Persoanele care detin in proprietate o suprafata agricola de pana la 2 hectare si realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole ar putea fi scutite de la plata contributiei la asigurari sociale de sanatate, au decis, miercuri, senatorii, potrivit Mediafax.

Senatul a adoptat, cu o larga majoritate, o propunere legislativa de completare a Codului fiscal prin care persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole si care detin in proprietate o suprafata agricola de pana la 2 hectare sunt scutite de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Proiectul, initiat de 13 parlamentari, majoritatea PSD, a fost votat cu 107 voturi "pentru", unul "impotriva" si trei abtineri.

In expunerea de motive se arata ca stabilirea bazei de calcul pentru plata CASS la un prag minim echivalent cu salariul de baza minim brut pe tara genereaza situatii in care valoarea contributiei datorate excede cu mult valoarea venitului realizat pentru care se plateste contributia.

Initiatorii sustin ca acest fapt poate determina rezilierea contractelor de arenda si, implicit, imposibilitatea de a colecta impozitul pe venit si contributiile sociale calculate asupra veniturilor din arendarea bunurilor.

Propunerea va fi transmisa Camerei Deputatilor, care este for decizional.