Facebook va face obiectul unui audit "la sange" in Irlanda, tara in care-si are sediul european, dar a fost luata la ochi si de organizatii ce protejeaza dreptul la viata privata in tari precum SUA, Marea Britanie si Germania, noteaza Financial Times. Sunt mai multe subiecte pe marginea carora Facebook va fi interpelata: noile schimbari de afisaj anuntate saptamana aceasta, controversata tehnologie de recunoastere faciala si informatiile cum ca inregistreaza datele de browsing ale utilizatorilor, chiar si dupa ce acestia inchid Facebook.

Organizatia irlandeza de Protectie a Datelor spune ca incepe o actiune aprofundata de auditare a actiunilor Facebook din afara Statelor Unite si Canadei. Sediul european al Facebook este in Irlanda, iar autoritatile din aceasta tara vor sa analizeze activitatea retelei sociale dupa ce au primit o serie de plangeri legate de modul in care Facebook gestioneaza datele persoanale ale utilizatorilor.

Plangerile primite contin o serie de acuzatii la adresa Facebook despre care unii spun ca nu ar sterge in realitate datele despre utilizatori, desi spune ca le-a sters. In plus, va fi investigata si acuzatia conform careia cookie-uri speciale ar inregistra ce site-uri viziteaza un utilizator, chiar si cand nu este logat pe Facebook.

Organizatii din Marea Britanie, Germania si SUA investigheaza Facebook si pentru aplicatia automata de recunoastere faciala, reteaua fiind acuzata ca pune tag-uri pe diverse chipuri care apar in pozele din profiluri, chiar daca utilizatorii nu doresc acest lucru. Facebook a spus in august ca userii pot opta ca tag-urile sa nu mai fie puse automat, insa autoritatile germane spun ca aceasta optiune nu functioneaza intotdeauna.

Facebook spune ca va colabora cu autoritatile irlandeze si ca este in permanent dialog cu acestea pentru a demonstra ca nu incalca niciun principiu.

Si in SUA Facebook a fost intens criticata si s-au inregistrat mai multe plangeri pe adresa influentei organizatii Federal Trade Commission. Subiectul il constituie cele mai recente schimbari de afisaj anuntate de retea chiar saptamana aceasta: noul mod de afisare a unui profil (stilul Timeline) si coloana din dreapta care include toate actiunile pe care prietenii le fac la un moment dat pe retea.