Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Judecatorul Dragos Calin despre cumulul salarii-pensii: Sunt situatii imorale, care au condus la emiterea unei astfel de ordonante

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:30 Economie | Investiţii personale


Dragos Calin
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
Judecatorul Dragos Calin, vicepresedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre ordonanta privind iInterzicerea cumului pensie - salariu de la stat. Magistratul a facut referire la urmarile refuzului de a aplica prevederile actului normativ, dar li la punctele slabe, respectiv punctele forte ale ordonantei adoptate de Guvernul Boc.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Ramaneti pe HotNews.ro pentru a asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn

Dragos Calin este in prezent judecator la Tribunalul Bucuresti. Vezi alte elemente de CV  aici.

Intalnirea online a fost urmata de intregistrarea emisiunii "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. In cadrul acesteia judecatorul Dragos Calin, din studioul HotNews.ro, si jurnalistul Robert Schwartz, prin telefon din Bonn, au facut comparatii intre sistemul din Romania si cel din Germania. Emisiunea poate fi ascultata in fiecare vineri, la ora 16.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro

Fragmente din discutia online
 • pentru o astfel de situatie [refuzul de a alege intre pensie si salariu, n.r.], solutia nu poate fi decat suspendarea platii pensiei.
 • E datoria Statului Roman sa-si protejeze valorile, sa speram ca legiuitorul, fie el si cel delegat, va gasi o solutie de principiu pentru astfel de cazuri.
 • Nici un creditor care are o creanta asupra statului nu poate fi obligat la formalitati suplimentare, in vederea executarii acesteia
 • OUG se aplica pentru personalul incadrat in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de unitate administrativ-teritoriala.
 • Art. 15 din Constitutia Romaniei prevede ca legea se aplica numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile.
 • in Romania a existat in toamna anului 2006 o situatie in care o modificare a unei legi intrata in vigoare la miezul noptii a fost la randul sau modificata dimineata, printr-o alta OUG.
 • judecatorii americani nu au prevazuta o varsta de pensionare
 • sunt situatii imorale, care au condus la emiterea unei astfel de ordonante.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 carmen radulescu

  Comentariul meu este ca suntem condamnati la moarte, pentru ca majoritatea dintre noi avem pensie/ saslariu cumulat sub 2000 de lei pe luna. Credeti ca e mult?

  • marin nelu

   da dumneata cum crezi ca ma simt eu , tanar la 30 ani, care abia daca am salar de 2000 lei, fara casa (ca e criza si nus credite de dat, cica!!!!!!!) si fara posibilitatea de a mai cumula cu un venit care sa vina numa asha, fara ore suplimentare de munca, cum crezi ca ma simt? sau poate ca nutz pasa,!!! exact !!! asha cum nici mie numi pasa de cei care au iesit la pensie si tot mai vor! m-am saturat de atatzia pensionari in tzara asta. mai ales de acei pensionari genul celor care au "lucrat in armata" iesiti la pensie inainte de 50 de ani si cu pensie de 2500 lei plus cumul cu salariu. mie sila!!!!!!!!

   • Dragos Calin

    Raspunsul anterior este valabil si pentru comentariul dvs.

  • Dragos Calin

   Nu va pot raspunde transant. Insa dreptul la munca este garantat constitutional si infraconstitutional.

 • Întrebarea nr. 2 catalina

  ce se intampla daca in termenul impus de OUG, de15 zile, persoana in cauza REFUZA sa opteze intre salariu si suspendarea pensiei ? oare i se poate inceta raportul de serviciu/munca de drept?!....desi Codul muncii nu a fost modificat pentru a prevedea expres si acest caz de incetare de drept..?!

  • Dragos Calin

   OUG nr. 230/2008 priveste modificari legislative in materia asigurarilor sociale, respectiv pensii. Ca atare, pentru o astfel de situatie, solutia nu poate fi decat suspendarea platii pensiei.

 • Întrebarea nr. 3 Gogu Stuparu

  Stimata redactie
  Sunt un colonel rezervat din 2002, obligat de onoare la 50 ani, sa plece din sistem deoarece i s-a spus ca nu are studiile necesare (inginer militar, absolvent matematica, doctor in stiinte, profesor universitar (nu facut la apelul bocancilor)). Am beneficiat de pensie si salarii compensatorii corespunzatoare in conditiile legii. Precizez ca nu eu am facut legile respective si nici nu le-am promovat.
  In perioada 2002-2004 am fost functionar public, cu o functie corespunzatoare pregatirii, dar mi s-a spus ca sunt prea bun si cinstit si nu vrea sa ma vada in puscarie (acelui sef ii multumesc, deoarece stia capacitatea de devorare a rechinilor, azi manageri de succes).
  In aceste conditii,in anul universitar 2005-2006 am optat sa fiu profesor in plata cu ora la o universitate de provincie.La acea vreme eram platit cu 100000 lei (10 lei actuali) ora. Aveam 4 ore pe saptamana. Ma costa drumul dus-intors 200000 lei. Restul era castig. Daca mai si mancam, fiind in deplasare, la restaurantul din zona garii plateam cel putin 100000. Restul era castig. Aceasta-i plata cu ora in orice forma de invatamant.
  In 2006 am vrut sa emigrez, dezamagit de ce se intampla in societate (in 2004 nu se schimbase nimic, insa circul avea alti protagonisti, mult mai versati).
  Din 2007 si pana la acesta data am fost angajat intr-un colectiv de profesionisti ca auditor (functionar public) in specialitatea in care m-am pregatit o viata de om. Aici am vazut cum fac banii managerii de succes in afaceri cu statul si cu cei „multi”. Culmea ..., spre acesti „privati” suntem sfatuiti sa ne indreptam pasii, noi, oameni in toata firea care stim ce-i cinstea si onoarea. Cei „multi” nu inteleg fenomenul, dar aplauda fara a sti de ce ... Ei vad numai varful aisbergului printre valuri... Nu vad pericolele care se ascund in ocean ... Ei sunt masa de manevra si in numele ei, uneori s-au facut abuzuri (istoria este plina de exemple) ...
  Astazi, cand ma uit in ochii colegilor ma simt un hot

  • Dragos Calin

   Inteleg temerile dumneavoastra. Insa, pentru perioade scurte timp, temporar, statul, invocand motive de urgenta si dificultati financiare, poate dispune in acest sens, insa numai cu respectarea dispozitiilor constitutionale. In ce priveste neincrederea dvs. in mediul privat, as incerca sa nu dau un raspuns. Va multumesc!

 • Întrebarea nr. 4 dorinteodor

  este adevarat ca 4 judecatori la ccr cumuleaza pensia cu salariul? mai poate curtea constitutionala sa se pronunte in aceasta speta?

  • Dragos Calin

   Este o declaratie publica a presedintelui Romaniei. Nu exista inca un comunicat al Curtii Constitutionale, in acest sens.

 • Întrebarea nr. 5 livia

  Domnule Dragos Calin, am cateva intrebari punctuale:
  1. Ce sanse dati contestatiei pe care avocatul poporului a facut-o la Curtea Constitutionala privind aceasta ordonanta 230/2008?
  2. De unde ar putea sa vina aceasta sovaiala a ministrilor PSD, care au semnat acest document, dar care au declarat apoi ca au citit cu superficialitate documentul, dupa cum sustine vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea? Eu cred ca acesta este primul obstacol in guvernarea PD-L si PSD, care a creat deja tensiuni in randul pesedistilor (vezi si pozitia lui Ion Iliescu care se declara impotriva acestei ordonante)
  3. Tinand cont de atitudinea presedintelui Basescu privind ordonanta (seful statului sustine acest act normativ) se poate vorbi despre un conflict intre institutiile statului? Cine credeti ca va castiga aceasta "lupta"?
  4. Procurorii si judecatorii au profitat de faptul ca, potrivit statutului magistratilor, pot iesi mai repede la pensie decat alte categorii profesionale. La fel ca militarii si politistii, si ei au revenit in sistem, profitand de eterna lipsa de cadre din magistratura. Credeti ca aceasta practica a influentat, intr-un fel calitatea actului de justitie? Si as vrea o parere sincera din partea dumneavoastra, mizand pe spiritul de fair-play pe care il aveti: credeti ca este normal ca zeci de judecatori de la Inalta Curte si de la alte instante sa cumuleze pensie si salariu, veniturile lunare incasate de la buget depasind in multe cazuri 150 de milioane de lei (in jur de 4.000 de euro)?

  • Dragos Calin

   1. In calitate de judecator, nu pot raspunde intrebarii dvs.
   2. Potrivit Codului deontologic, magistratii nu pot face afirmatii cu caracter politic.
   3. Curtea constitutionala decide inclusiv asupra conflictelor cu caracter politic intre puterile statului.
   4. Ceea ce dvs. afirmati este, din nefericire, adevarat. UNJR s-a pronuntat public in sensul in care un astfel de cumul este imoral. Doamna Lidia Barbulescu, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, a afirmat public faptul ca in sistem exista circa 700 de judecatori si procurori care au obtiinut deja decizii de pensionare. Acum, Ministerul Justitiei trebuie sa gaseasca o solutie legisltativa, intucat prin pensionarea acestora s-ar duce la blocarea activitatii instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea. Insa, inclusiv aceasta reglementare va trebuie sa respecte intocmai dispozitiile constitutionale.

 • Întrebarea nr. 6 doru

  Basescu a zis ca ordonanta este buna. Mi-am dat seama ca a vrut Boc: sa dovedeasca la toata lumea ca este un guvern responsabil. Da de unde, frate!
  In loc sa loveasca in bugetarii de lux, care primeau si salariu pe langa pensiile de zeci de milioane de lei, ordonanta are efecte negative resimtite de bugetari saraci: profesori, medici, actori, dar si de fosti politisti sau militari care n-au revenit in sistem, ci s-au angajat, tot la stat, ca functionari sau profesori. Cum credeti ca ar putea fi protejati acesti oameni de efectele ordonantei?

  • Dragos Calin

   Din nefericire, OUG produce si astfel de consecinte. E datoria Statului Roman sa-si protejeze valorile, sa speram ca legiuitorul, fie el si cel delegat, va gasi o solutie de principiu pentru astfel de cazuri.

 • Întrebarea nr. 7 confidential

  Ce parere are Dl Judecator despre urmatoarele raspunsuri ale sct. de stat din Ministerul Justitiei ; "...Orice persoana fizica sau juridica are dreptul de a interpreta Hotaririle Judecatoresti definitive si irevocabile deduse spre executare ..."( pe vremea monica macovei , am adresa de la MJ) , sau : Hotaririle Judecatoresti definitive si irevocabile se aplica circumstantiat, in funtie de legislatia in vigoare (pe vremea min. Stanoiu ). Nu dau numele Secretarilor de Stat, dar daca doriti, va trimit cele doua adrese primite de la Ministerul Justitiei.

  • Dragos Calin

   Nici un creditor care are o creanta asupra statului nu poate fi obligat la formalitati suplimentare, in vederea executarii acesteia. Nu comentez afirmatiile politice ale demnitarilor amintiti de dvs.

 • Întrebarea nr. 8 Iuliu

  Sunt pensionar, am 900RON pensie si nu imi ajung pt un trai saracut, deci mai si lucrez. Exceptiile la Ordonanta sunt generatoare de nedreptati, si tot oamenii cinstiti si muncitori sufera. Intrebari:
  1. Daca Ordonanta se aplica la toti, de ce se excepteaza Parlamentarii , Guvernantii?
  De ce nu se poate gandi astfel: DACA AI CANDIDAT SI ESTI "ALES "INSEAMNA CA VREI SA MUNCESTI PT BINELE PUBLIC, (nu numai pt buzunarul tau), DECI CATA VREME ESTI IN FUNCTIE SE SUSPENDA PENSIA SI RAMAI PE SALAR. Cand nu mai esti "ales" iti recapeti pensia.
  2. De ce nu se poate practica "plafon minim" de venit ca si criteriu pt drept la munca? De ce nu se poate aplica un sistem de munca cu "jumatate de norma" sau "norma partiala"?

  Comentariu: Prea multi oameni au vrut sa profite de legi/ordonante de pensionare favorizante la un moment dat, dupa care s-au trezit fie plictisiti fie nemultumiti de pensii, astfel ca avem o armata mult prea mare de pensionari care ar trebui sa lucreze de fapt. Aici cred eu ca-i buba care se sparge tot in capul unora "prosti" ca mine.

  • Ana

   Eu zic ca-i f. buna aceasta ordonanta, de ce se inchesuie toti sa ia pensie de la stat si la lucreze tot la stat, poate lucra la particular sa vada ce-i munca.
   Eu cred ca nu-i nimeni de neinlocuit.
   Eu conosc persoane care desi au varsta de iesit la pensie nu au iesit si au optat de cativa ani sa lucreze in continuare (corect asa-i). De ce acestia sunt cinstiti fata de stat si nu iau si pensii? Oare acestia nu aveau nevoie de mai multi bani? dar nu li s-a parut corect.
   Mai cunosc persoane care i-au si pensie si salariu desi nu o duc chiar atat de rau. Ma intreb care categorie de oameni s-au gandit si la binele celortanti cum ar fi tineri, somerii cei ce pleaca in strainatate sa lucreze etc.
   Cunosc persoane care au terminat dreptul cu licenta si a plecat in strainatate sa lucreze orice numai sa castige un ban. De ce pentru ca in sistemul nostru nu au loc de pensionari care lucreaza si i-au si pentii.
   O alta categorie sunt actorii. Stela Popescu, Al. Arsinel etc. dau spectacole si isi mai face o vila la mare sau la munte. Nu-i plang nici pe acestia, e adevarat ca trebuie sa mai joace dar sa se faca o forma de plata pentru fiecare spectacol. La fel si profesorii sa nu se mai vaite pentru ca profesori se descurca si ei cu meditatii care nu sunt asa de ieftine (prefera sa nu mai predea la scoala si sa faca meditatii sau profesorii la materiile care nu sunt interesati copii de meditatii ii lasa corijenti si le cer bani pentru ai trece). Medicii i-au spaguta ca altfel nu se uita la tine si te mai si trimite la farmacia la care are el profit.
   Cei mai afectati sunt handicapatii si cei care au in plasamant copii (aici ar trebui gasita o forma de plata pentru a nu-i afecta aceasta ordonanta). Ceilalti stati acasa la penie sau daca vreti sa lucrari la privati cu voi nu la chiului de la stat unde nu mai este de actualitatea proverbul "noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc" ci noi ne facem ca muncim si ei ne platesc bine".

   Domnule Ministru nu va lasati

   • Dragos Calin

    Statul trebuie sa asigure protectie sociala, oricarei categorii sociale.

  • Dragos Calin

   Acestea au fost solutiile alese de lugiuitorul delegat, respectiv Guvernul Romaniei. Pentru eventualitatea invocarii unor discriminari in instanta, ar fi bine sa nu ma pronunt acum, e posibil sa solutionez, la Tribunalul Bucuresti, astfel de cauze.

 • Întrebarea nr. 9 marius darie

  A fost absolut sinistru sa aflu ca initiatorul acestei ordonante toxice este Ministerul Apararii!!! Adica structura care, dupa 1995 isi incuraja angajatii sa paraseasca sistemul la varste SUB 40 ANI cu pensii SUB 1000 ron deruland in paralel un program de reconversie care avea ca principala directie ADMINISTRATIA PUBLICA. Echivalarea functiilor militare s-a facut in baza unui act normativ cu functii din administratia publica, considerandu-se si motivandu-se extrem de utila educatia si experienta militara in acest domeniu de activitate. Banii pentru acele blamate plati compensatorii provin de la BANCA MONDIALA nu din bugetul public iar beneficiarii i-au incasat legal in baza unor normative in vigoare atunci. Ce vreau sa subliniez in mod special este ca in aceeasi caciula mare a 'militarilor imbuibati pensionati si compensati' intra in mod concomitent si dl. general sau colonel X care a avut grija sa-si transforme inainte de pensionare functia militara in functie civila si sa cumuleze acum o pensie de PESTE 5000 ron cu un salariu de PESTE 6000 ron minimum dar intra si fooooooarte multi militari pacaliti Y, care au trecut in rezerva cu grade mici la varste sub 45 de ani cu pensii sub 1500 ron care au fost incurajati sa se angajeze in administratie si cumuleaza acum cu salariul de cam tot atat, deci suma totala se ridica la mai putin de JUMATATE decat salariul pe care l-ar fi luat daca ramaneau angajati in armata. Este o escrocherie in sensul propriu pe care Ministerul Apararii nu numai ca n-o demasca si n-o limpezeste, el O INITIAZA! De la 'opinia publica' nu ne putem astepta la analize lucide pentru ca e in gena noastra sa ne bucuram ca sunt altii loviti, chiar daca nu castigam nimic, dar de la o institutie care clameaza ONOAREA cum este ARMATA ne-am fi asteptat la aceste precizari.
  Intrebari concrete: Ce se intampla daca o persoana vizata de ordonanta refuza sa opteze. Care sunt instrumentele legale ale institutiei angajatoare in aceasta situatie. Multumesc

  • Dragos Calin

   OUG a fost insotita de o Nota de fundamentare. Gasiti aici mai multe detalii. http://www.gov.ro/nota-de-fundamentare-la-oug-nr-230-2008-din-30-12-2008__l1a103855.html

 • Întrebarea nr. 10 eugen

  COMENTARIU: În anul 2002 ( la 42 de ani ),ca urmare a restructurarii armatei, am fost obligat sa trec in rezerva. Conform legii am beneficiat de plati compensatorii si de pensie de serviciu. Tot conform legilor de la vremea respectiva si pregatirii am avut dreptul sa particip la concursul pentru titularizare in invatamant. Nota obtinuta mi-a permis sa obtin titularizarea pe post la un liceu. Nu vreau sa comentez faptul ca la concurs au participat si tineri, unii proaspat absolventi de facultate, care au obtinut note de-a dreptul rusinoase. Am si eu copii mari, cunosc problemele tinerilor! Fiecare varsta are problemele ei.Fiecare om, fiecare familie are problemele sale.Fiecaruia dintre noi ni se pare ca problemele pe care le avem sunt cele mai importante.Este regretabil ca asemenea masuri, precum OUG 230,creeaza tensiuni intre generatii, intre diferitele categorii sociale si profesionale.Sunt de acord ca trebuie facut ceva, dar nu pot fi de acord cu prevederile Ordonantei cu pricina.
  INTREBARI: Este corect, din punct de vedere legal, sa fiu obligat sa restitui ajutorul primit conform legii la data trecerii in rezerva daca optez pentru exercitarea unei functii remunerate in cadrul unei institutii publice?Daca da,care sunt consecintele in cazul neincadrarii in termenul de 30 de zile prevazute de Ordonanta si care este baza legala?Ce se intampla daca nu-mi manifest optiunea in termen de 15 zile?Baza legala?Nu ar fi normal sa apara niste precizari care sa raspunda sumedeniilor de intrebari pe care aceasta OUG le ridica?
  INCHEIERE: Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa putem trece sanatosi peste aceasta perioada extraordinar de grea!

  • Dragos Calin

   Potrivit juridprudentei CEDO, in mai multe cauze, intre care si Buchen c. Republica Ceha, notiunea de bun inglobeaza si orice interes al unei persoane, ce are valoare economica. Asadar, se poate pune serios problema aplicarii art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 la CEDO. Insa o solutie asupra acestei chestiuni va putea fi pronuntata doar de o instanta judceatoreasca ori de Curtea Constitutionala in sesizarea de ieri a Avocatului Poporului.
   Pentru celelalte intrebari, va rog sa urmariti raspunsurile anterioare.

 • Întrebarea nr. 11 Iuliu S

  am fost disponibilizat din armata in anul 2000 (angajat civil) si am primit salarii compensatorii, m-am pensionat ineplinind conditiile si datorita faptului ca am lucrat in gr. I de munca, iar din anul 2003 am fost angajat la stat si am cumulat pensia si salariu. De ce trebuie sa returnez acele plati compensatorii cand eu m-am angajat dupa aproape trei ani de zile, oare acele plati nu s-au dat in scopul sa te descurci cu ei pana gasesti de lucru? Pentru ce trebuie sa returnez acea suma rectificata cu coeficientul de inflatie? E o mare dezamagire pentru cineva care prin cumul pensie-salariu de la stat castiga 1600 RON si ma simt si blamat de opinia publica care i-si inchipuie ca se poate trai in huzur cu acesti bani. Regret ca nu am fost inspirat sa plec afara dupa 1990.

  • Dragos Calin

   Imi pare rau. Sunt prea multe situatii in care asigurarile sociale nu "asigura" un trai decent. Insa aceleasi probleme economice sunt intampinate si in statele puternic industrializate.

 • Întrebarea nr. 12 Clau

  vi se pare normal intr-o tara in care resursele sun extrem de limitate ca un fost ofiter militar sa iasa la pensie la 42 ani cu salarii compensatorii (suma extrem de mare) pensie si apoi sa se reangajeze la aceeasi unitate militara dar pe un post civil. asa se intampla si in magistratura. sustin ordonanta -bunului simt- a lui boc.

  • Dragos Calin

   E o optiune a legiuitorului. Daca nu-i oportuna, alegatorii au posibilitatea de a-l sanctiona din 4 in 4 ani. Sunt regulile democratiei.

 • Întrebarea nr. 13 anonimus

  Ce parere are dl judecator : Obligatia de a returna platile compensatorii este constitutionala ? In ordonanta nu se specifica plata "integral" asa ca banii trebuie depusi intr-o singura transa sau nu ?
  Daca ii depui si dupa 2 luni functia ta se restructureaza ii pierzi degeaba ? Cum poti sa optezi in conditiile in care nu stii cine constata debitul, in ce modalitate se recupereaza, nu exista norme de aplicare a Ordonantei ? Daca se recupereaza conform Codului Fiscal si dupa cateva luni pleci din sistem stinge cineva debitul?
  Multumesc

  • Dragos Calin

   Solutia va fi pronuntata de Curtea Constitutionala. Pe site-ul Avocatului Poporului, regasiti textul sesizarii, care pune inclusiv problema aplicarii jurisprudentei CEDO unei situatii precum cea invocata de dvs.

 • Întrebarea nr. 14 multuimitu

  Daca este adevarat ca 4 judecatori la ccr cumuleaza pensia cu salariul ,cum mai poate curtea constitutionala sa se pronunte impartial in aceasta situatie ?
  Este o rusine ce se intampla in tara aceasta .

  • Sorana Mihailescu (moderator)

   Puteti citi un articol despre acest lucru pe site-ul HotNews.ro. Patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Potrivit vicepresedintelui liberal Norica Nicolai, chiar si Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-ar afla in aceeasi situatie.
   Iata linkul, pentru mai multe detalii:

   http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-5311815-jurnalul-economic-rfi-hotnews-patru-judecatori-curtea-constitutionala-iau-salariu-pensie-leul-minime-istorice-piata-interbancara.htm

  • Dragos Calin

   Am raspuns anterior. Probabil, daca asa stau lucrurile, domnii judecatori se vor abtine.

 • Întrebarea nr. 15 maria g.

  Cum il va afecta aceasta Ordonanta pe un medic militar, pensionat la varsta de 42 de ani care a primit plati compensatorii cu putin peste 100 de milioane de lei vechi si care in prezent lucreaza ca medic in sistemul de stat dar nu este platit de le bugetul de stat ci din banii Casei de Asigurari ?
  Va putea acesta dupa eventuala restituire a platilor compensatorii sa lucreze in continuare in sistemul de stat dar in acelasi timp sa poata primi si pensie, avand in vedere in in ordonanta cumulul se interzice pentru cei pensionati la termen.

  • Dragos Calin

   Impotriva unui astfel de refuz va veti putea adresa unei instante de judecata.

 • Întrebarea nr. 16 gabi

  Daca pensiile sunt prea mici, atunci se poate analiza oportunitatea cresterii lor. Dar a rezolva aceasta problema angajandu-i pe pensionari la stat este o aberatie!
  Intre timp, patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Intrebarea mea e clara: cine va discuta contestatia depusa la Curte, daca si acolo exista oameni care au si salarii si pensie. Nu e un paradox?

  • Dragos Calin

   Am precizat anterior, exista institutia juridica a abtinerii.

 • Întrebarea nr. 17 rodica

  Societatile comerciale pe actiuni, cu capital majoritar de stat , intra sub incidenta acestei ordonante? Aceste societati nu sunt finantate de la la buget, cheltuielile proprii fiind acoperite exclusiv de veniturile proprii

  • Dragos Calin

   OUG se aplica pentru personalul incadrat in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de unitate administrativ-teritoriala.

 • Întrebarea nr. 18 kanuta

  Cred ca este foarte important sa punem intrebari doar dupa ce citim textul ordonantei, deoarece acestea pot avea relevanta. Cele mai multe dintre intrebarile postate par a fi fundamentate pe emisiuni tv si articole de ziar.
  Intrebarile:
  1. Care este situatia in acest domeniu - cumulul pensiei si al salariului in sistemul public - in statele europene?
  2. Ce se intelege prin sintagma "functie remunerata"?
  3. Exclude aceasta ordonanta cumulul pensie - alte venituri de la stat (mai putin veniturile pentru o functie remunerata)?

  • Sorana Mihailescu (moderator)

   In alte tari UE ca Germania, Franta, Ungaria si Cehia, cumulul pensiei cu salariul este limitat. In nici una din tarile metionate un pensionar cu pensie de la stat nu poate castiga mai multi bani dupa retragere decat in timpul activitatii. In Germania, fostilor angajati ai statului li se interzice sa aiba alt venit tot de la stat. In Ungaria, cumulul de venituri este permis, dar suprataxat. In Cehia, legislatia este construita astfel incat cei care au fost angajati la stat nu pot fi reangajati in sistemul public dupa pensionare. Astfel, cumulul este imposibil.
   Iata linkul, pentru mai multe detalii:
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5307979-cum-cumuleaza-pensiile-salariile-stat-germania-ungaria-cehia-franta.htm

 • Întrebarea nr. 19 Sorana Mihailescu (moderator)

  Este clar ca autorizarea cumulului pensiei si al salariului public a dat nastere la numeroase abuzuri. Se cunosc exemple de fosti angajati ai MApN care au iesit la pensie anticipat si apoi s-au (re)angajat, pe un salariu consistent, intr-o functie publica. Un al lucru cu care multi sunt de acord este ca guvernul Boc nu trebuia sa reglementeze in mod global aceasta chestiune. Multi spun ca ordonanta este anti-sociala, discriminatorie, anti-economica....dvs cum o considerati?

  • Dragos Calin

   Sunt unele aspecte legislative incoerente care au condus, in timp, la astfel de situatii. Un tratament discriminatoriu trebuie sa priveasca situatii similare. Curtea Constitutionala s-a pronuntat in sensul in care nu exista discriminare intre, spre exemplu, magistrati si politisti. De altfel, sesizarea Avocatului Poporului nu cuprinde astfel de aspecte.
   A se vedea http://www.juridice.ro/stiri-juridice/flux-stiri/38342.html

 • Întrebarea nr. 20 trapped

  Domnule Dragos Calin,
  Avand in vedere pregatirea dumneavoastra juridica, imi puteti spune daca este corect ca un act legislativ, indiferent de tip (H.G., OUG, lege, norma tehnica, etc.), sa se aplice retroactiv?
  Ma refer in mod special la returnarea obligatorie a acelor plati compensatorii care au fost acordate acum cativa ani, in mod legal totusi.
  Precizez ca nu ma aflu in situatia celor care cumuleaza salariul la stat cu pensia.
  Va multumesc.

  • Dragos Calin

   Art. 15 din Constitutia Romaniei prevede ca legea se aplica numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile.

 • Întrebarea nr. 21 Blanariu Ion

  Ce se poate intampla cu o persoana care intra sub incidenta acestor prevederi, incadrata la o institutie publica, opteaza pentru mentinerea raporturilor de munca dar nu are de unde sa achite platile compensatorii primite la data disponibilizarii?

  • Dragos Calin

   Probabil vor fi emise decizii de imputare, pe care le puteti ataca in instanta judecatoreasca.

 • Întrebarea nr. 22 Kanuta

  Este intemeiat protestul artistilor romani? Cred ca domniile lor uita faptul ca primesc de la stat indemnizatii de merit consistente, ca si marii sportivi ai Romaniei.

  • Dragos Calin

   Este obligatia unui stat sa-si protejeze valorile.

 • Întrebarea nr. 23 oana

  Ce puteti spune despre asistentii medicali, intra in aceeasi categorie cu medicii? vor putea lucra?

  • Dragos Calin

   Studiind textul OUG nr. 230/2008, veti observa care sunt categoriile carora li se aplica astfel de dispozitii.

 • Întrebarea nr. 24 popescu

  care este intelesul expresiei ,,remunerarea activitatii''? Daca remuneratia reprezinta doar drepturile banesti asimilate salariilor, in cadrul raporturilor juridice de munca si nu fac obiectul conventiilor civile, inseamna ca orice functionar public poate incheia conventii civile si desfasura activitati PLATITE fara a incalca regimul incompatibilitatilor.

  • Sorana Mihailescu (moderator)

   Acest raspuns este valabil si pentru kanuta.

  • Dragos Calin

   Se vor emite Norme metodologice pentru punerea in executare a prevederilor OUG. Un raspuns transant in acest moment nu e tocmai rezonabil. Probabil expresia va fi definita in Normele metodologice.

 • Întrebarea nr. 25 corso

  domnule judecator, presupun ca tineti legatura cu colegi de-ai dumneavoastra din alte tari. mai e pe undeva o asemenea brambureala legislativa ca in romania?

  • Sorana Mihailescu (moderator)

   Mai multe detalii, gasiti aici:

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5307979-cum-cumuleaza-pensiile-salariile-stat-germania-ungaria-cehia-franta.htm

  • Dragos Calin

   La Praga, anul trecut, intr-un seminar international, un coleg bulgar a afirmat ca tara sa detine recordul mondial in ce priveste modificarile legislative, aratand ca o lege a fost modificata de doua ori, in doua saptamanai consecutive. I-am raspuns ca in Romania a existat in toamna anului 2006 o situatie in care o modificare a unei legi intrata in vigoare la miezul noptii a fost la randul sau modificata dimineata, printr-o alta OUG.
   E un record greu de batut!

 • Întrebarea nr. 26 vio

  Sunt perfect de acord cu intentia guvernului de a elibera locuri de munca pentru tinerii nostri care nu reusesc sa intre in sistemul administratiei publice din cauza "fosilelor".
  Problema care o ridic este aceea referitoare la dreptul constitutional al statului de a legifera varsta persoanei de incepere a unei activitati remunerate si in acelasi timp de a stabili varsta de pensionare.
  Am citit ca in alte state europene este legiferata doar varsta de incepere a muncii nu si cea de pensionare. E adevarat?
  Pentru a primi o pensie din sistemul asigurarilor sociale de stat se conditioneaza doar perioada minima de cotizare si vointa persoanei.
  In cazul unui proces pe care l-as initia in cazul in care universitatea (la care m-am angajat după pensionare) ma obliga sa restitui sumele pe care le-am primit in baza legii in vigoare la momentul disponibilizarii mele din minerit, ce decizii ale Curtii europene pot invoca?

  • Dragos Calin

   Va pot raspunde ca judecatorii americani nu au prevazuta o varsta de pensionare. Imi spunea un coleg din USA ca au avut o situatie in care un domn judecator american implinise 95 de ani si inca mai dorea sa solutioneze pricini. Sunt situatii si situatii, insa cred ca trebuie sa fim cu totii rezonabili.

 • Întrebarea nr. 27 dan

  apropos de o intrebare de mai sus, cat e de usor sa fii judecator in Romania avand in vedere cat de des se schimba legile cadru? Ati avut situatii in care de pe o zi pe alta sau de pe o ora pe alta a trebuit sa tineti cont de prevederi legislative total diferite?

  • Dragos Calin

   Sigur. Viata in Romania are o dinamica speciala. Probabil, e si motivul pentru care nu ne plictisim, niciodata.

 • Întrebarea nr. 28 Sorana Mihailescu (moderator)

  In loc de concluzie, o intrebare cu un raspuns sinteza la tot ceea ce s-a discutat pana acum:
  Care sunt punctele slabe, respectiv punctele forte ale ordonantei adoptate de Guvernul Boc?

  • Dragos Calin

   Un act legislativ atacat de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala, in 3 zile de la publicare nu-i tocmai o solutie fericita, cel putin aparent. Pe de alta parte, sunt situatii imorale, care au condus la emiterea unei astfel de ordonante. Adevarul, ca de obicei, e undeva la mijloc.

 • Întrebarea nr. 29 aurelia sfaraiac

  care este temeiul legal al incheierii asa numitelor conventii civile si daca acestea nu contravin dispozitiilor codului muncii in sensul ca, la adoptarea legii 53/2003 se mentiona ca are ca scop tocmai eliminarea acestora (motivat spre ex.prin eliminarea notiunii de angajat, retinandu-se numai cea de salariat) ? cum se motiveaza calitatea procesuala a avocatului poporului pt contestatia promovata? stiti ca la aceasta institutie sunt "sefi" fosti ofiteri de armata, absolventi (chiar dupa pensionare de studii juridice) care bineinteles cumuleaza pensia cu salariul?
  multumiri

  • Dragos Calin

   "Calitatea procesuala" a Avocatului Poporului este data de dispozitiile art. 146 lit. d din Constitutia Romaniei si de cele ale legii infraconstitutionale, art. 13 lit.f din Legea nr. 35/1997, precum si de art. 11 din Legea nr. 47/1992. Sper sa nu gresesc, nu pot accesa acum o baza cu actualizari legislative. Nu stiu, nu am astfel de date. CSM a publicat miercuri un comunicat, aratans ca in cadrul CSM exista 8 persoane intr-o atare situatie. Alte date nu sunt publicate pana acum, din nefericire.

 • Întrebarea nr. 30 elena

  daca in preambulul ordonantei se vorbeste de veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat, de ce prevederile ei se aplica si regiilor autonome si societatilor nationale, indiferent de modul de finantare? in situatia asta restituirea ajutoarelor, platilor compensatorii sau ale altor drepturi primite la data pensionarii, oricum nu vor fi regasite in bugetul de stat.

  • Dragos Calin

   Exista un raspuns in Nota de fundamentare, link-ul a fost postat anterior.

 • Întrebarea nr. 31 fontanello

  guvernul a dat-o repede si prost. acum revine si spune ca va face tot felul de modificari ca ea sa nu se aplice unor anumite categorii sociale. dar pana va face acele modificari, acelor categorii sociale li se aplica. ce vor face cei care se confirmeaza acum prevederilor ordonantei, iar peste o luna colegii lor nu vor mai cadea sub incidenta ei?

  • Dragos Calin

   E indicat, macar legislativ, ca astfel de situatii sa fie evitate.

 • Întrebarea nr. 32 elis

  pensii si salarii de la stat inseamna a favaoriza un grup de smecheri .Intreb: dece aveam legi speciale prin care sunt unii mai cu mot decat altii? De fapt de aici vine problema.In Romania cei care beneficiaza de pensii prin legi speciale (aramata,politie, justitie etc.} tot acestea beneficiaza si de sal.de la stat.Este normal? Dece nu isi aleg acestea locuri de munca in sistemul privat?

  • Dragos Calin

   E tot o chestiune de politica legislativa. Sunt mai multe legi speciale care reglementeaza astfel de situatii.

 • Întrebarea nr. 33 ioana

  tatal meu a lucrat in armata, obligat fiind de circumstantele in care se afla unitatea la care lucra in vremea respectiva sa iasa la pensie cu ordonanta(a preferat o pensie de 1000 de lei in locul somajului), acum lucreaza pentru o unitate finatata de catre stat, si se afla in situatia de a avea un salariu + pensie cumulate de aproape 3000 de lei, 2 copii studenti in bucuresti de intretinut, rate la banci in valoare totala de 10000 de euro, + cheltuielile curente. Scazand toate aceste cheltuieli, familiei mele ii mai ramane un venit de aprox 150 lei/luna din care sa traiasca. Daca aceasta ordonanta il obliga pe tatal meu sa renunte la pensie/salariu...ma gandesc serios ca vom muri de foame......exista vreo sansa ca aceasta hotarare sa fie atacata in instanta?

  • Dragos Calin

   OUG nu va fi atacata in instanta, ci la Curtea Constitutionala. Dar, daca veti fi nemultunit de o astfel de situatie, puteti ataca decizia de imputare sau actul juridic emis intr-o atare situatie, invocand, in fata instantei exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor pe care dvs. le considerati ca nefiind conforme cu legea fundamentala.
   Va mutumesc pentru intrebari!

10838 vizualizari

 • ordonanta cumul pensie salariu (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:22)

  carmen radulescu [anonim]

  Comentariul meu este ca suntem condamnati la moarte, pentru ca majoritatea dintre noi avem pensie/ saslariu cumulat sub 2000 de lei pe luna. Credeti ca e mult?
  • da......ca sa vezi (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:22)

   marin nelu [anonim] i-a raspuns lui carmen radulescu

   da dumneata cum crezi ca ma simt eu , tanar la 30 ani, care abia daca am salar de 2000 lei, fara casa (ca e criza si nus credite de dat, cica!!!!!!!) si fara posibilitatea de a mai cumula cu un venit care sa vina numa asha, fara ore suplimentare de munca, cum crezi ca ma simt? sau poate ca nutz pasa,!!! exact !!! asha cum nici mie numi pasa de cei care au iesit la pensie si tot mai vor! m-am saturat de atatzia pensionari in tzara asta. mai ales de acei pensionari genul celor care au "lucrat in armata" iesiti la pensie inainte de 50 de ani si cu pensie de 2500 lei plus cumul cu salariu. mie sila!!!!!!!!
   • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:33)

    Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui marin nelu

    Raspunsul anterior este valabil si pentru comentariul dvs.
   • Ca sa poti sa vorbesti (Sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 13:50)

    As vrea sa poti sa fii militar [anonim] i-a raspuns lui marin nelu

    Tot asa incep - as vrea sa fii militar - sa strige toti "sa vina armata" cand e inundatie, cand e foc (pentru ca si pompierii sunt militari), sau sa strigi dupa politie cand un "pensionar" de buzunare ti-a smuls portofelul, iar tu sa sari imediat sa faci ce trebuie. Asta in conditiile in care nu ai un sindicat care sa-ti apere drepturile, sau in conditiile in care membrii familiei tale trebuie sa demisioneze cand esti mutat in interesul serviciului si trebuie s-o iei de la capat, in conditiile in care nu ai o casa - pentru ca e criza sau pur si simplu nu ai de unde sa platesti cretitul...Apropo, de ce tinerii astia vor toti neaparat sa munceasca la stat? Pentru ca au vazut ca incompetenta este platita bine??? Inseamna ca multi dintre ei sunt asa! Nu sunt pensionar, nu mai sunt nici tanar, dar ma doare sa vad cum improscati cu noroi un sistem din cauza catorva oameni. Oricum, abia astept initiativa de a trimite in instanta pe cineva pentru daune morale si afectarea imaginii...mele si a altora care sunt intr-un sistem care nu le-a dat nimic pentru ca erau prea tineri, iar acum sunt prea batrani sa mai faca ceva!
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:32)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui carmen radulescu

   Nu va pot raspunde transant. Insa dreptul la munca este garantat constitutional si infraconstitutional.
   • glumesti (Vineri, 9 ianuarie 2009, 13:33)

    nicu [anonim] i-a raspuns lui Dragos Calin

    prietene nu-ti interzice sa mai lucrezi si sa-ti cumulezi pensia. dar angajeazate in sistemul privat nu la stat acolo lasa niste tineri care poate vor un servici usor si stabil. sis titi prea bien impotriva cui s-au indreptat aceste legi.
 • caz: refuzul de a opta in termen de 15 zile (Joi, 8 ianuarie 2009, 21:25)

  catalina [anonim]

  ce se intampla daca in termenul impus de OUG, de15 zile, persoana in cauza REFUZA sa opteze intre salariu si suspendarea pensiei ? oare i se poate inceta raportul de serviciu/munca de drept?!....desi Codul muncii nu a fost modificat pentru a prevedea expres si acest caz de incetare de drept..?!
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:35)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalina

   OUG nr. 230/2008 priveste modificari legislative in materia asigurarilor sociale, respectiv pensii. Ca atare, pentru o astfel de situatie, solutia nu poate fi decat suspendarea platii pensiei.
 • Cumul pensie-salariu (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:16)

  Gogu Stuparu [anonim]

  Stimata redactie
  Sunt un colonel rezervat din 2002, obligat de onoare la 50 ani, sa plece din sistem deoarece i s-a spus ca nu are studiile necesare (inginer militar, absolvent matematica, doctor in stiinte, profesor universitar (nu facut la apelul bocancilor)). Am beneficiat de pensie si salarii compensatorii corespunzatoare in conditiile legii. Precizez ca nu eu am facut legile respective si nici nu le-am promovat.
  In perioada 2002-2004 am fost functionar public, cu o functie corespunzatoare pregatirii, dar mi s-a spus ca sunt prea bun si cinstit si nu vrea sa ma vada in puscarie (acelui sef ii multumesc, deoarece stia capacitatea de devorare a rechinilor, azi manageri de succes).
  In aceste conditii,in anul universitar 2005-2006 am optat sa fiu profesor in plata cu ora la o universitate de provincie.La acea vreme eram platit cu 100000 lei (10 lei actuali) ora. Aveam 4 ore pe saptamana. Ma costa drumul dus-intors 200000 lei. Restul era castig. Daca mai si mancam, fiind in deplasare, la restaurantul din zona garii plateam cel putin 100000. Restul era castig. Aceasta-i plata cu ora in orice forma de invatamant.
  In 2006 am vrut sa emigrez, dezamagit de ce se intampla in societate (in 2004 nu se schimbase nimic, insa circul avea alti protagonisti, mult mai versati).
  Din 2007 si pana la acesta data am fost angajat intr-un colectiv de profesionisti ca auditor (functionar public) in specialitatea in care m-am pregatit o viata de om. Aici am vazut cum fac banii managerii de succes in afaceri cu statul si cu cei „multi”. Culmea ..., spre acesti „privati” suntem sfatuiti sa ne indreptam pasii, noi, oameni in toata firea care stim ce-i cinstea si onoarea. Cei „multi” nu inteleg fenomenul, dar aplauda fara a sti de ce ... Ei vad numai varful aisbergului printre valuri... Nu vad pericolele care se ascund in ocean ... Ei sunt masa de manevra si in numele ei, uneori s-au facut abuzuri (istoria este plina de exemple) ...
  Astazi, cand ma uit in ochii colegilor ma simt un hot
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:39)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gogu Stuparu

   Inteleg temerile dumneavoastra. Insa, pentru perioade scurte timp, temporar, statul, invocand motive de urgenta si dificultati financiare, poate dispune in acest sens, insa numai cu respectarea dispozitiilor constitutionale. In ce priveste neincrederea dvs. in mediul privat, as incerca sa nu dau un raspuns. Va multumesc!
 • este adevarat ca.... (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:17)

  dorinteodor [anonim]

  este adevarat ca 4 judecatori la ccr cumuleaza pensia cu salariul? mai poate curtea constitutionala sa se pronunte in aceasta speta?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:40)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorinteodor

   Este o declaratie publica a presedintelui Romaniei. Nu exista inca un comunicat al Curtii Constitutionale, in acest sens.
 • pareri si intrebari (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:55)

  livia [anonim]

  Domnule Dragos Calin, am cateva intrebari punctuale:
  1. Ce sanse dati contestatiei pe care avocatul poporului a facut-o la Curtea Constitutionala privind aceasta ordonanta 230/2008?
  2. De unde ar putea sa vina aceasta sovaiala a ministrilor PSD, care au semnat acest document, dar care au declarat apoi ca au citit cu superficialitate documentul, dupa cum sustine vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea? Eu cred ca acesta este primul obstacol in guvernarea PD-L si PSD, care a creat deja tensiuni in randul pesedistilor (vezi si pozitia lui Ion Iliescu care se declara impotriva acestei ordonante)
  3. Tinand cont de atitudinea presedintelui Basescu privind ordonanta (seful statului sustine acest act normativ) se poate vorbi despre un conflict intre institutiile statului? Cine credeti ca va castiga aceasta "lupta"?
  4. Procurorii si judecatorii au profitat de faptul ca, potrivit statutului magistratilor, pot iesi mai repede la pensie decat alte categorii profesionale. La fel ca militarii si politistii, si ei au revenit in sistem, profitand de eterna lipsa de cadre din magistratura. Credeti ca aceasta practica a influentat, intr-un fel calitatea actului de justitie? Si as vrea o parere sincera din partea dumneavoastra, mizand pe spiritul de fair-play pe care il aveti: credeti ca este normal ca zeci de judecatori de la Inalta Curte si de la alte instante sa cumuleze pensie si salariu, veniturile lunare incasate de la buget depasind in multe cazuri 150 de milioane de lei (in jur de 4.000 de euro)?
  • Basescu si justitia (Vineri, 9 ianuarie 2009, 1:07)

   Vladimir [anonim] i-a raspuns lui livia

   Traian Basescu s-a apucat sa spuna public ca Ordonanta este constitutionala. Nu din pozitia de cetatean, nu din pozitia de marinar, nu din pozitia de specialist in drept ci din pozitia de PRESEDINTE AL STATULUI.
   Nu cumva seful statului incearca sa influenteze decizia Curtii Constitutionale?!?!
   Vi se pare moral ca sedul statului sa isi exprime un punct oficial de vedere referitor la decizia ce urmeaza sa o dea CurteaConstitutionala? UNDE este impartialitatea sefului statului, stabilita de constitutie?!?!
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:45)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui livia

   1. In calitate de judecator, nu pot raspunde intrebarii dvs.
   2. Potrivit Codului deontologic, magistratii nu pot face afirmatii cu caracter politic.
   3. Curtea constitutionala decide inclusiv asupra conflictelor cu caracter politic intre puterile statului.
   4. Ceea ce dvs. afirmati este, din nefericire, adevarat. UNJR s-a pronuntat public in sensul in care un astfel de cumul este imoral. Doamna Lidia Barbulescu, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, a afirmat public faptul ca in sistem exista circa 700 de judecatori si procurori care au obtiinut deja decizii de pensionare. Acum, Ministerul Justitiei trebuie sa gaseasca o solutie legisltativa, intucat prin pensionarea acestora s-ar duce la blocarea activitatii instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea. Insa, inclusiv aceasta reglementare va trebuie sa respecte intocmai dispozitiile constitutionale.
 • basescu (Joi, 8 ianuarie 2009, 23:59)

  doru [anonim]

  Basescu a zis ca ordonanta este buna. Mi-am dat seama ca a vrut Boc: sa dovedeasca la toata lumea ca este un guvern responsabil. Da de unde, frate!
  In loc sa loveasca in bugetarii de lux, care primeau si salariu pe langa pensiile de zeci de milioane de lei, ordonanta are efecte negative resimtite de bugetari saraci: profesori, medici, actori, dar si de fosti politisti sau militari care n-au revenit in sistem, ci s-au angajat, tot la stat, ca functionari sau profesori. Cum credeti ca ar putea fi protejati acesti oameni de efectele ordonantei?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:48)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui doru

   Din nefericire, OUG produce si astfel de consecinte. E datoria Statului Roman sa-si protejeze valorile, sa speram ca legiuitorul, fie el si cel delegat, va gasi o solutie de principiu pentru astfel de cazuri.
 • opinii ale secretarilor de sta MJ (Vineri, 9 ianuarie 2009, 0:58)

  confidential [anonim]

  Ce parere are Dl Judecator despre urmatoarele raspunsuri ale sct. de stat din Ministerul Justitiei ; "...Orice persoana fizica sau juridica are dreptul de a interpreta Hotaririle Judecatoresti definitive si irevocabile deduse spre executare ..."( pe vremea monica macovei , am adresa de la MJ) , sau : Hotaririle Judecatoresti definitive si irevocabile se aplica circumstantiat, in funtie de legislatia in vigoare (pe vremea min. Stanoiu ). Nu dau numele Secretarilor de Stat, dar daca doriti, va trimit cele doua adrese primite de la Ministerul Justitiei.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:49)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui confidential

   Nici un creditor care are o creanta asupra statului nu poate fi obligat la formalitati suplimentare, in vederea executarii acesteia. Nu comentez afirmatiile politice ale demnitarilor amintiti de dvs.
   • Temei de drept (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:43)

    Vasile Rotaru [anonim] i-a raspuns lui Dragos Calin

    "Nici un creditor care are o creanta asupra statului nu poate fi obligat la formalitati suplimentare, in vederea executarii acesteia"
    Care este temeiul de drept ce face obiectul afirmatiei dumneavoastra?
 • nedreptate (Vineri, 9 ianuarie 2009, 1:41)

  Iuliu [anonim]

  Sunt pensionar, am 900RON pensie si nu imi ajung pt un trai saracut, deci mai si lucrez. Exceptiile la Ordonanta sunt generatoare de nedreptati, si tot oamenii cinstiti si muncitori sufera. Intrebari:
  1. Daca Ordonanta se aplica la toti, de ce se excepteaza Parlamentarii , Guvernantii?
  De ce nu se poate gandi astfel: DACA AI CANDIDAT SI ESTI "ALES "INSEAMNA CA VREI SA MUNCESTI PT BINELE PUBLIC, (nu numai pt buzunarul tau), DECI CATA VREME ESTI IN FUNCTIE SE SUSPENDA PENSIA SI RAMAI PE SALAR. Cand nu mai esti "ales" iti recapeti pensia.
  2. De ce nu se poate practica "plafon minim" de venit ca si criteriu pt drept la munca? De ce nu se poate aplica un sistem de munca cu "jumatate de norma" sau "norma partiala"?

  Comentariu: Prea multi oameni au vrut sa profite de legi/ordonante de pensionare favorizante la un moment dat, dupa care s-au trezit fie plictisiti fie nemultumiti de pensii, astfel ca avem o armata mult prea mare de pensionari care ar trebui sa lucreze de fapt. Aici cred eu ca-i buba care se sparge tot in capul unora "prosti" ca mine.
  • Nu e nimen de neilocuit (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:15)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui Iuliu

   Eu zic ca-i f. buna aceasta ordonanta, de ce se inchesuie toti sa ia pensie de la stat si la lucreze tot la stat, poate lucra la particular sa vada ce-i munca.
   Eu cred ca nu-i nimeni de neinlocuit.
   Eu conosc persoane care desi au varsta de iesit la pensie nu au iesit si au optat de cativa ani sa lucreze in continuare (corect asa-i). De ce acestia sunt cinstiti fata de stat si nu iau si pensii? Oare acestia nu aveau nevoie de mai multi bani? dar nu li s-a parut corect.
   Mai cunosc persoane care i-au si pensie si salariu desi nu o duc chiar atat de rau. Ma intreb care categorie de oameni s-au gandit si la binele celortanti cum ar fi tineri, somerii cei ce pleaca in strainatate sa lucreze etc.
   Cunosc persoane care au terminat dreptul cu licenta si a plecat in strainatate sa lucreze orice numai sa castige un ban. De ce pentru ca in sistemul nostru nu au loc de pensionari care lucreaza si i-au si pentii.
   O alta categorie sunt actorii. Stela Popescu, Al. Arsinel etc. dau spectacole si isi mai face o vila la mare sau la munte. Nu-i plang nici pe acestia, e adevarat ca trebuie sa mai joace dar sa se faca o forma de plata pentru fiecare spectacol. La fel si profesorii sa nu se mai vaite pentru ca profesori se descurca si ei cu meditatii care nu sunt asa de ieftine (prefera sa nu mai predea la scoala si sa faca meditatii sau profesorii la materiile care nu sunt interesati copii de meditatii ii lasa corijenti si le cer bani pentru ai trece). Medicii i-au spaguta ca altfel nu se uita la tine si te mai si trimite la farmacia la care are el profit.
   Cei mai afectati sunt handicapatii si cei care au in plasamant copii (aici ar trebui gasita o forma de plata pentru a nu-i afecta aceasta ordonanta). Ceilalti stati acasa la penie sau daca vreti sa lucrari la privati cu voi nu la chiului de la stat unde nu mai este de actualitatea proverbul "noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc" ci noi ne facem ca muncim si ei ne platesc bine".

   Domnule Ministru nu va lasati
   • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:56)

    Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

    Statul trebuie sa asigure protectie sociala, oricarei categorii sociale.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:55)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iuliu

   Acestea au fost solutiile alese de lugiuitorul delegat, respectiv Guvernul Romaniei. Pentru eventualitatea invocarii unor discriminari in instanta, ar fi bine sa nu ma pronunt acum, e posibil sa solutionez, la Tribunalul Bucuresti, astfel de cauze.
 • onoarea 'nereperata' a glorioasei armate romane (Vineri, 9 ianuarie 2009, 8:29)

  marius darie [anonim]

  A fost absolut sinistru sa aflu ca initiatorul acestei ordonante toxice este Ministerul Apararii!!! Adica structura care, dupa 1995 isi incuraja angajatii sa paraseasca sistemul la varste SUB 40 ANI cu pensii SUB 1000 ron deruland in paralel un program de reconversie care avea ca principala directie ADMINISTRATIA PUBLICA. Echivalarea functiilor militare s-a facut in baza unui act normativ cu functii din administratia publica, considerandu-se si motivandu-se extrem de utila educatia si experienta militara in acest domeniu de activitate. Banii pentru acele blamate plati compensatorii provin de la BANCA MONDIALA nu din bugetul public iar beneficiarii i-au incasat legal in baza unor normative in vigoare atunci. Ce vreau sa subliniez in mod special este ca in aceeasi caciula mare a 'militarilor imbuibati pensionati si compensati' intra in mod concomitent si dl. general sau colonel X care a avut grija sa-si transforme inainte de pensionare functia militara in functie civila si sa cumuleze acum o pensie de PESTE 5000 ron cu un salariu de PESTE 6000 ron minimum dar intra si fooooooarte multi militari pacaliti Y, care au trecut in rezerva cu grade mici la varste sub 45 de ani cu pensii sub 1500 ron care au fost incurajati sa se angajeze in administratie si cumuleaza acum cu salariul de cam tot atat, deci suma totala se ridica la mai putin de JUMATATE decat salariul pe care l-ar fi luat daca ramaneau angajati in armata. Este o escrocherie in sensul propriu pe care Ministerul Apararii nu numai ca n-o demasca si n-o limpezeste, el O INITIAZA! De la 'opinia publica' nu ne putem astepta la analize lucide pentru ca e in gena noastra sa ne bucuram ca sunt altii loviti, chiar daca nu castigam nimic, dar de la o institutie care clameaza ONOAREA cum este ARMATA ne-am fi asteptat la aceste precizari.
  Intrebari concrete: Ce se intampla daca o persoana vizata de ordonanta refuza sa opteze. Care sunt instrumentele legale ale institutiei angajatoare in aceasta situatie. Multumesc
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:58)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius darie

   OUG a fost insotita de o Nota de fundamentare. Gasiti aici mai multe detalii. http://www.gov.ro/nota-de-fundamentare-la-oug-nr-230-2008-din-30-12-2008__l1a103855.html
 • comentariu si intrebari pe marginea OUG 230 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 9:27)

  eugen [anonim]

  COMENTARIU: În anul 2002 ( la 42 de ani ),ca urmare a restructurarii armatei, am fost obligat sa trec in rezerva. Conform legii am beneficiat de plati compensatorii si de pensie de serviciu. Tot conform legilor de la vremea respectiva si pregatirii am avut dreptul sa particip la concursul pentru titularizare in invatamant. Nota obtinuta mi-a permis sa obtin titularizarea pe post la un liceu. Nu vreau sa comentez faptul ca la concurs au participat si tineri, unii proaspat absolventi de facultate, care au obtinut note de-a dreptul rusinoase. Am si eu copii mari, cunosc problemele tinerilor! Fiecare varsta are problemele ei.Fiecare om, fiecare familie are problemele sale.Fiecaruia dintre noi ni se pare ca problemele pe care le avem sunt cele mai importante.Este regretabil ca asemenea masuri, precum OUG 230,creeaza tensiuni intre generatii, intre diferitele categorii sociale si profesionale.Sunt de acord ca trebuie facut ceva, dar nu pot fi de acord cu prevederile Ordonantei cu pricina.
  INTREBARI: Este corect, din punct de vedere legal, sa fiu obligat sa restitui ajutorul primit conform legii la data trecerii in rezerva daca optez pentru exercitarea unei functii remunerate in cadrul unei institutii publice?Daca da,care sunt consecintele in cazul neincadrarii in termenul de 30 de zile prevazute de Ordonanta si care este baza legala?Ce se intampla daca nu-mi manifest optiunea in termen de 15 zile?Baza legala?Nu ar fi normal sa apara niste precizari care sa raspunda sumedeniilor de intrebari pe care aceasta OUG le ridica?
  INCHEIERE: Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa putem trece sanatosi peste aceasta perioada extraordinar de grea!
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:02)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui eugen

   Potrivit juridprudentei CEDO, in mai multe cauze, intre care si Buchen c. Republica Ceha, notiunea de bun inglobeaza si orice interes al unei persoane, ce are valoare economica. Asadar, se poate pune serios problema aplicarii art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 la CEDO. Insa o solutie asupra acestei chestiuni va putea fi pronuntata doar de o instanta judceatoreasca ori de Curtea Constitutionala in sesizarea de ieri a Avocatului Poporului.
   Pentru celelalte intrebari, va rog sa urmariti raspunsurile anterioare.
   • multumiri (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:34)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui Dragos Calin

    Multumesc, domnule judecator si felicitari pentru emisiune! S-auzim de bine!
 • cumul pensie-salariu (Vineri, 9 ianuarie 2009, 9:34)

  Iuliu S [anonim]

  am fost disponibilizat din armata in anul 2000 (angajat civil) si am primit salarii compensatorii, m-am pensionat ineplinind conditiile si datorita faptului ca am lucrat in gr. I de munca, iar din anul 2003 am fost angajat la stat si am cumulat pensia si salariu. De ce trebuie sa returnez acele plati compensatorii cand eu m-am angajat dupa aproape trei ani de zile, oare acele plati nu s-au dat in scopul sa te descurci cu ei pana gasesti de lucru? Pentru ce trebuie sa returnez acea suma rectificata cu coeficientul de inflatie? E o mare dezamagire pentru cineva care prin cumul pensie-salariu de la stat castiga 1600 RON si ma simt si blamat de opinia publica care i-si inchipuie ca se poate trai in huzur cu acesti bani. Regret ca nu am fost inspirat sa plec afara dupa 1990.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:04)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iuliu S

   Imi pare rau. Sunt prea multe situatii in care asigurarile sociale nu "asigura" un trai decent. Insa aceleasi probleme economice sunt intampinate si in statele puternic industrializate.
 • vi se pare normal??? (Vineri, 9 ianuarie 2009, 9:39)

  Clau [anonim]

  vi se pare normal intr-o tara in care resursele sun extrem de limitate ca un fost ofiter militar sa iasa la pensie la 42 ani cu salarii compensatorii (suma extrem de mare) pensie si apoi sa se reangajeze la aceeasi unitate militara dar pe un post civil. asa se intampla si in magistratura. sustin ordonanta -bunului simt- a lui boc.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:05)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Clau

   E o optiune a legiuitorului. Daca nu-i oportuna, alegatorii au posibilitatea de a-l sanctiona din 4 in 4 ani. Sunt regulile democratiei.
 • OUG 230 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 9:50)

  anonimus [anonim]

  Ce parere are dl judecator : Obligatia de a returna platile compensatorii este constitutionala ? In ordonanta nu se specifica plata "integral" asa ca banii trebuie depusi intr-o singura transa sau nu ?
  Daca ii depui si dupa 2 luni functia ta se restructureaza ii pierzi degeaba ? Cum poti sa optezi in conditiile in care nu stii cine constata debitul, in ce modalitate se recupereaza, nu exista norme de aplicare a Ordonantei ? Daca se recupereaza conform Codului Fiscal si dupa cateva luni pleci din sistem stinge cineva debitul?
  Multumesc
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:07)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonimus

   Solutia va fi pronuntata de Curtea Constitutionala. Pe site-ul Avocatului Poporului, regasiti textul sesizarii, care pune inclusiv problema aplicarii jurisprudentei CEDO unei situatii precum cea invocata de dvs.
 • Nu va opriti (Vineri, 9 ianuarie 2009, 9:53)

  multuimitu [anonim]

  Daca este adevarat ca 4 judecatori la ccr cumuleaza pensia cu salariul ,cum mai poate curtea constitutionala sa se pronunte impartial in aceasta situatie ?
  Este o rusine ce se intampla in tara aceasta .
  • 1 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:06)

   Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro] i-a raspuns lui multuimitu

   Puteti citi un articol despre acest lucru pe site-ul HotNews.ro. Patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Potrivit vicepresedintelui liberal Norica Nicolai, chiar si Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-ar afla in aceeasi situatie.
   Iata linkul, pentru mai multe detalii:

   http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-5311815-jurnalul-economic-rfi-hotnews-patru-judecatori-curtea-constitutionala-iau-salariu-pensie-leul-minime-istorice-piata-interbancara.htm
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:07)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui multuimitu

   Am raspuns anterior. Probabil, daca asa stau lucrurile, domnii judecatori se vor abtine.
 • un alt caz (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:07)

  maria g. [anonim]

  Cum il va afecta aceasta Ordonanta pe un medic militar, pensionat la varsta de 42 de ani care a primit plati compensatorii cu putin peste 100 de milioane de lei vechi si care in prezent lucreaza ca medic in sistemul de stat dar nu este platit de le bugetul de stat ci din banii Casei de Asigurari ?
  Va putea acesta dupa eventuala restituire a platilor compensatorii sa lucreze in continuare in sistemul de stat dar in acelasi timp sa poata primi si pensie, avand in vedere in in ordonanta cumulul se interzice pentru cei pensionati la termen.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:08)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria g.

   Impotriva unui astfel de refuz va veti putea adresa unei instante de judecata.
 • aberatie (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:17)

  gabi [anonim]

  Daca pensiile sunt prea mici, atunci se poate analiza oportunitatea cresterii lor. Dar a rezolva aceasta problema angajandu-i pe pensionari la stat este o aberatie!
  Intre timp, patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Intrebarea mea e clara: cine va discuta contestatia depusa la Curte, daca si acolo exista oameni care au si salarii si pensie. Nu e un paradox?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:09)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabi

   Am precizat anterior, exista institutia juridica a abtinerii.
   • Abtinerea (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:27)

    Doc [anonim] i-a raspuns lui Dragos Calin

    Judecatorilor constitutionali li se interzice totusi prin lege sa se abtina. De asemenea trebuie spus, apropo de conflictul de interese, ca OUG-ul respectiv nu li se aplica si lor, intrucat mandatul lor e stabilit constitutional. Prin urmare, nu poate fi subiect de conditionare intr-o lege, intructat aceasta ar adauga la constitutie.
 • buna dimineata! (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:30)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Buna dimineata!
  Va multumim pentru intrebarile postate pana acum. Domnul Dragos Calin a sosit deja in redactie si asteapta in continuare intrebarile cititorilor.
  Incepem!
 • Buna dimineata! (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:31)

  Dragos Calin [hotnews.ro]

  Va multumesc pentru numarul impresionant de intrebari. Voi incerca sa raspund, macar in principiu, la fiecare aspect ridicat de dvs.
 • conflict de interese (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:37)

  Dan [anonim]

  Asa cum au subliniat mai multi dintre ante-vorbitori, 4 dintre judecatori se afla in conflict clar de interes. Ma gindesc ca normal ar fi ( intr-o tara normala ) sa se auto-recuzeze. Ma rog, nu e cazul la noi, dar ce se intimpla acum este ca si cum un judecator mi-a dat in cap la colt de strada si face parte din completul de judecata ce analizeaza cazul... In alta ordine de idei, as vrea sa pot spune ca-i compatimesc pe cei cu pensii sub 1600 RON, dar nu pot, gindindu-ma la numarul celor care lucreaza pe un salar mai mic decit asta. Nimeni nu le neaga dreptul de a munci, ordonanta le neaga dreptul de a lua de doua ori banul DE LA STAT. Daca sint compententi, isi pot gasi loc in domeniul privat. Daca nu, sint bani aruncati, si de aceea ma declar si eu de acord cu ordonanta.
 • Intrebare Ordonanta 230 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:48)

  rodica [anonim]

  Societatile comerciale pe actiuni, cu capital majoritar de stat , intra sub incidenta acestei ordonante? Aceste societati nu sunt finantate de la la buget, cheltuielile proprii fiind acoperite exclusiv de veniturile proprii
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:22)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui rodica

   OUG se aplica pentru personalul incadrat in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de unitate administrativ-teritoriala.
 • ordonanta (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:49)

  kanuta [anonim]

  Cred ca este foarte important sa punem intrebari doar dupa ce citim textul ordonantei, deoarece acestea pot avea relevanta. Cele mai multe dintre intrebarile postate par a fi fundamentate pe emisiuni tv si articole de ziar.
  Intrebarile:
  1. Care este situatia in acest domeniu - cumulul pensiei si al salariului in sistemul public - in statele europene?
  2. Ce se intelege prin sintagma "functie remunerata"?
  3. Exclude aceasta ordonanta cumulul pensie - alte venituri de la stat (mai putin veniturile pentru o functie remunerata)?
  • raspuns partial (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:02)

   Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro] i-a raspuns lui kanuta

   In alte tari UE ca Germania, Franta, Ungaria si Cehia, cumulul pensiei cu salariul este limitat. In nici una din tarile metionate un pensionar cu pensie de la stat nu poate castiga mai multi bani dupa retragere decat in timpul activitatii. In Germania, fostilor angajati ai statului li se interzice sa aiba alt venit tot de la stat. In Ungaria, cumulul de venituri este permis, dar suprataxat. In Cehia, legislatia este construita astfel incat cei care au fost angajati la stat nu pot fi reangajati in sistemul public dupa pensionare. Astfel, cumulul este imposibil.
   Iata linkul, pentru mai multe detalii:
   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5307979-cum-cumuleaza-pensiile-salariile-stat-germania-ungaria-cehia-franta.htm
 • parere (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:50)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Este clar ca autorizarea cumulului pensiei si al salariului public a dat nastere la numeroase abuzuri. Se cunosc exemple de fosti angajati ai MApN care au iesit la pensie anticipat si apoi s-au (re)angajat, pe un salariu consistent, intr-o functie publica. Un al lucru cu care multi sunt de acord este ca guvernul Boc nu trebuia sa reglementeze in mod global aceasta chestiune. Multi spun ca ordonanta este anti-sociala, discriminatorie, anti-economica....dvs cum o considerati?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:18)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorana Mihailescu (moderator)

   Sunt unele aspecte legislative incoerente care au condus, in timp, la astfel de situatii. Un tratament discriminatoriu trebuie sa priveasca situatii similare. Curtea Constitutionala s-a pronuntat in sensul in care nu exista discriminare intre, spre exemplu, magistrati si politisti. De altfel, sesizarea Avocatului Poporului nu cuprinde astfel de aspecte.
   A se vedea http://www.juridice.ro/stiri-juridice/flux-stiri/38342.html
 • Va reamintesc (Vineri, 9 ianuarie 2009, 10:55)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Cele mai interesante intrebari se vor regasi si in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, pe care o puteti asculta la Radio Deutsche Welle incepand cu ora 16.00 si pe care o puteti regasi pe site. Dragos Calin va raspunde inrebarilor pana la ora 11.45.
 • rugaminte (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:00)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Potrivit Codului deontologic, magistratii nu pot face afirmatii cu caracter politic. Tocmai de aceea, va rugam sa tineti cont si de acest aspect pentru intrebarile pe care i le adresati domnului Dragos Calin.
 • O singura intrebare (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:06)

  trapped [anonim]

  Domnule Dragos Calin,
  Avand in vedere pregatirea dumneavoastra juridica, imi puteti spune daca este corect ca un act legislativ, indiferent de tip (H.G., OUG, lege, norma tehnica, etc.), sa se aplice retroactiv?
  Ma refer in mod special la returnarea obligatorie a acelor plati compensatorii care au fost acordate acum cativa ani, in mod legal totusi.
  Precizez ca nu ma aflu in situatia celor care cumuleaza salariul la stat cu pensia.
  Va multumesc.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:11)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui trapped

   Art. 15 din Constitutia Romaniei prevede ca legea se aplica numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile.
 • Ordonanta 230/2008 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:06)

  Blanariu Ion [anonim]

  Ce se poate intampla cu o persoana care intra sub incidenta acestor prevederi, incadrata la o institutie publica, opteaza pentru mentinerea raporturilor de munca dar nu are de unde sa achite platile compensatorii primite la data disponibilizarii?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:12)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Blanariu Ion

   Probabil vor fi emise decizii de imputare, pe care le puteti ataca in instanta judecatoreasca.
 • ordonanta (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:07)

  Kanuta [anonim]

  Este intemeiat protestul artistilor romani? Cred ca domniile lor uita faptul ca primesc de la stat indemnizatii de merit consistente, ca si marii sportivi ai Romaniei.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:12)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Kanuta

   Este obligatia unui stat sa-si protejeze valorile.
 • Asistenti medicali (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:08)

  oana [anonim]

  Ce puteti spune despre asistentii medicali, intra in aceeasi categorie cu medicii? vor putea lucra?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:13)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui oana

   Studiind textul OUG nr. 230/2008, veti observa care sunt categoriile carora li se aplica astfel de dispozitii.
 • intelesul termenilor (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:11)

  popescu [anonim]

  care este intelesul expresiei ,,remunerarea activitatii''? Daca remuneratia reprezinta doar drepturile banesti asimilate salariilor, in cadrul raporturilor juridice de munca si nu fac obiectul conventiilor civile, inseamna ca orice functionar public poate incheia conventii civile si desfasura activitati PLATITE fara a incalca regimul incompatibilitatilor.
  • 1 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:27)

   Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro] i-a raspuns lui popescu

   Acest raspuns este valabil si pentru kanuta.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:28)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui popescu

   Se vor emite Norme metodologice pentru punerea in executare a prevederilor OUG. Un raspuns transant in acest moment nu e tocmai rezonabil. Probabil expresia va fi definita in Normele metodologice.
 • intrebare (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:18)

  corso [anonim]

  domnule judecator, presupun ca tineti legatura cu colegi de-ai dumneavoastra din alte tari. mai e pe undeva o asemenea brambureala legislativa ca in romania?
  • 1 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:30)

   Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro] i-a raspuns lui corso

   Mai multe detalii, gasiti aici:

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5307979-cum-cumuleaza-pensiile-salariile-stat-germania-ungaria-cehia-franta.htm
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:31)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui corso

   La Praga, anul trecut, intr-un seminar international, un coleg bulgar a afirmat ca tara sa detine recordul mondial in ce priveste modificarile legislative, aratand ca o lege a fost modificata de doua ori, in doua saptamanai consecutive. I-am raspuns ca in Romania a existat in toamna anului 2006 o situatie in care o modificare a unei legi intrata in vigoare la miezul noptii a fost la randul sau modificata dimineata, printr-o alta OUG.
   E un record greu de batut!
 • dreptul la munca si la pensie (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:18)

  vio [anonim]

  Sunt perfect de acord cu intentia guvernului de a elibera locuri de munca pentru tinerii nostri care nu reusesc sa intre in sistemul administratiei publice din cauza "fosilelor".
  Problema care o ridic este aceea referitoare la dreptul constitutional al statului de a legifera varsta persoanei de incepere a unei activitati remunerate si in acelasi timp de a stabili varsta de pensionare.
  Am citit ca in alte state europene este legiferata doar varsta de incepere a muncii nu si cea de pensionare. E adevarat?
  Pentru a primi o pensie din sistemul asigurarilor sociale de stat se conditioneaza doar perioada minima de cotizare si vointa persoanei.
  In cazul unui proces pe care l-as initia in cazul in care universitatea (la care m-am angajat după pensionare) ma obliga sa restitui sumele pe care le-am primit in baza legii in vigoare la momentul disponibilizarii mele din minerit, ce decizii ale Curtii europene pot invoca?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:33)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui vio

   Va pot raspunde ca judecatorii americani nu au prevazuta o varsta de pensionare. Imi spunea un coleg din USA ca au avut o situatie in care un domn judecator american implinise 95 de ani si inca mai dorea sa solutioneze pricini. Sunt situatii si situatii, insa cred ca trebuie sa fim cu totii rezonabili.
 • chiar (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:31)

  dan [anonim]

  apropos de o intrebare de mai sus, cat e de usor sa fii judecator in Romania avand in vedere cat de des se schimba legile cadru? Ati avut situatii in care de pe o zi pe alta sau de pe o ora pe alta a trebuit sa tineti cont de prevederi legislative total diferite?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:34)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Sigur. Viata in Romania are o dinamica speciala. Probabil, e si motivul pentru care nu ne plictisim, niciodata.
 • intrebare (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:32)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  In loc de concluzie, o intrebare cu un raspuns sinteza la tot ceea ce s-a discutat pana acum:
  Care sunt punctele slabe, respectiv punctele forte ale ordonantei adoptate de Guvernul Boc?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:47)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorana Mihailescu (moderator)

   Un act legislativ atacat de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala, in 3 zile de la publicare nu-i tocmai o solutie fericita, cel putin aparent. Pe de alta parte, sunt situatii imorale, care au condus la emiterea unei astfel de ordonante. Adevarul, ca de obicei, e undeva la mijloc.
 • temei legal conventie civila (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:35)

  aurelia sfaraiac [anonim]

  care este temeiul legal al incheierii asa numitelor conventii civile si daca acestea nu contravin dispozitiilor codului muncii in sensul ca, la adoptarea legii 53/2003 se mentiona ca are ca scop tocmai eliminarea acestora (motivat spre ex.prin eliminarea notiunii de angajat, retinandu-se numai cea de salariat) ? cum se motiveaza calitatea procesuala a avocatului poporului pt contestatia promovata? stiti ca la aceasta institutie sunt "sefi" fosti ofiteri de armata, absolventi (chiar dupa pensionare de studii juridice) care bineinteles cumuleaza pensia cu salariul?
  multumiri
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:43)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui aurelia sfaraiac

   "Calitatea procesuala" a Avocatului Poporului este data de dispozitiile art. 146 lit. d din Constitutia Romaniei si de cele ale legii infraconstitutionale, art. 13 lit.f din Legea nr. 35/1997, precum si de art. 11 din Legea nr. 47/1992. Sper sa nu gresesc, nu pot accesa acum o baza cu actualizari legislative. Nu stiu, nu am astfel de date. CSM a publicat miercuri un comunicat, aratans ca in cadrul CSM exista 8 persoane intr-o atare situatie. Alte date nu sunt publicate pana acum, din nefericire.
 • de ce? (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:35)

  elena [anonim]

  daca in preambulul ordonantei se vorbeste de veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat, de ce prevederile ei se aplica si regiilor autonome si societatilor nationale, indiferent de modul de finantare? in situatia asta restituirea ajutoarelor, platilor compensatorii sau ale altor drepturi primite la data pensionarii, oricum nu vor fi regasite in bugetul de stat.
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:39)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Exista un raspuns in Nota de fundamentare, link-ul a fost postat anterior.
 • ordonanta pensii-salariu (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:36)

  fontanello [anonim]

  guvernul a dat-o repede si prost. acum revine si spune ca va face tot felul de modificari ca ea sa nu se aplice unor anumite categorii sociale. dar pana va face acele modificari, acelor categorii sociale li se aplica. ce vor face cei care se confirmeaza acum prevederilor ordonantei, iar peste o luna colegii lor nu vor mai cadea sub incidenta ei?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:44)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui fontanello

   E indicat, macar legislativ, ca astfel de situatii sa fie evitate.
 • pensii&salarii (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:42)

  elis [anonim]

  pensii si salarii de la stat inseamna a favaoriza un grup de smecheri .Intreb: dece aveam legi speciale prin care sunt unii mai cu mot decat altii? De fapt de aici vine problema.In Romania cei care beneficiaza de pensii prin legi speciale (aramata,politie, justitie etc.} tot acestea beneficiaza si de sal.de la stat.Este normal? Dece nu isi aleg acestea locuri de munca in sistemul privat?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:49)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui elis

   E tot o chestiune de politica legislativa. Sunt mai multe legi speciale care reglementeaza astfel de situatii.
 • Raspuns ptr Oana (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:43)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Textul ordonantei de urgenta 230 prin care se intezice cumulul pensiei cu salariul il gasiti la:

  http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_modificare_acte_normative_pensii_sistem_public_stat_serviciu_230_2008.php
 • Temeiul de drept? (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:48)

  Vasile Rotaru [anonim]

  "Nici un creditor care are o creanta asupra statului nu poate fi obligat la formalitati suplimentare, in vederea executarii acesteia"
  As dori sa prezati care este temeul de drept care sta la baza afirmatiei dumneavoastra privind creantele asupra statului deoarece hotararile definitive date in temeiul legii 10/2001 nu respecta aceasta prevedere
 • hotarare (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:48)

  ioana [anonim]

  tatal meu a lucrat in armata, obligat fiind de circumstantele in care se afla unitatea la care lucra in vremea respectiva sa iasa la pensie cu ordonanta(a preferat o pensie de 1000 de lei in locul somajului), acum lucreaza pentru o unitate finatata de catre stat, si se afla in situatia de a avea un salariu + pensie cumulate de aproape 3000 de lei, 2 copii studenti in bucuresti de intretinut, rate la banci in valoare totala de 10000 de euro, + cheltuielile curente. Scazand toate aceste cheltuieli, familiei mele ii mai ramane un venit de aprox 150 lei/luna din care sa traiasca. Daca aceasta ordonanta il obliga pe tatal meu sa renunte la pensie/salariu...ma gandesc serios ca vom muri de foame......exista vreo sansa ca aceasta hotarare sa fie atacata in instanta?
  • Raspuns (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:55)

   Dragos Calin [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   OUG nu va fi atacata in instanta, ci la Curtea Constitutionala. Dar, daca veti fi nemultunit de o astfel de situatie, puteti ataca decizia de imputare sau actul juridic emis intr-o atare situatie, invocand, in fata instantei exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor pe care dvs. le considerati ca nefiind conforme cu legea fundamentala.
   Va mutumesc pentru intrebari!
 • la revedere (Vineri, 9 ianuarie 2009, 11:51)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Punem punct aici, multumiri pentru intrebari!
  Urmariti si inregistrarea video/audio cu Dragos Calin pe care o veti gasi pe site, dupa ora 16.00.
  Numai bine!
 • Justitia e si putere legislativa? (Vineri, 9 ianuarie 2009, 12:23)

  valentin [anonim]

  din multitudinea de itrebari puse, vad ca toata lumea se gindeste la cum sa mai ciupeasca u ban in plus. Eu vreau sa vin cu o alta intrebare: e constitutional ceea ce face mai nou jsutitia, sa isi aroge drepturi legislative?Poate justitia sa modifice o lege printr-o hotarire? Eu cred ca nu e constitutional, daca ar fi ar insemna ca nu mai avem nevoie de Parlament , pentru a elabora legi, amputea sa o facem prin hotariri ale instantelor, de fiecare data cind cineva e nemultumit de ceva se deschide un proces si gata....ECred ca e neconstitutional ca justitia sa aiba dreptul sa stabileasca bugetul sau politica salariala (de exemplu au ajuns sa isi stabileasca salariile prin hotariri judecatoresti, peste capul guvernului si parlamentului, ceea ce mi se pare o grava incalcare a statului de drept, pentru care ar trebui condamnati si inchisi)
 • dezinformare (Vineri, 9 ianuarie 2009, 12:29)

  andrei [anonim]

  d-le dragos calin, dezinformati publicul.daca nu vati date concrete, nu raspundeti. magistratii de scaun cu decizii de pensionare nu au data in plata pensia. ei nu cumuleaza pensia cu salariul. sunt poate cativa mai vechi care au prins alte reglementari, iar cei 4 sau 5 din csm in legatura cu care s-a dat comunicatul sunt asimilati magistratilor, ceea ce e cu totul altceva.
 • prejudicii (Vineri, 9 ianuarie 2009, 13:33)

  Adina [anonim]

  In cazul in care Curtea Const va declara neconstitutionala aceasta OUG, cei care au demisionat deja din functii, in favoarea pensiei, vor putea da statul in judecata si obtine despagubiri morale? Cat de mari?
 • OUG 230/2008 (Vineri, 9 ianuarie 2009, 16:40)

  cristina lacatus [anonim]

  Este OUG 230/2008 aplicabile in cazul celor care au iesit la pensie pt limita de varsta de la BNR si care ulterior s-au reangajat la aceasta institutie, cumuland pensia cu salariul? Poate fi BNR incadrata in randul ,,societatilor cu capital integral de stat'' avand in vedere ca potrivit, Statutului BNR, aceasta este institutie publica independenta, dar capitalul ei social apartine in intregime statului? Va multumesc!
 • pensii-salarii (Vineri, 9 ianuarie 2009, 21:45)

  craciun jean [anonim]

  sunt ofiter in rezerva ,pensionar militar. m-am pensionat la 50 ani, respectiv in 1997 avand gradul de colonel. sunt absolvent al celei mai mari institutii din romania de invatamant militar,similare universitatii de aparare. in 1997 am primit drepturii de pensie lunare in suma de 870.000. si 6 salarii compensatorii.in 2000 aveam drepturi de pensii cu 200.000 mai mare decat un strungar.sunt licentiat in stiinte militare si absolvent a mai multor cursuri post academice.am indeplinit functii de conducere in m.ap. am fost posesor de informatii secrete pentru care state prietene si neprietene ar fi oferit sume importante a intra in posesia lor.am lucrat fara comentarii in agricultura,in industrie si mina ,departe de familie si nu in limita a 8 ore sub sticmatul ca ordinul se executa. in decembrie 1989 nu am tras in tine cu toate ca mi sa impus . accept ca atitudinea mea pasiva a permis dupa 1990diversilor bisnitari sa se imbogateasca pe spinarea amaratilor . ma uit cu uimire cum va lasati amagiti,si prin voi si eu, de diversi politicieni in marea lor majoritate hoti si mincinosi. pe timpul lui ceausescu cine avea 1 dolar era la puscarie.cum au reusit acesti prezenti in guvern sa acumuleze asemenea averi.gabriel oprea este ofiter.a terminat scoala de ofiteri de intendenta .sa pensionat cu gradul de locotenent colonel.a absolvit o facultate de drept cu plata si sa reangajat procuror militar.ulterior a renuntat fiind numit prefect al capitalel timp de un an.de unde domnule asemenea avere? presedintele basescu.a terminat institutul militar de marina mircea cel batran.,sectia marina civila.pentru ca aspectul fizic vezi strabism l-au facut inapt serviciul militar.este fiu de ofiter de tancuri vajnic aparator al oranduirii comuniste,cei ce din sarcina de partid au infaptuit socializarea agriculturii.daca nu stiti armata romaniei era supravegheata ,inainte de 1990 de una din cele mai aprige directii ale securitatii statului.care facea inclusiv politie politica
 • nesimtire (Sâmbătă, 10 ianuarie 2009, 7:15)

  dumitru [anonim]

  un procuror ia 660 ron SPOR DE TOXICITATE!!!!
  un cerc. st. are salariu de incadrare de 1100 ron si varsta de 61 ani(multumesc!)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by