CFR Infrastructură a anunțat că, după investiții de 12,6 milioane lei, va fi modernizată gara Sinaia, stație CF unde este nevoie de multe modificări. Printre altele se vor face modernizări la copertine, la tunelul pietonal, la corpurile de iluminat și în piața gării. Un prim pas a fost făcut: documentația de atribuire a fost transmisă în SEAP.

In gara SinaiaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Clădirea din prezent a gării datează de la 1913. Lângă gară se află un corp separat care a fost construit în 1886 pentru uzul familiei regale. Ulterior, între 1937 și 1938 a fost construită o a doua gară regală.

Câțiva ani, la peronul 1 a funcționat un loc foarte vizitat de copii, Expoziția de Trenulețe, care însă este închisă de mai bine de un an.

Gara Sinaia este printre cele mai frumoase din România, alături de gări precum Suceava (Burdujeni), Vatra Dornei Băi, Băile Herculane, Curtea de Argeș, Arad, Cluj, Piatra Neamț și Râmnicu Sărat. Aproape toate au nevoie de ample modernizări.

Ce spune CFR SA

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că documentația de atribuire pentru modernizarea stației Sinaia a fost transmisă în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), în vederea verificării și validării, pentru achiziția publică a serviciilor de elaborare a proiectului tehnic și execuția lucrărilor.

Valoarea estimată a investiției este de 12.668.297,36 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri nerambursabile, prin Programul transporturi (PT), și de la bugetul de stat, iar durata contractului va fi de 24 de luni, din care 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 18 luni pentru execuția lucrărilor.

Modernizarea Stației CF Sinaia are drept scop îmbunătățirea condițiilor de exploatare și asigurarea serviciilor de calitate pentru publicul călător, principalul obiectiv al lucrărilor fiind reabilitarea clădirii stației, cu accent pe zonele de acces - peroane, copertine, elemente de siguranță între linii, rampe -, dar și a spațiilor destinate serviciilor publice, inclusiv din zona comercială.

Obiectivele specifice în cadrul proiectului tehnic pentru modernizarea stației CF SINAIA vor viza următoarele lucrări:

→ reabilitarea clădirii de călători și consolidarea elementelor structurale degradate

→ înlocuirea instalațiilor sanitare, termotehnologice și electrice, de detecție și de semnalizare la incendiu

→ facilități pentru accesul persoanelor cu dizabilități

→ repararea și consolidarea acoperișurilor și a sistemelor de evacuare a apelor pluviale aferente celor două clădiri adiacente - Expoziție cu tematică feroviară și Salon Oficial;

→ reabilitarea stratului de uzură al peroanelor existente, marcajelor de direcționare tactilo - vizuale, precum și al trecerii la nivel de la capetele peroanelor

→ înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat LED pentru exterior, reabilitarea instalațiilor fântânii existente;

→ reabilitarea copertinelor de la linia 1 și de la peroanele intermediare și înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente cu corpuri de iluminat LED

→ reabilitarea tunelului pietonal și amplasarea unor platforme elevatoare pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

→ amenajarea pieței gării și a zonelor adiacente clădirii de călători

→ centrală termică nouă în clădirea CED

→ instalații de telecomunicații, rețele de cabluri exterioare cu fibră optică, cablare interioară structurată, instalații pentru siguranța circulației și exploatare, instalație de avizare/informare a publicului, instalaţie de supraveghere video, instalație de control acces, inclusiv canale de comunicaţii pentru Sistemul Informatic Integrat (IRIS).