Presedintele american Barack Obama a propus Congresului, joi seara, un plan pentru stimularea pietei fortei de munca din SUA in valoare 447 miliarde dolari. Intitulat American Jobs Act, planul include peste 250 miliarde dolari in stimulente fiscale pentru intreprinderile mici si pentru angajatori. Restul de bani vor fi destinati cheltuielilor de infrastructura, ajutoarelor de stat, asigurarilor de somaj si reabilitarii institutiilor de invatamant.

Barack Obama in fata CongresuluiFoto: Reuters

Elementele-cheie ale pachetului de 447 miliarde dolari pentru infiintarea locurilor de munca prezentat Congresului de presedintele Barack Obama

1."Reduceri de impozite pentru a ajuta intreprinderile mici sa creasca si sa faca noi angajari". Cost: 70 de miliarde de dolari

  • Reducerea impozitului pe salarii la jumatate pentru 98% din intreprinderi.
  • Eliminarea completa  a impozitelor pe salarii pentru firmele care fac noi angajari sau care cresc salariile angajatilor actuali (beneficiul este limitat la primele 50 de milioane dolari).
  • Extinderea cheltuielilor la 100% in 2012: stimulent eficient pentru noi investitii.
  • Reforme si mai putine reglementari pentru a ajuta antreprenorii si intreprinderile mici sa aiba acces la capital.

2. "Introducerea americanilor in piata fortei de munca, pentru reconstructia si modernizarea Americii". Cost: 140 de miliarde de dolari

  • Credite fiscale de la 5.600 dolari la 9.600 dolari pentru a incuraja angajarea veteranilor.
  • Prevenirea disponibilizarilor si stimularea angajarilor in sistemul de invatamant.
  • Modernizarea a cel putin 35.000 de scoli publice din intreaga tara, sprijinirea infiintarii de laboratoare, dotarea salilor de clasa cu internet wireless si renovarea scolilor, atat din zonele rurale, cat si din cele urbane.
  • Extinderea accesului la internet wireless de mare viteza.
  • Investitii imediate in infrastructura si infiintarea unei "Banci Nationale pentru infrastructura", modernizarea drumurilor publice, liniilor de cale ferata, aeroporturilor si cailor navigabile, prin angajarea a sute de mii de lucratori.
  • Un nou "proiect de reconstructie la nivel national", care va stimula infiintarea de locuri de munca si va mobiliza parteneriate publice-private.

3. "Inlesnirea intoarcerii americanilor someri in piata fortei de munca". Cost: 62 de miliarde de dolari

  • Reforme inovatoare la locul de munca pentru a preveni concedierile si o mai mare flexibilitate in utilizarea fondurile UI.
  • Un credit fiscal de 4,000 dolari pentru angajarea pe termen lung a lucratorilor someri.
  • Extinderea oportunitati de angajare pentru tineri cu venituri mici si adulti, prin intermediul unui fond subventionat si a unor programe inovative de formare.

4. "Scutirea de impozite pentru fiecare lucrator american". Cost: 170 de miliarde de dolari

  • Extinderea in 2012 a reducerii la jumatate a contributiilor angajatilor- o reducere a impozitelor de aproximativ 1.500 dolari pentru familiile cu venituri medii.
  • Flexibilizarea refinantarii ipotecilor.

Principalele declaratii ale presedintelui american

  • Intrebarea este daca, in fata unei crize nationale in curs de desfasurare, putem opri circul politic si putem face efectiv ceva pentru a salva economia.
  • Nu doar democratii au sprijinit acest plan. 50 de republicani au propus reduceri fiscale similare de salarizare.
  • Construirea unui sistem de transport de talie mondiala a fost doar o parte din ceea ce ne-a transformat intr-o superputere economica. Si acum ce vom face? Vom sta si vom privi cum China construieste noi aeroporturi si cai ferate mai rapide, intr-un moment in care milioane de someri americani din domeniul constructiilor le-ar putea construi chiar aici, in America?
  • Am trimis Congresului un plan care ar trebui sa fie aprobat imediat. Se numeste American Jobs Act. Nu ar trebui sa existe nicio controversa cu privire la acest act normativ. Tot ce se afla aici este de fapt, o propunere care a fost sustinuta atat de democrati, cat si  de republicani - multi dintre ei se afla chiar aici.
  • Scopul sau este simplu: reintoarcerea cat mai multor americani pe piata fortei de munca si mai multi bani in buzunarele celor care au deja un job. Planul va crea multe locuri de munca pentru muncitorii din constructii, multe locuri de munca pentru profesori, locuri de munca pentru veterani. Acesta va oferi o reducere de taxe pentru companiile care angajeaza lucratori noi si va reduce impozitele pe salarii la jumatate pentru fiecare american si fiecare afacere de mici dimensiuni. Trebuie sa aprobati acest plan imediat.
  • Acordul din luna iulie va reduce cheltuielile guvernului cu aproximativ 1000 miliarde dolari in urmatorii zece ani. De asemenea, Congresul trebuie sa vina cu o suplimentare de 1500 mii de miliarde de dolari in economii pana in luna decembrie.
  • In seara asta, eu va cer sa crestem aceasta suma, astfel incat suma totala sa acopere costul integral al American Jobs Act. Intr-o saptamana voi lansa un plan de deficit mai ambitios - un plan care nu va acoperi numai costul acestui proiect de lege, ci inclusiv va stabiliza datoria noastra pe termen lung.

Reactii ale presei americane dupa discursul lui Obama

New York Times: "Amestecand propuneri politice moderate cu un ton energic, presedintele Obama a cerut in mod imperativ Congresului "sa aprobe acest proiect de lege" - un apel contondent la adresa parlamentarilor de a adopta o propunere de 447 miliarde dolari care prevede reduceri de impozite si noi cheltuieli guvernamentale, in vederea revigorarii economiei americane si propriei sale cariere politice. Confruntandu-se cu o economie fragila, un Congres ostil si cu un public dezamagit, presedintele Obama a cerut parlamentarilor sa adopte un pachet plin de reduceri de impozite si cheltuieli noi concepute pentru a revigora piata locurilor de munca. Obama a bifat o lista de masuri, menita, spune el, sa aduca bani in buzunarele oamenilor, sa incurajeze companiile sa inceapa din nou angajarile si sa relanseze economia americana, aflata acum in fata unui nou risc de recesiune".

Washington Post: "Pentru democrati, discursul lui Obama a fost o revelatie - o bucatica din "Obama luptatorul" pe care multi, chiar si din cadrul propriului partid, au considerat-o ca fiind absenta de cand a preluat mandatul in 2009. Pentru republicani, discursul va fi privit prin prisma campaniei din 2012, o incercare a presedintelui de a reseta calculul politic asupra economiei si a pune mingea in terenul lor. In randul independentilor, discursul nu va lasa probabil nici cea mai notabila urma. Niciunul insa, dintre cei afiliati vreuneia dintre parti nu va astepta sa vada daca lucrurile vor merge spre mai bine, mai rau sau vor ramane la fel in urmatoarele luni. Niciun discurs - indiferent cat de bun sau rau e- nu va schimba aceasta realitate".

USAToday: "Mai multe elemente curpinse in planul lui Obama au fost testate anterior, insa cu succes limitat. Reunirea lor intr-un astfel de pachet marcheaza o miscare indrazneata pentru Casa Alba. Republicanii au criticat planul chiar inainte ca acesta sa fie lansat, asa cum au atacat si planul initial de stimulare a economiei, din cauza incapacitatii de a crea o crestere robusta si de a reduce rata somajului natiunii la 9,1%. <>, a spus liderul republican Mitch McConnell din Kentucky".

Wall Street Journal: "Desi republicanii au aplaudat propunerea lui Obama de a permite somerilor sa primeasca in continuare ajutoare, si unora le-a placut ideea unei banci pentru infrastructura, majoritatea s-au aratat sceptici fata de modul in care fondurile vor fi cheltuite. Sugestiile lui Obama pentru majorarea cheltuielilor pentru drumuri, cai ferate, aeroporturi si cai navigabile, au atras numeroase critici. Oficialii Casei Albe spun ca nu se asteapta ca membrii Congresului sa accepte fiecare punct al propunerii. In acest sens, planul pentru infiintarea locurilor de munca este, in parte, o strategie politica conceputa pentru a-i oferi posibilitatea lui Obama de a porni o campanie impotriva Congresului, daca propunerea sa va fi respinsa".

Huffington Post: "Cu speranta ca va opri valul de stiri economice negative si va stimula cifrele slabe din sondaj, presedintele Barack Obama a propus un plan ambitios de 447 miliarde dolari. Cu toate acestea, chiar si in fata necesitatii evidente, nu este clar daca Congresul va avea vointa politica de a raspunde solicitarilor presedintelui. Parlamentarii republicani au facut din reducerea impozitelor o prioritate de top de-a lungul ultimilor ani, dar chiar si inainte de discursul presedintelui, ei s-au aratat sceptici la ideea de a extinde reducerea impozitului pe salarii si in 2012. Si nici macar progresistii nu sunt in intregime indragostiti de aceasta idee".