Americanii cei mai bogati au mai saracit in 2009 fata de anul trecut. Chiar si averea primului clasat in Topul Forbes al bogatilor, Bill Gates, a scazut cu sapte miliarde de dolari, potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogati 400 de americani.

In total, averea celor 400 de persoane incluse in clasament se ridica in 2009 la 1.270 miliarde de dolari fata de 1.570 miliarde in 2008. 300 de miliarde au fost pierdute in ultimele 12 luni.

Primii zece pe lista au pierdut in total peste 39 de miliarde de dolari, precizeaza revista Forbes intr-un comunicat de presa.

Caderea burselor, a pietei imobiliare, escrocheriile si divorturile sunt la originea "saracirii" celor mai bogati americani. 32 dintre cei care erau in clasament anul trecut au pierdut acum aceasta onoare. Intre acestia, omul de afaceri texan Allen Stanford, aflat in inchisoare pentru escrocherie si Omid Kordestani, vicepresedinte Google, exclus dupa un divort costisitor.

Numarul doi pe lista, omul de afaceri si investitorulWarren Buffett a pierdut 10 miliarde de dolari, averea sa fiind estimata acum la 40 de miliarde.

Oprah Winfrey este pe locul 141, acumuland 400 de milioane de dolari.

Primaul New Yorkului, Michael Bloomberg, a pierdut 2,5 miliarde de dolari si este al optulea cu o avere estiamata la 17,5 miliarde de dolari.

Vezi intregul Top 400 al celor mai bogati americani