Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a semnat luni contractul pentru cumpărarea a 16 locomotive electrice de la Alstom. Valoarea este de 150 milioane euro, iar contractul include servicii de mentenanță pe 20 de ani. Parcul de locomotive de călători din România are o vârstă medie de peste 45 de ani.

Locomotiva Alstom Traxx 3 MSFoto: Alstom

Locomotivele electrice cu patru osii pot avea o viteză maximă de 200 km/h și vor putea tracta până la 16 vagoane de pasageri. Acestea vor fi echipate cu sistemul Alstom ERTMS la bord. Aceste locomotive vor fi produse în Germania, la Kassel.

„Alstom și Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) au semnat un contract pentru livrarea a 16 locomotive electrice Traxx 3 MS și 20 de ani de servicii de mentenanță asociate. Contractul, în valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro, extinde colaborarea Alstom cu ARF în domeniul materialului rulant. Perioada de 20 de ani de mentenanță și reparații poate fi prelungită cu încă 20 de ani prin încheierea unui acord adițional”, se spune într-un comunicat ARF.

Locomotivele de tipul Traxx de la Alstom au fost omologate în 20 de țări, iar compania a vândut în lume peste 2.700 de unități din anul 2000 până în prezent.