- Intalnirea s-a incheiat
- Ramaneti pe HotNews.ro pentru a asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn
Dragos Calin este in prezent judecator la Tribunalul Bucuresti. Vezi alte elemente de CV aici.
Intalnirea online a fost urmata de intregistrarea emisiunii "Bucuresti punkt Bonn", realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. In cadrul acesteia judecatorul Dragos Calin, din studioul HotNews.ro, si jurnalistul Robert Schwartz, prin telefon din Bonn, au facut comparatii intre sistemul din Romania si cel din Germania. Emisiunea poate fi ascultata in fiecare vineri, la ora 16.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro
Fragmente din discutia online
- pentru o astfel de situatie [refuzul de a alege intre pensie si salariu, n.r.], solutia nu poate fi decat suspendarea platii pensiei.
- E datoria Statului Roman sa-si protejeze valorile, sa speram ca legiuitorul, fie el si cel delegat, va gasi o solutie de principiu pentru astfel de cazuri.
- Nici un creditor care are o creanta asupra statului nu poate fi obligat la formalitati suplimentare, in vederea executarii acesteia
- OUG se aplica pentru personalul incadrat in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de unitate administrativ-teritoriala.
- Art. 15 din Constitutia Romaniei prevede ca legea se aplica numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile.
- in Romania a existat in toamna anului 2006 o situatie in care o modificare a unei legi intrata in vigoare la miezul noptii a fost la randul sau modificata dimineata, printr-o alta OUG.
- judecatorii americani nu au prevazuta o varsta de pensionare
- sunt situatii imorale, care au condus la emiterea unei astfel de ordonante.
Sunt un colonel rezervat din 2002, obligat de onoare la 50 ani, sa plece din sistem deoarece i s-a spus ca nu are studiile necesare (inginer militar, absolvent matematica, doctor in stiinte, profesor universitar (nu facut la apelul bocancilor)). Am beneficiat de pensie si salarii compensatorii corespunzatoare in conditiile legii. Precizez ca nu eu am facut legile respective si nici nu le-am promovat.
In perioada 2002-2004 am fost functionar public, cu o functie corespunzatoare pregatirii, dar mi s-a spus ca sunt prea bun si cinstit si nu vrea sa ma vada in puscarie (acelui sef ii multumesc, deoarece stia capacitatea de devorare a rechinilor, azi manageri de succes).
In aceste conditii,in anul universitar 2005-2006 am optat sa fiu profesor in plata cu ora la o universitate de provincie.La acea vreme eram platit cu 100000 lei (10 lei actuali) ora. Aveam 4 ore pe saptamana. Ma costa drumul dus-intors 200000 lei. Restul era castig. Daca mai si mancam, fiind in deplasare, la restaurantul din zona garii plateam cel putin 100000. Restul era castig. Aceasta-i plata cu ora in orice forma de invatamant.
In 2006 am vrut sa emigrez, dezamagit de ce se intampla in societate (in 2004 nu se schimbase nimic, insa circul avea alti protagonisti, mult mai versati).
Din 2007 si pana la acesta data am fost angajat intr-un colectiv de profesionisti ca auditor (functionar public) in specialitatea in care m-am pregatit o viata de om. Aici am vazut cum fac banii managerii de succes in afaceri cu statul si cu cei „multi”. Culmea ..., spre acesti „privati” suntem sfatuiti sa ne indreptam pasii, noi, oameni in toata firea care stim ce-i cinstea si onoarea. Cei „multi” nu inteleg fenomenul, dar aplauda fara a sti de ce ... Ei vad numai varful aisbergului printre valuri... Nu vad pericolele care se ascund in ocean ... Ei sunt masa de manevra si in numele ei, uneori s-au facut abuzuri (istoria este plina de exemple) ...
Astazi, cand ma uit in ochii colegilor ma simt un hot
1. Ce sanse dati contestatiei pe care avocatul poporului a facut-o la Curtea Constitutionala privind aceasta ordonanta 230/2008?
2. De unde ar putea sa vina aceasta sovaiala a ministrilor PSD, care au semnat acest document, dar care au declarat apoi ca au citit cu superficialitate documentul, dupa cum sustine vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea? Eu cred ca acesta este primul obstacol in guvernarea PD-L si PSD, care a creat deja tensiuni in randul pesedistilor (vezi si pozitia lui Ion Iliescu care se declara impotriva acestei ordonante)
3. Tinand cont de atitudinea presedintelui Basescu privind ordonanta (seful statului sustine acest act normativ) se poate vorbi despre un conflict intre institutiile statului? Cine credeti ca va castiga aceasta "lupta"?
4. Procurorii si judecatorii au profitat de faptul ca, potrivit statutului magistratilor, pot iesi mai repede la pensie decat alte categorii profesionale. La fel ca militarii si politistii, si ei au revenit in sistem, profitand de eterna lipsa de cadre din magistratura. Credeti ca aceasta practica a influentat, intr-un fel calitatea actului de justitie? Si as vrea o parere sincera din partea dumneavoastra, mizand pe spiritul de fair-play pe care il aveti: credeti ca este normal ca zeci de judecatori de la Inalta Curte si de la alte instante sa cumuleze pensie si salariu, veniturile lunare incasate de la buget depasind in multe cazuri 150 de milioane de lei (in jur de 4.000 de euro)?
2. Potrivit Codului deontologic, magistratii nu pot face afirmatii cu caracter politic.
3. Curtea constitutionala decide inclusiv asupra conflictelor cu caracter politic intre puterile statului.
4. Ceea ce dvs. afirmati este, din nefericire, adevarat. UNJR s-a pronuntat public in sensul in care un astfel de cumul este imoral. Doamna Lidia Barbulescu, fostul presedinte al Curtii Constitutionale, a afirmat public faptul ca in sistem exista circa 700 de judecatori si procurori care au obtiinut deja decizii de pensionare. Acum, Ministerul Justitiei trebuie sa gaseasca o solutie legisltativa, intucat prin pensionarea acestora s-ar duce la blocarea activitatii instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea. Insa, inclusiv aceasta reglementare va trebuie sa respecte intocmai dispozitiile constitutionale.
In loc sa loveasca in bugetarii de lux, care primeau si salariu pe langa pensiile de zeci de milioane de lei, ordonanta are efecte negative resimtite de bugetari saraci: profesori, medici, actori, dar si de fosti politisti sau militari care n-au revenit in sistem, ci s-au angajat, tot la stat, ca functionari sau profesori. Cum credeti ca ar putea fi protejati acesti oameni de efectele ordonantei?
1. Daca Ordonanta se aplica la toti, de ce se excepteaza Parlamentarii , Guvernantii?
De ce nu se poate gandi astfel: DACA AI CANDIDAT SI ESTI "ALES "INSEAMNA CA VREI SA MUNCESTI PT BINELE PUBLIC, (nu numai pt buzunarul tau), DECI CATA VREME ESTI IN FUNCTIE SE SUSPENDA PENSIA SI RAMAI PE SALAR. Cand nu mai esti "ales" iti recapeti pensia.
2. De ce nu se poate practica "plafon minim" de venit ca si criteriu pt drept la munca? De ce nu se poate aplica un sistem de munca cu "jumatate de norma" sau "norma partiala"?
Comentariu: Prea multi oameni au vrut sa profite de legi/ordonante de pensionare favorizante la un moment dat, dupa care s-au trezit fie plictisiti fie nemultumiti de pensii, astfel ca avem o armata mult prea mare de pensionari care ar trebui sa lucreze de fapt. Aici cred eu ca-i buba care se sparge tot in capul unora "prosti" ca mine.
Eu cred ca nu-i nimeni de neinlocuit.
Eu conosc persoane care desi au varsta de iesit la pensie nu au iesit si au optat de cativa ani sa lucreze in continuare (corect asa-i). De ce acestia sunt cinstiti fata de stat si nu iau si pensii? Oare acestia nu aveau nevoie de mai multi bani? dar nu li s-a parut corect.
Mai cunosc persoane care i-au si pensie si salariu desi nu o duc chiar atat de rau. Ma intreb care categorie de oameni s-au gandit si la binele celortanti cum ar fi tineri, somerii cei ce pleaca in strainatate sa lucreze etc.
Cunosc persoane care au terminat dreptul cu licenta si a plecat in strainatate sa lucreze orice numai sa castige un ban. De ce pentru ca in sistemul nostru nu au loc de pensionari care lucreaza si i-au si pentii.
O alta categorie sunt actorii. Stela Popescu, Al. Arsinel etc. dau spectacole si isi mai face o vila la mare sau la munte. Nu-i plang nici pe acestia, e adevarat ca trebuie sa mai joace dar sa se faca o forma de plata pentru fiecare spectacol. La fel si profesorii sa nu se mai vaite pentru ca profesori se descurca si ei cu meditatii care nu sunt asa de ieftine (prefera sa nu mai predea la scoala si sa faca meditatii sau profesorii la materiile care nu sunt interesati copii de meditatii ii lasa corijenti si le cer bani pentru ai trece). Medicii i-au spaguta ca altfel nu se uita la tine si te mai si trimite la farmacia la care are el profit.
Cei mai afectati sunt handicapatii si cei care au in plasamant copii (aici ar trebui gasita o forma de plata pentru a nu-i afecta aceasta ordonanta). Ceilalti stati acasa la penie sau daca vreti sa lucrari la privati cu voi nu la chiului de la stat unde nu mai este de actualitatea proverbul "noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc" ci noi ne facem ca muncim si ei ne platesc bine".
Domnule Ministru nu va lasati
Intrebari concrete: Ce se intampla daca o persoana vizata de ordonanta refuza sa opteze. Care sunt instrumentele legale ale institutiei angajatoare in aceasta situatie. Multumesc
INTREBARI: Este corect, din punct de vedere legal, sa fiu obligat sa restitui ajutorul primit conform legii la data trecerii in rezerva daca optez pentru exercitarea unei functii remunerate in cadrul unei institutii publice?Daca da,care sunt consecintele in cazul neincadrarii in termenul de 30 de zile prevazute de Ordonanta si care este baza legala?Ce se intampla daca nu-mi manifest optiunea in termen de 15 zile?Baza legala?Nu ar fi normal sa apara niste precizari care sa raspunda sumedeniilor de intrebari pe care aceasta OUG le ridica?
INCHEIERE: Sa ne ajute Dumnezeu pe toti sa putem trece sanatosi peste aceasta perioada extraordinar de grea!
Pentru celelalte intrebari, va rog sa urmariti raspunsurile anterioare.
Daca ii depui si dupa 2 luni functia ta se restructureaza ii pierzi degeaba ? Cum poti sa optezi in conditiile in care nu stii cine constata debitul, in ce modalitate se recupereaza, nu exista norme de aplicare a Ordonantei ? Daca se recupereaza conform Codului Fiscal si dupa cateva luni pleci din sistem stinge cineva debitul?
Multumesc
Este o rusine ce se intampla in tara aceasta .
Iata linkul, pentru mai multe detalii:
http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-5311815-jurnalul-economic-rfi-hotnews-patru-judecatori-curtea-constitutionala-iau-salariu-pensie-leul-minime-istorice-piata-interbancara.htm
Va putea acesta dupa eventuala restituire a platilor compensatorii sa lucreze in continuare in sistemul de stat dar in acelasi timp sa poata primi si pensie, avand in vedere in in ordonanta cumulul se interzice pentru cei pensionati la termen.
Intre timp, patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Intrebarea mea e clara: cine va discuta contestatia depusa la Curte, daca si acolo exista oameni care au si salarii si pensie. Nu e un paradox?
Intrebarile:
1. Care este situatia in acest domeniu - cumulul pensiei si al salariului in sistemul public - in statele europene?
2. Ce se intelege prin sintagma "functie remunerata"?
3. Exclude aceasta ordonanta cumulul pensie - alte venituri de la stat (mai putin veniturile pentru o functie remunerata)?
Iata linkul, pentru mai multe detalii:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5307979-cum-cumuleaza-pensiile-salariile-stat-germania-ungaria-cehia-franta.htm
A se vedea http://www.juridice.ro/stiri-juridice/flux-stiri/38342.html
Avand in vedere pregatirea dumneavoastra juridica, imi puteti spune daca este corect ca un act legislativ, indiferent de tip (H.G., OUG, lege, norma tehnica, etc.), sa se aplice retroactiv?
Ma refer in mod special la returnarea obligatorie a acelor plati compensatorii care au fost acordate acum cativa ani, in mod legal totusi.
Precizez ca nu ma aflu in situatia celor care cumuleaza salariul la stat cu pensia.
Va multumesc.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5307979-cum-cumuleaza-pensiile-salariile-stat-germania-ungaria-cehia-franta.htm
E un record greu de batut!
Problema care o ridic este aceea referitoare la dreptul constitutional al statului de a legifera varsta persoanei de incepere a unei activitati remunerate si in acelasi timp de a stabili varsta de pensionare.
Am citit ca in alte state europene este legiferata doar varsta de incepere a muncii nu si cea de pensionare. E adevarat?
Pentru a primi o pensie din sistemul asigurarilor sociale de stat se conditioneaza doar perioada minima de cotizare si vointa persoanei.
In cazul unui proces pe care l-as initia in cazul in care universitatea (la care m-am angajat după pensionare) ma obliga sa restitui sumele pe care le-am primit in baza legii in vigoare la momentul disponibilizarii mele din minerit, ce decizii ale Curtii europene pot invoca?
Care sunt punctele slabe, respectiv punctele forte ale ordonantei adoptate de Guvernul Boc?
multumiri
Va mutumesc pentru intrebari!