Societatea poloneză Pesa SA (Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz) a câștigat licitația pentru 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de călători de mediu și lung parcurs RE-IR2, împreună cu serviciile de mentenanță pe o perioadă de 15 ani. România are nevoie disperată de trenuri noi, însă partea tristă este că, în ritmul în care ne mișcăm, ar fi o minune dacă primul tren ar ajunge mai repede de 2027.

Tren PESAFoto: Shutterstock

Pesa (Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz) este una dintre cele mai cunoscute companii europene producătoare de trenuri, dar și de tramvaie. A livrat mult în Polonia, țară care a investit mult în trenuri, dar Pesa a câștigat contracte mari în Germania și a livrat chiar și în Kazahstan.

Autoritatea pentru Reformă feroviată spune că valoarea totală a achiziției este de 1,20 miliarde de lei (fără TVA) și include servicii de mentenanţă și reparații, instruire a personalului în ceea ce priveşte exploatarea și operarea trenurilor precum și transportul, asigurarea, punerea în funcțiune şi asistenţa tehnică în perioada de garanţie.

Ce spune ARF

În contract este prevăzută o clauză privind posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanță cu încă 15 ani și a cantității cu 9 rame electrice inter-regionale.

Ramele electrice RE-IR2 vor fi utilizate pe următoarele rute:

Cluj Napoca - Sighișoara - Brașov;

Cluj Napoca - Alba lulia - Simeria- Târgu Jiu - Craiova;

Brașov - Ploiești - Buzău - Focșani – Bacău- Pașcani-Iași/Suceava;

Galați - Mărășești - Bacău - Pașcani – lași/Suceava;

Galați-Brăila - Făurei – Fetești - Constanța (Mangalia);

Mangalia - Constanța - Fetești - Brăila – Mărășești - Bacău -Pașcani - Iași/Suceava; (Giurgiu)

București - Ciulnița – Călărași.

După finalizarea lucrărilor de electrificare, trenurile vor fi operate și pe următoarele rute:

Oradea - Cluj Napoca - Sighișoara - Brașov;

Cluj Napoca - Alba lulia - Simeria- Târgu Jiu - Craiova – Calafat.

Semnarea contractului va fi posibilă după expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestații si respectiv după soluționarea contestaților/ plângerilor formulate în cadrul procedurii de atribuire.