Der Spiegel: Acropole, adio! De ce trebuie Grecia sa paraseasca Zona Euro
Pozitia publicatiei germane indica faptul ca Germania incepe sa vada din ce in se mai serios posibilitatea ca Grecia sa parasesca zona monedei unice. Personalitati din mediul de afaceri si din cel politic au declarat saptamana aceasta ca Zona Euro ar supravietui in eventualitatea plecarii unuia dintre membri pentru ca, in acest moment, comunitatea euro este mai puternica la socuri.
Der Spiegel, o publicatie germana foarte apreciata, a facut un pas mai departe argumentand ca, in acest moment, plecarea Greciei este singurul mod de a avansa, precizeaza agentia de presa britanica.
Coperta revistei arata o moneda euro sfaramata ce cade de pe capitelul unei coloane antice.
"In pofida scepticismului, editorii nostri au pledat pana acum pentru ca Atena sa ramana in Zona Euro. Dupa alegerile parlamentare de la inceputul lunii mai, observatorii Der Spiegel si-au schimbat parerea", scrie Der Spiegel intr-un editorial.
"Grecii nu au fost niciodata pregatiti pentru uniunea monetara si nu sunt nici astazi. Incercarea de a insanatosi tara durabil prin reforme a esuat", scriu jurnalistii Der Spiegel intr-o analiza a situatiei Greciei.
"Intre timp este evident ca iesirea este in interesul lor. [...] Doar o plecare a Greciei din Zona Euro ofera tarii, pe termen lung, o sansa de a se pune pe picioare", scrie Der Spiegel.
Potrivit relatarilor de duminica din presa, ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat ca nu va forta Grecia sa ramana in zona monedei unice insa spera ca acesta va ramane.
Si alte tari europene par sa accepte posibilitatea ca Grecia sa paraseasca Zona Euro. Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat si el ca nu isi doreste ca acest lucru sa se intample adaugand ca "in teorie, multe lucruri sunt de neconceput", scrie Reuters.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
La italieni insa sunt alte probleme mult mai grave: mafia, de exemplu, controleaza 30% din veniturile economiei si face an de an profituri (doar din camatarie, estorcarea si parazitarea afacerilor si antreprenorilor) cat 7-8% din PIB-ul tarii, ceea ce este enorm !
- http://www.reuters.com/article/2012/01/10/us-italy-mafia-idUSTRE8091YX20120110
- http://www.cnbc.com/id/45985745/Recession_Gives_Mafia_Control_of_Italy_s_Economy
Cat despre aia harnici: uita-te la nemti, olandezi, suedezi, norvegieni, elvetieni, danezi, americani sau chiar si la polonezi (care nu s-au descurcat deloc rau in ultima vreme). Asa ca nu-i mai pune pe toti in aceeasi oala cu grecii.
Noroc de petrol si gaze, ce de altfel...
dar cand te uiti la topurile care conteaza, calitatea vietii, fericire, coruptie, norvegia si restul scandinavilor sunt primii. sa fie doar petrolul si gazele?
La resurse, daca ma gandesc putin, nu statea tocmai rau nici Romania, chiar daca oamenii de rand nu apuca sa profite de ele.
Noile promisiuni ale lui Ponta, majoritatea de un populism atroce, ne duc exact in situatia Greciei.
Cu cersitul voturilor cum mai stai?!!
pt fiecare miliard imprumutat de boc, mai adauga 2-3 pe care le vor imprumuta prietenii tai socialisti. cu dobanzi mai mari. ca sa plateasca salarii si pensii mai mari, ca sa perpetueze mafia din sanatate , justitie , administratie.
daca esti apropiat usl, o sa traiesti mai bine. daca esti un apolitic, daca muncesti (adica nu la stat !), o sa ai sansa sa traiesti mai prost.
mai vedem in 2 ani unde ne duc socialistii.
2) cunosc f multi in ro au luat case/pamanturi inainte de 2008, cu singurul scop sa le revanda dupa un timp, ceea ce inseamna tot SPECULA. Astfel ca sunt multe cazuri in care unii speculanti au fost fraieriti de alti speculanti , care s-au "retras" la timp.
3) in Islanda, statul a preluat bancile in faliment, a hotarat ca creditorii care au de returnat mai mult de 110% de returnat din pretul actual al locuintelor, sa fie IERTATI.
http://www.realnews24.com/iceland-forgives-mortgage-debt-to-save-its-economy/
4) dar la ce pret? Bancile olandeze si engleze vor sa dea in judecata statul islandez, ca nu-si mai vad banii inapoi, pt ca guvernu i-a iertat pe ciumpalaci in propria tara si le spune pas la straini. ASTA poate sa insemne razboi, ca raspuns atunci cand "tarile nu pot da faliment" ...
5) in concluzie, pe conditiile pe care le-ai acceptat de buna voie cu banca sau orice institurie financiara inainte de 2009, numai TU esti responsabil, si nu "lenea" de care tot vorbesti... in termeni tehnici, Prostia se plateste...
Cazul Grecia este emblematic si demonstreaza fara de tagada care este rezultatul unui sistem politic bazat pe miciuna si sacrificarea interesului public in fata interesului personal al alesilor.
Toti politicienii se intreceau in promisiuni mincinoase despre traiul fericit pe datorie si chiar acum, cand s-a spart buboiul, sustin cu obraznicie ca altii sunt de vina (FMI, BM, BE etc), pentru ca le-au imprumutat banii.
Acum au pretentia ca, dupa ce s-au imbuibat din banii destinati investitiilor, sa fie iertati de datorie si sa o ia de la capat.
Inconstienta sau maxima nesimtire?
Asta se intampla cand cei ce produc valori sunt minoritari iar cei ce consuma valori sunt incurajati de un sistem politic mincinos a carui reprezentanti au ca principal scop umplerea propriului buzunar.
Daca lenesii sunt de vina, de ce ii incurajati?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Generalizarea_pripit%C4%83
Ceea ce se aplica Islandei nu se poate aplica si altora.
Islanda este o tara cu o populatie putin peste 300 000 de locuitori, deci cat al unui oras gen Brasov cu ceva imprejurimi. Islanda are si resurse naturale, si este geografic si chiar econmic izolata. Nu este atat de dependenta, si nu are relatii cu foate multe state...
Ca sa nu mai amintim ca circumstantele sunt deja diferite...
De altfel este imposibil ca in societatea de astazi sa traiesti numai din munca ta. Daca insa esti egoist si nu accepti ca altii sa traiasca pe spinarea ta poti alege sa traiesti pe picioarele tale, singur cuc in padure. In Germania parca au descoperit un caz asemanator.
Pe noi, Romania, ne-ar afecta iesirea Greciei ? Cum?
Pe tarile zonei Euro , le-ar afecta iesirea Greciei ? Cum?
Rog pe cei care se pricep sa-mi raspunda. Eu nu ma pricep la acest subiect !
A ajuns UE-ul ca fostul CAER, unii dicteaza si altii executa. :(
In ceea ce ii priveste pe cetatenii greci, revenirea la drahma sigur nu le va ridica nivelul de trai pentru ca ajunge intr-o situatie asemanatoare noua, vor castiga in drahme devalorizate si vor cumpara masini/televizoare/aparatura medica/etc in Euro, deci nu-si vor mai permite un TV nou dintr-un salariu si exemplele pot continua.
Sper ca m-am facut inteles.
Problema o va reprezenta insa investitiile private si economiile populatiei. Acestea vor avea cel mai mult de suferit.
Some of us have been talking it over, and here’s what we think the end game looks like:
1. Greek euro exit, very possibly next month.
2. Huge withdrawals from Spanish and Italian banks, as depositors try to move their money to Germany.
3a. Maybe, just possibly, de facto controls, with banks forbidden to transfer deposits out of country and limits on cash withdrawals.
3b. Alternatively, or maybe in tandem, huge draws on ECB credit to keep the banks from collapsing.
4a. Germany has a choice. Accept huge indirect public claims on Italy and Spain, plus a drastic revision of strategy — basically, to give Spain in particular any hope you need both guarantees on its debt to hold borrowing costs down and a higher eurozone inflation target to make relative price adjustment possible; or:
4b. End of the euro.
And we’re talking about months, not years, for this to play out.
Eu zic asa, ca decit sa se mai continue cu bataia asta de joc ce a devenit marea constructie europeana, mai bine o spargem de tot, iar toti cetatenii "europeni" sa se intoarca la a face ceea ce stiau ei mai bine: sa se omoare intre ei. S-ar putea sa fie ultima oara cind o fac, dar hei, e mai bine sa iesi din istorie lansind focuri de artificii in urma ta decit inconjurat de dispretul tuturor!
Oricare ar fi optiunea pana la urma, Europa va iesi puternic sifonata.
La o constructie economica noua, trebuia si un sistem politic nou.
Incercand sa se faca UE, cu "ajutorul" unui parlament in care si-au gasit repede cuibul tot felul de severini, care prin lipsa de viziune si proliferarea interesului propriu la o scala mai mare, au stricat mai mult decat sa construiasca, esecul era previzibil.
Daca se vrea cu adevarat o UE, trebuie inlocuit sistemul politic parlamentar.
Pai de ce nu au lasat grecia in afara europei inainte de a le aloca miliarde pentru plata unor datorii facute cu concursul politicienilor greci.
Cand se vor satura grupurile financiare de bani si profit cu orice pret?!!
E foarte bine sa ca ei si altii care nu isi pot controla deficitul sa iasa din zona euro. Atunci cand vor avea propria moneda vor avea parghiile necesare unei redresari economice. Cum? Simplu, prin inflatie, cum au facut-o toata lumea inainte de euro, inainte si dupa razboaie, in orice timp dificil.
Deci hai sa incetam sa mai aratam cu degetul ca altii sunt lenesi, etc.
in plus in UE doar 1% din PIB-ul statelor membre merge la bugetul european in timp ce in Romania,peste 50% merge la bugetul de stat
Prin urmare este prea putin solidaritate europeana,statele sunt nationaliste ,oamenii sunt in era nationala cu gandirea lor si asa mai departe
Ceea ce se va produce prin cirza si colapsul de luni incolo pana sambata va fi o regandire a orizonturilor
Adica cei inchistati in nationalism ,care vad sfarsitul lumii la granitele natiunilor lor cu siguranta vor disparea
Aceasta are ca efect expirarea termenului de prescriere a tuturor faptelor ilegale ale ministrilor fostelor guverne din trecut si astfel cei care au adus Grecia la sapa de lemn si cei care au gestionat situatia in mod gresit vor fi iertati automat.
Deci nu este o criza guvernamentala autentica ci artificiala.
Deci piata si Europa cit si cetatenii greci suporta efectul promovarii intereselor a doua partide PASOK si Noua Democratie.