​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat luni că a autorizat prima platformă de crowdfunding din România, SeedBlink. Astfel, societatea Seedblink Crowd, care administrează platforma menționată, este prima societate autorizată de ASF în calitate de furnizor de servicii de finanțare participativă, la scurt timp după intrarea în vigoare, în august 2022, a Legii nr. 244/2022 care reglementează acest domeniu.

Echipa SeedBlinkFoto: Seedblink

Societatea este autorizată să ofere următoarele servicii de finanțare participativă:

  • plasarea fără un angajament ferm de valori mobiliare și instrumente admise în scopuri de finanțare participativă și recepția și transmiterea de ordine în legătură cu acele valori mobiliare și instrumente admise;
  • utilizarea vehiculelor cu scop special pentru furnizarea de servicii de finanțare participativă;
  • operarea unui buletin de anunțuri.

„Acest eveniment reprezintă finalizarea unei prime colaborări între ASF, ca instituție competentă legal la nivel național în domeniul finanțării participative și entitățile care solicită autorizarea în calitate de furnizor de astfel de servicii, reflectând totodată continuarea implicării Autorității în acest domeniu de pionierat pentru piața de capital locală.”, a declarat Ovidiu Petru, director general - Sectorul Instrumente și Investiții Financiare din cadrul ASF.

Ce presupune activitatea de finanțare participativă

Finanțarea participativă se realizează prin intermediul unei soluții de tehnologie financiară care oferă întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), cu precădere întreprinderilor nou-înființate și celor aflate în faza de extindere, un instrument de finanțare alternativ la cel bancar, respectiv prin punerea în legătură prin intermediul furnizorilor de servicii de finanțare participativă a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare se realizează prin intermediul împrumuturilor și al achiziționării de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanțării participative.

Derularea activității de finanțare participativă presupune implicarea a trei participanți principali, respectiv: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanțare, investitorii care finanțează proiectul propus și un furnizor de servicii de finanțare participativă care constituie „interfața” ce facilitează realizarea conexiunii între dezvoltatorii de proiecte cu potențialii investitori prin administrarea unei platforme online.

La nivel european doar alte 4 platforme au primit această autorizație

Potrivit unui comunicat transmis de compania care operează platforma, SeedBlink este prima platformă de co-investiţii alternative cu capital de risc, care investeşte în companii de tehnologie, înregistrata de ASF în România, în baza legislaţiei nou aprobate. La nivel european, doar alte patru platforme au primit această autorizație de la jurisdicțiile locale (din care doar două cu suport pentru equity), active cu precădere în partea vestică a Europei: Spania, Letonia, Olanda și Franța.

În conformitate cu ECSPR (European Crowdfunding Services Providers Regulation), o platformă autorizată respectă o serie de măsuri de protecție a investitorilor. Una dintre acestea este Fișa de informații esentiale privind investiția (KIIS) pe care fiecare start-up trebuie să o pregătească pentru a demara o rundă de crowdfunding.

Aceasta trebuie să includă riscurile unei investiții și se concentrează pe informații importante despre dezvoltatorii de proiect, drepturile și comisioanele investitorilor și tipurile de instrumente oferite. În conformitate cu ECSPR, furnizorii de servicii de crowdfunding au dreptul de a dezvolta o piață secundară unde investitorii își pot revinde investițiile finanțate prin crowdfunding.

  • “Am început demersurile pentru pașaportarea autorizației în statele membre UE. SeedBlink oferă investitorilor oportunitatea de a investi dincolo de granițele țării, în siguranță, în start-upuri cu ADN european, alături de cea mai puternică rețea de business angels și fonduri de Venture Capital. Autorizația mărește capacitatea noastră de co-investiție cu o participare situată între 100.000 și 5 milioane de euro per rundă”, a declarat Carmen Sebe, CEO SeedBlink.

SeedBlink este o platformă lansată în 2020 pentru investiții de tip equity în domeniul tehnologic, care permite investitorilor individuali să finanțeze start-upuri și scale-upuri europene de top, alături de investitori instituționali consacrați. Printre start-upurile locale finanțate prin intermediul SeedBlink se numără Druid AI, KFactory, Code of Talent, Kinderpedia, SanoPass, Brio, The Outfit, easySales, Arcanna AI sau Yarooms.

În 2022, SeedBlink și-a consolidat constant infrastructura dincolo de granițele României, prin extinderea prezenței în Europa Centrală și de Est și țările Benelux, pentru a inova la nivel european. Platforma a contribuit cu investiții de peste 145 milioane de euro în 255 de start-upuri europene și a atras mai mult de 63.000 de investitori individuali din 73 de țări.

Rundele prin SeedBlink au peste 200 de parteneri cheie de investiție, investitori instituționali, precum VC-uri și Family Offices, dar și grupuri de business angels atât locale cât și internaționale.