Companiile chineze au uimit lumea cu superautostrazi, trenuri de mare viteza si aeroporturi moderne, insa o modesta autostrada prin campurile de cartofi din Polonia s-a dovedit o provocare prea dificila pentru unul din marii constructori din China, iar printre motivele esecului se afla si broastele, scrie cotidianul american Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Autostrada A2 dintre Varsovia si Berlin ar fi trebuit sa fie o oportunitate pentru sectorul constructiilor din China sa straluceasca in Europa, dupa ani de megaproiecte pe piata interna si in tarile in curs de dezvoltare.

Polonia avea mare nevoie ca autostrada sa fie terminata inaintea debutului campionatului european de fotbal la 8 iunie, pe care tara il organizeaza impreuna cu Ucraina.

"Un tronson cheie din autostrada de circa 50 de kilometri a cazut victima planificarii deficitare, reglementarilor stricte, costurilor mai mari decat estimarile si, intr-o masura mai redusa, broastelor", noteaza publicatia.

La aproape trei ani de la acordarea contractului, sectiunea ramane neterminata. Guvernul polonez a avertizat ca vor exista semne de ocolire pe autostrada pentru "sectiunile chinezesti" la inceperea campionatului de fotbal.

"Compania din China nu a fost, in opinia mea, pregatita sa se ocupe de contract", a declarat Leszek Szczepaniak, inginer responsabil de monitorizarea constructiei autostrazilor din partea guvernului polonez.

Oficialii chinezi si principalul contractor al proiectului, Overseas Engineering Group din China (Covec), nu au raspuns la cereri pentru comentarii.

Proeictul ridica semne de intrebare in privinta strategiei Beijingului de a de a promova companiile de constructii aflate sub tutela statului ca solutia low-cost la necesarul de infrastructura al planetei, potrivit Wall Street Journal.

In luna aprilie, la Varsovia, premierul chinez, Wen Jiabao, a anuntat o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru finantarea unor proiecte de infrastructura, tehnologie si energie in Europa Centrala si de Est.

Pentru autostrada din Polonia, compania Covec a fost angajata sa administreze cap-coada un proiect intr-o tara din Uniunea Europeana, incluzand proiectarea, finantarea si constructia, in cadrul unui sistem strict de reglementari.

"A esuat", noteaza Wall Street Journal.

Covec nu statea prea bine la expertiza privind administrarea proiectelor, nu avea abilitati financiare si nu intelegea necesitatea pastrarii evidentei intr-un proiect public in Occident, afirma numeroase persoane implicate.

"Au crezut ca au venit in Africa", a declarat Marek Frydrych, consilier vorbitor de limba chineza al Covec.

Sistemul de autostrazi din China este mai mic la nivel global doar decat reteaua interstatala din SUA, iar companiile de inginerie chineze sunt printre cele mai ocupate din lume, in urma concentrarii pe proiecte de infrastructura in tarile in curs de dezvoltare.

Inginerii folositi in Polonia de Covec, divizia internationala a Companiei de Cai Ferate din China, au in palmares "proiecte ambitioase variind de la cea mai inalta cladire din Shanghai la un baraj din Congo".

Polonia a fost considerata o poarta catre Occident. Unul din membrii UE cu cea mai puternica crestere, Polonia vrea sa-si modernizeze infrastructura si are in vedere numeroase proiecte, intre care feroviare, energetice si drumuri de 20 de miliarde de dolari. Dupa ce a lucrat mult timp in Africa, Covec a intrat pe piata europeana in urma cu cinci ani cu un birou intr-o casa pe Strada Muncitorilor din Transporturi de la periferia Varsoviei, potrivit publicatiei americane.

Afacerile au mers greu in Polonia. Dupa ce a licitat fara succes pentru o linie de metrou si doua stadioane, principalul contract obtinut de Covec a fost un hotel cu sase etaje.

In 2009, compania din China a castigat, insa, impreuna cu alti trei parteneri, o licitatie pentru constructia a 50 de kilometri de autostrada. Pretul la care a fost castigat contractul a fost de 450 de milioane de dolari, circa jumatate din cat estima guvernul Poloniei.

Cei trei parteneri ai Covec au fost doi giganti controlati de statul chinez, Shanghai Construction si China Railway Tunnel Group, precum si o firma mica din Varsovia, Decoma Ltd.

Faza de proiectare si pregatire din 2010 a mers bine pentru chinezi, insa organizarea constructiei propriu-zise s-a dovedit mai dificila. Pentru managementul proiectului, Covec l-a adus pe Fu Tengxuan, un inginer de cale ferata de 49 de ani, care vorbea doar chineza si avea nevoie de aprobare de la Beijing pentru orice, inclusiv pentru cumpararea unui copiator de birou.

Leszek Szczepaniak, care supraveghea proiectul din partea guvernului Poloniei, afirma ca a devenit ingrijorat spre finalul anului 2010, cand Fu nu a propus, conform contractului, liste de furnizori si subcontractori. De asemnea, nu a luat masurile necesare pentru aducerea in tara a muncitorilor si echipamentelor din China.

Oficialii Covec par sa fi tratat superficial si unele aspecte esentiale ale proiectului, potrivit autoritatilor poloneze de reglementare, intre aceastea tuneluri cu inaltime de un metru pe sub autostrazi care sa permita broastelor si altor animale mici sa treaca in siguranta. Tunelurile sunt standard in Europa, insa in timpul unei vizite in 2010, oficialii Covec, insotiti de ambasadorul Chinei, au ramas uimiti sa afle de reglementare.

Tunelurile pentru broaste nu sunt singurul detaliu pe care Covec nu l-a luat in calcul. Initial, compania nu avea un buget scris pentru proiect.

In Polonia toata lumea parea sa conteze pe guvernul Chinei drept un garant al succesului proiectului.

Orice indoiala legata de capacitatea companiei de a termina proiectul a fsot respinsa, afirma Boguslaw Liberadzki, fost ministru al Transporturilor. Predomina opinia: "Guvernul Chinei are bani. Vor sa intre pe piata UE, asa ca vor acoperi toate pierderile", a spus Liberadzki intr-un interviu recent.

Desi finantarea unor proiecte ale companiilor chineze in tari din Asia si Africa este de obicei putin transparnta, analistii afirma ca guvernul de la Beijing acopera in mod obisnuit costuri. Companiile nu au probleme cu supravegherea din partea autoritatilor si pot sa trimita toate echipamentele, materialele si muncitorii de care au nevoie. Cand apar probleme, ambasada chineza se intelege cu guvernul local.

In timpul pregatirilor pentru proiect, Fu, managerul din partea Covec, a avut dificultati in a-i face pe furnizori sa-i accepte conditiile. Deseori spunea reprezentantilor acestora ca sunt norocosi sa poata avea contracte cu o companie chineza atat de mare, dupa care le cerea discounturi de 20-40%, a afirmat translatorul lui Fu, Artur Krystek.

In noiembrie 2010, dupa ce nu a reusit sa angajeze subcontractori, Fu a fost chemat in China, iar la conducerea proiectului a fost numit un inginer de 47 de ani de la China Railway Tunnel, Sun Hang, cu experienta anterioara in Dubai si Hong Kong. Cum Sun avea o libertate mai mare de a cheltui, lucrarile au accelerat. Era inca timp ca proiectul sa fie termninat in termenul stabilit, afirma inginerul care reprezenta statul polonez, Leszek Szczepaniak.

Potrivit lui Szczepaniak, cand a cerut la inceputul lui 2011 asigurari companiei ca este pregatita pentru temperaturi foarte scazute, Covec a trimis chitante de la comenzile pentru haine groase, in loc de planurile pentru pregatirea de iarna a utilajelor grele.

In primavara, Covec parea a se cofrunta cu o lipsa de fonduri. In mod normal, plata se facea la 30 de zile de la inspectia lucrarilor, insa managerul de proiect, Sun, a inceput sa ceara bani mai repede.

Dupa o sarbatoare in mai, multi munitori chinezi nu s-au intors pe santier, iar lucrarile s-au oprit. Reprezentantul Covec a explicat ca a ramas fara bani. Pana la momentul respectiv, Covec a efectuat o mare parte a lucrarilor de excavare, dar a pavat putin mai mult de un drum necesar proiectului.

In cateva saptamani, facturile s-au adunat la Covec. Subcontractorii au dat foc la cauciucuri pentru a protesta fata de neplata. Presedintele Covec, Fang Yuanmingm, a venit de la Beijing cu un plan de a achita datoriile, de a relua constructia si de a respecta termenii contractului.

Constructia nu a fost, insa reluata. La inceputul lunii iunie, subiectul a ajuns in atentia premierului Poloniei, Donald Tusk, care s-a intalnit cu reprezentanti ai Covec si cu ambasadorul Chinei. Tusk a avertizat ca nu se poate renegocia contractul, intrucat regulile UE interzic modificarea contractelor de achizitii publice.

In timpul unei intalniri, ambasadorul Chinei ar fi promis ca obligatiile vor fi respectate pentru pastrarea "onoarei chinezesti". La reluarea intalnirii in dupa-amiaza urmatoare, mesajul ambasadorului a fost complet diferit. Acesta a afirmat ca guvernul chinez are o influenta redusa asupra unei companii "independente".

Potrivit Autoritatii pentru Drmuri Nationale si Autostrazi, Covec a cerut in iunie anul trecut inca 320 de milioane de dolari pentru a relua lucrarile. Costul ar fi ajuns astfel cu peste 70% peste cel asumat de companie.

Cateva ore mai tarziu, guvernul polonez a concediat compania chineza, situatie care i-a socat pe directorii Covec.

Dupa iesirea din schema a Covec au fost angajati constructori europeni pentru a termina proiectul, insa la un cost mai mare. Autoritatea pentru drumuri din Polonia vrea sa compenseze o parte a acestor costuri cu garantiile depuse de Covec si companiile partenere pentru eventualitatea opririi constructiei. Problema este ca cea mai mare parte a banilor, 37 de milioane de dolari, se afla in banci din China si sunt blocati intr-o increngatura de birocratie si procese. Statul polonez a deschis procese pentru recuperarea banilor in tribunale din Beijing si Zhengzhou.