Productia petroliera a Libiei a scazut cu un sfert si va continua sa scada, conform estimarilor Reuters bazate pe avertizarile companiilor petroliere. Giganti petrolieri precum OMV, Total, Repsol, Eni si BASF au declarat ca ar putea opri integral productia din Libia daca tensiunile continua, dupa ce in ultima saptamana aceasta a scazut cu 400.000 de barili/zi, de la un nivel obisnuit de 1,6 milioane de barili/zi.

Proteste in LibiaFoto: Reuters

UPDATE Pretul petrolului Brent a depasit miercuri pragul de 110 dolari pe bursa de la Londra, un nivel nemaintalnit de la inceputul lunii septembrie 2008, pe fondul incertitudinilor tot mai mari legate de aprovizionarea cu aur negru generate de tulburarile din Libia, relateaza AFP.

Presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca “productia este in scadere accentuata, iar oprirea totala a productiei pentru o perioada ar putea fi posibila”. Pe fondul problemelor din Libia, actiunile OMV au scazut cu 5 procente.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii OMV au confirmat o reducere cu 33.000 de barili/zi a productiei din Libia, sau 10% din totalul grupului, si au declarat ca previziunile legate de impactul situatiei din Libia nu au fost inca definitivate, dar ca OMV are la dispozitie alternative pentru a tine productia la nivelul ei normal, folosind alte surse de petrol si achizitii de pe piata mondiala. Vom reveni cu detalii de indata ce date despre impactul situatiei din Libia vor fi disponibile.

Si compania franceza Total a anuntat ca a inceput deja procesul de suspendare a productiei, care totalizeaza 55.000 de barili/zi, iar grupul spaniol Repsol si-a oprit productia in cursul zilei de marti. BASF, unul dintre principalii jucatori de pe piata libiana a petrolului, a anuntat de asemenea scaderea productiei cu pana la 100.000 de barili pe zi.

Libia, membra a OPEC, controleaza 2% din productia mondiala de petrol, cu 1,6 milioane de barili extrasi in fiecare zi. Din acest total, aproximativ 1,3 milioane de barili/zi sunt exportati, in principal catre Europa.