va fi grav afectat.

Cerințele aveau legătură, printre altele, cu modificarea monedei în care se transmite oferta financiară și modalitatea de plată, dar și cu limba în care pot fi depuse ofertele.

Iată ce spune ARF

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că pe 1 noiembrie 2022, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis suspendarea procedurii de achiziție a celor 16 locomotive electrice noi pe 4 osii cu sisteme ERTMS, în urma publicării pe portalul acesteia a soluției pe scurt în privința unei contestații formulate pe procedură, respectiv: „admite contestația în parte și dispune suspendarea până la judecarea pe fond”.

După publicarea deciziei CNSC, ARF va pune în aplicare măsurile dispuse, iar procedura de atribuire va fi reluată, în cel mai scurt timp, conform prevederilor legale.