Primul automotor ucrainean de călători a efectuat marți o cursă de probă pe traseul Berlibas (Ucraina) - Valea Vișeului (România), linie de tranzit la granița României cu Ucraina, redeschisă de SRCF Cluj în octombrie 2022, la 16 ani de când nicio garnitură feroviară (UZ) nu a mai circulat prin acest punct de frontieră. Linia este cu ecartament larg, rusesc.

Automotor ucrainean la granita cu RomaniaFoto: CFR Infrastructura

De la Valea Vișeului la Berlibas (Ucraina) sunt 18 km, iar în prezent se fac reparații și pe cei 20 km dintre Teresva (Ucraina) și Sighetu Marmației, via Câmpulung la Tisa.

Ce spune CFR SA

„Pentru reluarea circulației trenurilor de călători pe relația Valea Vișeului (CFR) - Berlibas (UZ), linie cu ecartament larg, SRCF Cluj a desfășurat lucrări de reparații, în regie proprie, fiind înlocuite cca 1400 de traverse speciale din lemn, 36 de tone de material mărunt de cale și completarea liniei cu 400 de tone de piatră spartă, linia fiind redeschisă traficului de călători în data de 12 octombrie 2022”, spune CFR Infrastructură.

SRCF Cluj continuă programul de reparații la infrastructura feroviară, lucrări care au drept scop fluidizarea traficului feroviar transfrontalier pe relația Teresva (UZ) - Câmpulung la Tisa (CFR) - Sighetu Marmației - Bocicoi - Valea Vișeului (CFR) - Berlibas (UZ), în prezent fiind în derulare reparațiile pe linia cu ecartament larg, de la punctul de frontieră Teresva (UZ) - Câmpulung la Tisa (CFR) - Sighetu Marmației - Valea Vișeului, lucrări estimate a se finaliza până la finalul anului.

Ce lucrări au fost finalizate în zonele feroviare de frontieră de când a izbucnit războiul

Stația Halmeu

- redeschise 4 linii CF (2 linii cu ecartament larg și 2 linii cu ecartament normal)

- consolidare 16 linii CF (ecartament normal/ecartament larg)

- consolidare 47 de aparate de cale

Stația Vicșani

- redeschise 13 linii CF (6 linii cu ecartament normal, 7 linii cu ecartament larg).

Stația Fălciu

- redeschisă linia CF Zorleni - Fălciu - Fălciu Frontieră

Stația Cristești - Jijia

- redeschise 5 linii CF (3 linii cu ecartament larg și 2 linii cu ecartament normal)

Stația Socola

- redeschise 2 linii CF (ecartament larg și ecartament normal)

Portul Galați

- redeschise 2 linii CF, respectiv linia CF Galați Largă Ana - Galați Bazin - Galați Mărfuri - Port Docuri (ecartament larg) și linia CF Siloz Port Docuri - Galați Mărfuri - Galați Călători (ecartament normal).