UPDATE Productia petroliera a Libiei a scazut cu un sfert. Marile grupuri petroliere straine anunta ca productia ar putea fi oprita integral. Petrolul Brent a depasit pragul de 110 dolari
UPDATE Pretul petrolului Brent a depasit miercuri pragul de 110 dolari pe bursa de la Londra, un nivel nemaintalnit de la inceputul lunii septembrie 2008, pe fondul incertitudinilor tot mai mari legate de aprovizionarea cu aur negru generate de tulburarile din Libia, relateaza AFP.
Presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca “productia este in scadere accentuata, iar oprirea totala a productiei pentru o perioada ar putea fi posibila”. Pe fondul problemelor din Libia, actiunile OMV au scazut cu 5 procente.
Contactati de HotNews.ro, reprezentantii OMV au confirmat o reducere cu 33.000 de barili/zi a productiei din Libia, sau 10% din totalul grupului, si au declarat ca previziunile legate de impactul situatiei din Libia nu au fost inca definitivate, dar ca OMV are la dispozitie alternative pentru a tine productia la nivelul ei normal, folosind alte surse de petrol si achizitii de pe piata mondiala. Vom reveni cu detalii de indata ce date despre impactul situatiei din Libia vor fi disponibile.
Si compania franceza Total a anuntat ca a inceput deja procesul de suspendare a productiei, care totalizeaza 55.000 de barili/zi, iar grupul spaniol Repsol si-a oprit productia in cursul zilei de marti. BASF, unul dintre principalii jucatori de pe piata libiana a petrolului, a anuntat de asemenea scaderea productiei cu pana la 100.000 de barili pe zi.
Libia, membra a OPEC, controleaza 2% din productia mondiala de petrol, cu 1,6 milioane de barili extrasi in fiecare zi. Din acest total, aproximativ 1,3 milioane de barili/zi sunt exportati, in principal catre Europa.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Cred ca aceasta stire este mult mai importanta si care ar merita un loc in fruntea ziarului online, in locul unei stiri economice...
Ori habar nu ai in ce mod conduce de peste 40 de ani " conducatorul" tara aia ( fara o constitutie) ori esti pus sa torni gogosi.
In cazul asta sunt cu ochii pe pretul benzinei si apoi pe ce se intimpla acolo ...
la fel in romania precum si in canada, asa ca nu e boc de vina, in caz ca vor fi voci care il vor gasi tap ispasitor si pentru asta.