​Furnzorul de solutii IT Siveco nu se va lista la Bursa nici anul acesta nici la anul fiindca bursa nu este pregatita pentru companii atat de mari, a spus directoarea companiei, Irina Socol, la evenimentul ZF Digital. Siveco are circa 1.000 de angajati in Romania si a avut afaceri de peste 60 milioane euro anul trecut, compania fiind cunoscuta pentru contractele consistente cu statul. Irina Socol spune ca 30-40% din afacerile companiei au venit din contracte cu statul si e de asteptat ca proiectele cu sectorul public sa creasca in mod spectaculos.

"Nu avem planuri de listare nici anul acesta si nici in 2012. (...) Bursa nu este pregatita pentru noi sau pentru alte companii mari, valoarea tranzactiilor este inca mica", spune Irina Socol care adauga ca actionarii discuta pe tema listarii, iar cand vor cadea toti de acord vor face si acest pas. Daca va fi sa se listeze, Siveco nu va alege o bursa externa, ci Bucuresti sau Sibiu.

Siveco este cunoscuta pentru contractele consistente si uneori controversate pe care le-a obtinut in sectorul public.

"Cred ca ponderea companiilor romanesti in proiecte din sectorul public trebuie sa creasca", spune sefa Siveco care a dat exemplu o licitatie din Croatia unde Siveco a pierdut fiindca autoritatile au ales o companie locala numai din acel motiv. "In clipa aceea am apreciat guvernul acelei tari fiindca eu cred ca incurajarea firmelor locale este o obligatie a fiecarui guvern. Exemplul Poloniei e bine cunoscut, ma astept ca proiectele noastre cu statul sa creasca spectaculos."

Siveco are circa 1.000 de angajati si este prezenta cu proiecte in 17 piete, obiectivul fiind ca numarul sa ajunga la 50 in cativa ani, prin dezvoltarea unor noi proiecte de e-learning, dar si prin intrarea pe mai multe piete cu proiecte legate de asigurarile de sanatate si de activitati vamale.

Siveco a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 65 milioane euro si estimarile arata o crestere anuala de 10 - 15%, a mai spus Irina Socol care a adaugat insa ca gradul de profitabilitate este la un nivel scazut de 3-6%, dar se doreste atingerea unui nivel de 8%.

Sefa Siveco a adaugat ca in prezent nu mai sunt planuri de achizitii fiindca absorbtia unei noi companii este un proces complicat si indelungat si rezultatele nu sunt intotdeauna cele dorite.