​In unele fabrici thailandeze apa are inca trei metri inaltime, iar efectele inundatiilor asupra productiei de electronice se vor simti chiar si un an. In acest trimestru livrarile de HDD-uri vor scadea cu 28% din cauza inundatiilor, iar la inceput de 2012 penuria de componente va fi simtita si de producatorii de notebook-uri, arata un studiu al IHS iSuppli, citat de PC World. Western Digital ar putea sa-si piarda pozitia de lider la volumul de livrari de HDD-uri din cauza crizei thailandeze, iar preturile acestor componente ar putea urca cu 10%.

Fabrica Honda inundata in ThailandaFoto: Reuters

In trimestrul trecut s-au livrat 173 milioane de HDD-uri, iar estimarile arata un total de 125 milioane pentru trimestrul curent din cauza ca multe companii au fost fortate sa-si inchida temporar fabricile thailandeze din cauza inundatiilor. In unele fabrici apa este de trei - patru metri si abia incepe sa se retraga, urmand ca halele sa inceapa a fi golite de apa zilele urmatoare, totul urmand a dura o luna si jumatate.

Thailanda este al doilea mare producator de hard-disc-uri, fiind depasita doar de China, iar Western Digital are fabrici in aceasta tara, unitatile inchise urmand a-i afecta puternic livrarile totale. Compania estimeaza ca efectul inundatiilor se va simti pentru mai multe trimestre in cifrele de productie, astfel ca nu ar fi exclus ca Western Digital sa piarda locul intai in topul volumelor de livrari.

IHS iSuppli estimeaza ca productia de laptop-uri nu va fi afectata in trimestrul curent, insa la inceput de 2012 unele companii ar putea intarzia cu livrarile din cauza ca le vor lipsi anumite componente ce ar fi trebuit produse in Thailanda. Dintre toate companiile afectate de inundatii, cel mai mult are de suferit Honda a carei fabrica producea 5% din volumul realizat de companie pe plan mondial. Uzina va fi inchisa cel putin pana in primavara.

Per total, aproximativ 200 de fabrici au avut de suferit de pe urma inundatiilor, inclusiv capacitati detinute de Sony, Nikon si Canon. In inundatii au pierit aproape 400 de oameni. Cel mai grav afectate fabrici isi vor relua activitatea peste mai bine de sase luni.