Asociatiile pentru homosexuali din Franta au denuntat duminica o aplicatie pentru telefoanele dotate cu sistem Android, destinata mamelor care doresc sa afle daca fiii lor sunt homosexuali, potrivit AFP.

"Fiului dumneavoastra ii place sa se imbrace bine? Ii place fotbalul? S-a batut deja cu cineva? Are o 'cea mai buna' prietena ?" Aplicatia consultata de AFP propune 20 de intrebari pentru mamele ingrijorate, apoi ofera doua verdicte: "Nu trebuie sa va faceti griji, fiul dumneavoastra nu este gay" sau "Nu are rost sa va faceti ca nu vedeti. Fiul dumneavoastra este gay. Acceptati-l si fiti constienta ca nu este alegerea sa".

"Este o aplicatie inutila si odioasa, cu intrebari caricaturale", a declarat Louis-Georges Tin, de la Comitetul Idaho (International day against homophobia & trans). "Daca baiatul este gay, este o catastrofa, daca nu, este o usurare", analizeaza el.

Pentru Christine LeDoare, de la centrul LGTB (lesbiene, gay, bi si trans), "este stupid si scandalos". "Este foarte trist ca parintii prefera sa foloseasa aplicatia in loc sa vorbeasca cu copiii lor", spune ea.

"Cred ca va fi retrasa repede, altfel, va trebui sa depunem o plangere," adauga aceasta.

Contactata de France-Presse, o purtatoare de cuvant Google France a explicat ca "aplicatiile nu sunt filtrate inainte de a fi publicate pe Android Market", o platforma deschisa unde dezvoltatorii pot publica aplicatiile lor rapid si usor.

"Ele nu sunt retrase decat dupa ce au fost semnalate si revizuite, fiecare caz in parte, cum se intampla acum cu aceasta aplicatie, care urmeaza sa fie revizuita de echipele noastre", a explicat aceasta.

La mijlocul lunii septembrie, o aplicatie Apple pentru iPhone, intitulata "Evreu sau nu?", care prezentat o lista de 3.500 de personalitati cu origine sau religie evreiasca, a provocat indignare, apoi a fost retrasa.