​Presedintele Google - Eric Schmidt - a respins in fata Senatului SUA acuzatiile aduse companiei, spunand ca Google nu manipuleaza modul in care sunt afisate rezultatele cautarilor si nu pune piedici concurentei. El a mai spus ca in mod constant Google traieste cu teama ca utilizatorii pot trece la un serviciu al concurentei si a adaugat ca acuzatiile la adresa Google sunt aduse de companii nemultumite de pozitia pe care apar in rezultatele cautarilor. Senatorii nu s-au aratat insa impresionati si spun ca Google nu mai e un simplu motor de cautare, ci o companie cu o imensa putere de a manipula.

Eric SchmidtFoto: Reuters

Senatorul republican de Utah Mike Lee a citat un studiu care arata ca produsele Google apar "ca prin minune" mereu pe locul trei in rezultatele cautarii si a acuzat compania ca manipuleaza aceste rezultate pentru a-si promova produsele in detrimentul concurentei. Un alt senator a spus, in cadrul unei audieri in care Schmidt a fost chestionat cu severitate, ca Google nu mai este de mult timp un simplu motor de cautare, ci o companie care prezinta si ierarhizeaza informatia in functie de propriile interese.

Eric Schmidt a respins cu calm toate acuzatiile, spunand ca Google traieste mereu cu teama ca utilizatorii pot oricand sa renunte la serviciile companiei si sa treaca la cele ale concurentei. El mai spune ca site-urile care ofera review-uri despre restaurante si despre diverse destinatii turistice sunt o concurenta cat se poate de serioasa pentru Google.

"De-asta este bine ca exista libertatea fundamentala a internetului: daca unui consumator nu-i place continutul furnizat de un site, poate oricand trece cu un click la un alt site"

El mai spune ca majoritatea criticilor la adresa Google sunt aduse de posesorii unor site-uri care sunt nemultumiti de pozitia pe care apar in rezultatele cautarilor. "Am construit motorul de cautare pentru internauti, nu pentru site-uri (...) Cautarea este subiectiva, nu exista rezultate corecte intr-o anumita cautare", a subliniat el.

Presedintele Google a tinut sa sublinieze ca Google nu a manipulat in niciun fel rezultatele cautarilor si spune ca acestea sunt rodul unei "proceduri stiintifice gandite sa furnizeze raspunsurile cele mai utile consumatorilor nostri".

Senatorii nu s-au lasat convinsi de argumentele lui Schmidt si spun ca Google are o influenta imensa si faptul ca detine in SUA peste doua treimi din piata de web search, astfel ca multi consumatori nu prea au alternative. In multe tari europene cota Google pe cautare este de peste 95%.