CFR SA a lansat licitaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări de semnalizare pe linia de cale ferată HM Pajura - Mogoșoaia, unde se vor executa inclusiv lucrări de dublare parțială a liniei. Lucrările de dublare parțială au ca scop sporirea capacității de circulație a trenurilor între Gara de Nord și Aeroport.

Tren pe linia de aeroportFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Faptul că sunt porțiuni de linie simplă între Gara de Nord și Aeroport îngreunează circulația trenurilor.

Între Gara de Nord și Aeroportul Henri Coandă sunt 36 de trenuri pe zi pe sens, cadența este la 40 de minute, iar biletul costă 5 lei. La dus, către aeroport, trenurile fac 21 de minute pe cei 20 km, iar la întors fac 25 de minute. Trenurile opresc la Parc Mogoșoaia și Patinoar PO.

Ce spune CFR SA

Valoarea totală estimată a contractului este de 6.465.956,96 lei fără TVA, cu finanţare din fonduri de la Bugetul de Stat, iar termenul contractual pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de semnalizare este de șapte luni, spune CFR SA.

Obiectivul principal al lucrărilor de semnalizare și dublare parțială a liniei de cale ferată pe relația Hm Pajura - Mogoșoaia este sporirea capacității de circulație a trenurilor între Gara de Nord - Aeroport (și retur), prin introducerea unei noi diagonale CF (două aparate de cale) în zona km 8+800 - 8+900 și lucrări de instalații de semnalizare pe liniile CF 301K (Post Giulești - Mogoșoaia) și linia 700 (Pajura - Mogoșoaia).

Principalele lucrări de semnalizare care se vor executa în cadrul acestui contract sunt: introducerea a 6 circuite de cale pe linia CF 301K și linia 700, 4 stâlpi de semnalizare (km 8+651, km 8+451, 9+084, km 10+636), două electromecanisme de macaz, montarea de încălzitoare pe aparatele de cale, realizarea rețelei de cablaj pentru echipamentele nou-introduse în cale (cabluri de semnalizare, cabluri pentru alimentare a semnalelor, dulapurilor de bloc, adaptarea dependințelor pentru noua configurație), montarea de dulapuri pentru echipementele de semnalizare, lucrări de relocare, modificare, respectiv demontare din cale a vechilor instalații CF și reconfigurarea instalațiilor din stația Mogoșoaia.

Termenul limită pentru primirea ofertelor este 16 august 2023, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceeaşi zi la ora 15.00.

Anunţul de participare la procedura licitaţie deschisă, precum şi documentaţia de atribuire, sunt disponibile în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (S.E.A.P.).