Cererea mondiala de aur a scazut anul trecut pentru prima data din 2009, in timp ce cumpararea de bijuterii a scazut pe pietele-cheie India si China, iar investitiile in moneda americana si in euro s-au redus, a anuntat joi Consiliul Mondial al Aurului (World Gold Council).

In timp ce consumul de aur este de asteptat sa se stabilizeze in acest an, mai poate dura un timp inainte de a reveni lale niveluri record atinse in cele mai grele perioade ale crizei financiare, arata un raport al WGC citat de Reuters.

"E greu sa vedem ca cererea va face un pas important (in acest an)," afirma directorul pentru investitii al WGC, Marcus Grubb.

"Cererea va ramane la un nivel ridicat, dar vom avea o crestere cantitativa cu o singura cifra in ceea ce priveste nivelul actual al cererii de aur", a explicat acesta. Grubb a spus ca vede pretul aurului, tranzactionat intre 1,625 dolari si 1,695 dolari pe uncie in acest an, la acelasi nivel, desi ar putea aparea evenimente precum discutiile pe viitorul buget al SUA care sa urce cotatia aurului.

Cotatia metalului pretios a scazut cu 1,4% la suta in acest an, dupa ce in ultimele trei luni ale lui 2012 a avut cea mai mare devalorizare din 2008.