Prin glume, prin ironii fine si prin exemple clare, Steve Jobs a reusit sa-si captiveze asistenta la prezentarile de produse noi in ultimii 27 de ani. Categorii de produse putin populare au ajuns sa fie in voga dupa ce Apple le-a adus pe piata si le-a "impachetat" intr-un mod irezistibil. In articol puteti vedea secvente de la sase prezentari la care Steve Jobs a fost in mare forma si o cronologie a evenimentelor care au marcat cariera lui Jobs.

Apple nu a inventat mouse-ul, computerul personal, MP3 player-ul sau tableta, insa a fost compania care a reinventat fiecare categorie de produs, lansand modele pe care rivalii s-au straduit si inca se straduiesc sa le ajunga din urma.

In plus, printr-un marketing excelent, compania si-a creat o super-imagine si produsele au ajuns sa fie cumparate si de milioane de clienti care, desi nu stiau nimic despre ele, erau si sunt fascinati de Apple si de "experienta posesiei" pe care un produs al companiei ti-o ofera.

Prezentarile lui Steve Jobs au captivat audienta si au ramas exemple despre cum sa prezinti intr-un mod atractiv si totodata serios terminale de la care se asteapta vanzari foarte mari. Iata cateva dintre evenimentele reprezentative la care Jobs a fost actor principal.

Macintosh - 1984

La opt ani dupa fondarea Apple, in 1984, Steve Jobs a prezentat Macintosh, primul computer personal care utiliza un mouse si avea o moderna interfata grafica, spre deosebire de computerele de pana atunci care utilizau interfata CLI (command line interface) care functiona prin comenzi secventiale si era mult mai greu de utilizat de catre nespecialisti.

In filmul de mai jos, Steve Jobs prezinta in fata unei sali pline primul Macintosh. Nu au lipsit nici atunci, la fel ca la evenimentele din ultimii ani, momentele de umor si ironie la adresa concurentilor.

iMac - 1998

In 1997, Jobs s-a intors la sefia Apple si au aparut imediat primele semne care dovedeau ca firma intra intr-o noua era, una cu adevarat prospera. In 1998 a prezentat noua gama a desktop-urilor all-in-one iMac, produsele care aveau sa relanseze afacerile Apple si sa ajute actiunile sa creasca de cinci ori in valoare. Prezentarea de atunci a inceput cu prezentarea situatiei din piata: destop-urile existente sunt lente, au procesoare vechi si sunt extrem de urate. Evident, Jobs a spus ca produsele Apple, si anume gama iMac, vor schimba totul. Caracterizarea lui a fost cat se poate de expresiva "Arata ca de pe o alta planeta, o planeta buna cu designeri mai buni".

Iata pe scurt prezentarea de acum 13 ani:

iPod - 2001

La cativa ani dupa revenirea sa, in 2001, Steve Jobs a fost pe scena la un eveniment care avea sa ramana in istorie. A lansat player-ul iPod si a facut intr-adevar istorie. Prezentarea de atunci a creat un model pe care Jobs avea sa il urmeze pentru lansarile si mai importante de dupa. A explicat ce se intampla pe piata si ce hibe au terminalele concurentei. A folosit cuvinte mari, a facut pauze de cateva secunde pentru a mentine suspansul in sala si apoi a anuntat cu ce vine nou Apple si care sunt avantajele. Acum zece ani a venit pe piata iPod, care avea sa aiba diverse variante si avea sa se vanda in sute de milioane de exemplare. Primul iPod putea stoca o mie de melodii si avea zece ore de autonomie. Gama iPod s-a extins foarte mult, de la modele cu touch-screen si ecran mare, pana la minusculul Shuffle, fara ecran, dar ieftin.

iPhone - 2007

iPod a devenit cel mai apreciat MP3 player, dar Jobs si-a indreptat atentia spre un nou segment care promitea enorm: telefoanele "inteligente", cu sistem de operare. Intr-un eveniment de presa extrem de asteptat, in 2007, a explicat ce nu e ok la telefoanele inteligente existente pe piata: au butoane, interfata nu este prietenoasa, este nevoie de schimbare. Atunci el a prezentat iPhone, telefonul cu touch-screen care, asa cum a anticipat Steve Jobs, avea sa devina un succes urias.

Jobs a fost magistral in acea prezentare si s-a jucat cu audienta promitand ca are trei produse de prezentat: un iPod cu ecran lat si tactil, un telefon revolutionar si un terminal revolutionar pentru comunicarea pe internet. A repetat de trei ori aceste lucruri pana cand audienta a inceput sa aplaude si multi au izbuncit in ras "V-ati prins? Nu vorbim de trei terminale diferite, ci de unul singur!!", a spus Jobs care apoi a prezentat iPhone-ul, smartphone-ul care ajunge anul acesta la a cincea generatie.

In primul filmulet Jobs explica de ce era atunci nevoie de iPhone pe piata, in al doilea filmulet este prezentat iPhone-ul propriu-zis.

iPad - 2010

In 2010 a venit vremea ca alt segment putin dezvoltat sa intre in vizorul Apple: tableta. In prezentarea sa, Jobs a inceput cu istoria, explicand ca Apple a inventat in 1991 primul laptop modern, iar in 2007 a "reinventat telefonul", prin lansarea iPhone. Nu au lipsit glumele in prezentare, dar lucrurile aveau sa devina cat se poate de serioase, mai ales pentru companiile concurente. De ce? Fiindca se lansa Apple iPad, tableta care avea sa-si gaseasca 15 milioane de clienti in primele noua luni de comercializare.

In filmul de mai jos Jobs explica de ce e nevoie de iPad si de ce acest nou tip de terminal este mai bun si decat un netbook si decat un smartphone.

In clipul de mai jos e prezentat iPad-ul, Jobs se arata vizibil incantat si multumit de noul produs. Cifrele de vanzari au dovedit ca nu a exagerat cu caracterizarile.

iCloud - 2011

Pe 7 iunie Jobs a tinut cea mai recenta prezentare a unui nou produs, si chiar daca nu a fost vorba de ceva la fel de revolutionar precum iPhone sau iPad, Jobs a fost la inaltime. Seful Apple a prezentat serviciul iCloud prin care fisierele utilizatorilor pot fi pastrate pe serverele Apple, iar acestia le pot accesa usor de oriunde, fie de pe iPhone, iPad, iPod sau alte terminale produse de companie. Jobs spunea ca iCloud era necesar fiindca PC-ul nu mai este centrul "vietii digitale" a utilizatorului, PC-ul scade in rang, devine un simplu device. El adauga ca iCloud "nu este doar un hard-disc din cer" ci se vrea "cea mai noua idee grozava a noastra".

Date importanta din cariera de pana acum a lui Jobs

1971 - Il intalneste pe Steve Wozniak cu care va fonda Apple

1976 - Compania Apple este fondata, e construit primul computer Apple I

1977 - Este lansat Apple II, primul PC cu succes comerciale real

1980 - Apare pe piata Apple III, compania se listeaza

1984 - E lansat Macintosh

1985 - Jobs demisioneaza dupa o cearta cu Sculley. In acelasi an fondeaza Next Inc, companie de soft si hard care avea sa se numeasca Next Computer Inc.

1989 - Compania lui Jobs a lansat PC-ul de 6.500 dolari NeXT Computer, care insa a fost un esec pe piata.

1996 - Apple cumpara cu aproape jumatate de miliard de dolari compania Next Computer.

1997 - Steve Jobs devine CEO si presedinte al Apple

1998 - Jobs incepe relansarea Apple. E scoasa pe piata noua gama de desktop-uri all-in-one iMac, compania trece pe profit, valoarea actiunilor creste enorm.

2001 - Este lansat primul iPod

2003 - Se lanseaza iTunes Music Store

2004 - Jobs este diagnosticat cu cancer la pancreas, este operat si se intoarce la munca in toamna anului

2007 - Este lansat iPhone-ul

2010 - Jobs este in concediu medical sase luni din cauza problemelor de sanatate

2011 - Jobs intra in concediu medical in ianuarie, insa este prezent pentru discursurile de lansare iPad 2 (in martie) si iCloud (iunie).

2011, 25 iulie - Steve Jobs anunta ca demisioneaza din functia de CEO al Apple, insa ramane presedinte al companiei si e de asteptat sa aiba o influenta extraordinara multi ani de aici inainte

2011 - 6 octombrie: Steve Jobs a murit

N.R. Materialul a fost publicat pentru prima data la 26 august 2011.