Jose Manuel Barroso indeamna la un raspuns colectiv al UE fata de amenintarile Rusiei privind livrarile de gaze
"Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei", a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie.
"Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie", a adaugat presedintele CE.
"In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde" Rusiei, a precizat el.
Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.
"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.
Intr-o scrisoare trimisa liderilor din 18 tari europene, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, Putin a amenintat ca Rusia va inceta sa livreze gaze via Ucraina, daca aceasta tara nu isi va achita datoria, punand astfel in pericol aprovizionarea statelor europene, asa cum s-a intamplat in 2009.
Potrivit CE, gazul rusesc a acoperit in 2013 25% din nevoile statelor UE.
Cele 13 state membre UE vizate de amenintarile presedintelui rus sunt Germania, Austria, Bulgaria, Croatia, Italia, Franta, Ungaria, Grecia, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia.
Vladimir Putin afirma ca Rusia intentioneaza sa-si respecte obligatiile legate de livrarile de gaze catre UE, dar nu poate garanta tranzitul prin Ucraina
Republica Modova spera la ajutorul UE, si al Romaniei, in cazul in care Rusia taie exportul de gaze naturale in Europa
Ucraina suspenda platile pentru gazul rusesc pana la definitivarea discutiilor privind pretul impus de Gazprom

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Noi la intrarea in UE, in 2007, trebuia sa beneficiem de pretul unic, nu sa avem cel mai mare pret...
Acum vine momentul in care ue trebuie sa treaca la imparteala ucrainei, rece si fara scrupule, dar cu mesaje frumoase de bine si viitor luminos pentru fraierii din ucraina.
Capul face, capul trage! Asa se spune in popor. Dar capul (capetele) UE nu prea trag (personal) consecintele deciziilor luate, in relatiile cu tzarul care ii domina, le conditioneaza relatiile cu popoarele pe care le reprezinta schiop, orbeste.
Barosso, naucul de serviciu, observa, surprinzator de intelept, cu intelepciunea lui incetosata, mereu defazat fata de realitatea relatiilor dintre UE si Ursul Siberian, ca securitatea energetica a tarilor din UE a fost lasata pe mana vicleana a tzarului kaghebist.
Barosso n-a fost cuprins de ingrijorare cand tzarul i-a avertizat pe dezbinatii din UE ca puterea invincibila a Rusiei nu sunt bombele nucleare, ci gazele - vitale pentru iresponsabilii care conduc azi unele tari din vest.
Mare scofala (gozavie) ca Barosso intrezareste acum pericolul atentatului la securitatea energetica a UE!
El e sef acolo, in jiltul de la Bruxelles, impreuna cu alti diletanti, ca sa fi inteles, de la inceputul venirii lor pe tronul UE, ca nu pot avea incredere in kaghebistul de vita veche, colonelul care, timp de doisprezece ani, a scotocit prin toate lazile cu secrete ale Germaniei Federale, inainte de '89
Colonelul are intiparit definitiv in sange ca toata lumea are ce are cu mareata Rusie, ca vrea s-o ocupe si, ca atare, o ataca (conditioneaza) preventiv.
Colonelul a invatat, din biblia KGB, ca cea mai buna aparare este atacul, extinderea peritoriala pana in casele vesticilor, asa cum face acum, conditionandu-le securitatea energetica (gazele pentru producerea energiei electrice si pentru aragazele din bucatariile gospodinelor votante.
Barosso isi arata, in fine, taria de mucava : isi exprima parerea duioasa ca ministrii pentru energie ar face bine sa discute situatie intre ei, TELEONIC, sa decida ei, niste bieti politicieni din care se gasesc cu miile in Europa, ce este de facut.
Vor ajunge la conluzia ca, fiindca iarna viitoare este 'dupa colt', nu au altceva de facut decat sa il roage pe urs sa nu le taie gazul?