Apple a anuntat marti ca a suspendat vanzarile online in Rusia, evocand "fluctuatii extreme" ale rublei, scrie AFP. Practic, Apple trebuie sa modifice preturile fiindca produsele sale au devenit extrem de ieftine cand sunt exprimate in ruble. In Rusia situatia este critica. Rubla s-a prabusit marti cu peste 20%, euro depasind pragul inedit de 100 de ruble, iar dolarul pe cel de 80 de ruble,

"Din cauza fluctuatiilor extreme in valoarea rublei, magazinul nostru online din Rusia este in prezent inaccesibil, pana cand vom reexamina preturile", a declarat un purtator de cuvant al Apple.

Apple a marit in noiembrie cu 25% preturile produselor sale in Rusia, pentru a tine pasul cu deprecierea neobisnuit de dura a rublei. Acum, din cauza fluctuatiilor, iPhone si iPad au devenit pur si simplu prea ieftine in Rusia de pe o zi pe alta, iar Apple a intervenit pentru a nu-si eroda marja de profit. Pana la in noiembrie iPhone 6 cu 16 GB costa 32.000 de ruble, fiind printre cele mai ieftine din Europa. Apoi, pretul a fost modificat la 40.000 de ruble, iar la redeschiderea magazinului online e foarte posibil ca iPhone 6 sa coste in jurul a 50.000 de ruble.

Ca urmare a inchiderii temporare a magazinului online, vanzarile de terminale Apple au crescut in magazinele clasice, unele raportand epuizari de stoc.

Apple a vandut in Rusia 1,6 milioane de iPhone-uri anul trecut.

In Rusia situatia este critica. Rubla s-a prabusit marti cu peste 20%, euro depasind pragul inedit de 100 de ruble, iar dolarul pe cel de 80 de ruble,