Peste o suta de persoane au fost puse sub acuzare la New York dupa dezmembrarea unei retele internationale de falsificatori de carduri bancare care au furat datele bancare confidentiale a mii de persoane, au anuntat vineri autoritatile americane, citate de AFP.

Aceasta este cea mai mare retea dezmembrata vreodata in Statele Unite, a precizat procurorul de Queens, Richard Brown.

In 16 luni, aceasta retea, formata din cinci filiale, toate amplasate in Queens, a furat datele bancare a mii de americani si de turisti, provocand daune totale in valoare de 13 milioane de dolari.

Procurorul a precizat ca 111 persoane au fost acuzate, dintre care 86 sunt arestate iar 25 cautate de autoritati.

Odata obtinute datele bancare ale victimelor, acestia producea carduri de credit si identitati false, folosite pentru cumpararea de bilete de avion, aparatura electronica, bijuterii sau chiar inchiriere de camere la hoteluri de cinci stele, sustine acuzarea.

Toate obiectele cumparate erau ulterior revandute.

Reteaua avea ramificatii in Europa, in Asia, in Africa si Orientul Apropiat, precizeaza procuratura, intr-un comunicat, in care se precizeaza ca arestarile s-au efectuat in urma unei anchete demarate in octombrie 2009.

Cu cardurile bancare falsificate, insotie uneori de permise false de sofer, acuzatii inchiriau si masini de lux, iar unul dintre ei a inchiriat chiar un avion particular.

Ancheta a relevat ca fiecare filiala a retelei era condusa de un sef care primea datele bancare si cardurile din strainatate, in special din Rusia, Libia, Liban si China.

Acesti lideri, identificati sub numele Imran Khan, Ali Khweiss, Anthony Martin, Sanjay (Rocky) Deowsarran si Amar Singh, primeau, de asemenea, datele obtinute ilegal de pe internet, in timp ce alti complici care lucrau in magazine sau restaurante "copiau" datele de pe cardurile clientilor.

Ulterior, liderii retelei trimiteau aceste date "producatorilor" care, o data ce falsificau cardurile, le retrimitea sefilor de filiale. Acestia le dadeau mai departe "cumparatorilor", disipati pe intregul teritoriu al Statelor Unite, dar in special in New York, Miami Beach, Massachusetts si Los Angeles.

Cumparatorii achizitionau bijuterii, electronice, genti scumpe etc iar marfa era trimisa liderilor de grup, care le dadeau altor complici, ce se ocupau de plasarea acestora catre marele public.

Mai multi inculpati sunt acuzati si de spargeri. In total, au fost formulate cateva sute de capete de acuzare.