Producatorii japonezi de televizoare isi recunosc infrangerea in fata celor din Taiwan si Coreea de Sud
Divizia de televizoare a Sony nu a mai obtinut de opt ani profit, iar intregul grup anticipeaza pierderi de peste un miliard de dolari in anul fiscal curent, dupa ce acum cateva luni estima ca va obtine profit. Nici Panasonic nu o duce bine si asteapta pierderi de cinci miliarde dolari, urmand sa inchida fabrici de televizoare si sa ia masuri de reducere a costurilor.
Sony estima in 2009 ca va ajunge sa vanda 40 de milioane de LCD-uri pe an, insa acum a revizuit obiectivul la 20 de milioane, iar Panasonic a injumatatit prognoza anuala de vanzari la TV-uri cu ecran plat, spre 7,2 milioane unitati. In piata impresia este ca aceste mari grupuri nipone au ramas in urma, chiar daca expuneau LCD-uri si plasme acum un deceniu cand pentru multi clienti astfel de produse pareau SF. Problema este ca aceste produse s-au ieftinit mult, nu mai sunt destinate doar celor cu foarte foarte multi bani, insa cele mai mari companii ca volume nu sunt japoneze, ci coreenee: LG si Samsung.
Desi tehnologia s-a ieftinit mult, grupurile japoneze nu au reusit sa coboare destul de mult preturile TV-urilor, iar yen-ul foarte puternic le-a dezavantajat la export. In plus, catastrofele naturale au adaugat alte probleme la lista care si asa era lunga. Astfel, cutremurul din martie a lovit puternic productia si efectele inca se simt. Si ca si cand acel dezastru natural nu era suficient, acum inundatiile din Thailanda complica lucrurile si fac o serie de componente imposibil de obtinut, iar Sony a amanat lansarea unor produse dn aceasta cauza.
FT noteaza ca Sony si Panasonic au vremuri grele in fata pe partea productiei de televizoare si ar fi trebuit sa decida mai demult luarea unor masuri drastice de restructurare. O solutie ar fi sa faca outsourcing, sa incredinteze altor companii productia propriu-zisa, cum face Apple de exemplu, iar in Japonia sa se faca marketing, design si alte activitati cheie.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
cam naspa ca toata piata electronicelor (si nu numai) e in taiwan, malayesia coreea de sud etc...
nustiu cat e bine va fi pentru viitor
Japonia si Germania cred ca au ramas printre putinele tari unde chiar se pune pret pe calitatea produselor.
Si, la urma urmei, nu e nimic nou sub soare: azi sunt unii in varf, maine altii, si tot asa. Asa se intampla atat timp cat exista inovatie si strategii potrivite cu conditiile economice.
PS: Am si un televizor Samsung, dar mai am si Toshiba si Hitachi.
O fabrica Sony, LG sau Panasonic in Romania probabil ca se poate face.
Sony si Panasonic astazi, nu sunt cu nimic deosebite de Samsung sau LG. Chiar in urma lor as spune.
Nu au nici o logica de ce tin coada sus cu produslel lor in fata Samsung sau LG...Mai ales la TV...
Oricum , e un simptom caracteristic marilor corporatii multinationale..vezi Microsoft, Nokia, etc..au fost pe val odata, dupa care s-au plafonat si au tras de tehnologia lor, nu au mai dezvoltat nimic si se mira ca nu ii mai cumpara lumea...
Toate aceste firme produc in foarte multe tari, de regula, asiatice, asambleaza produsele acolo unde este mai ieftin. Deci, este gresit sa spunem ca de fapt, Sony si Panasonic exporta din Japonia. Este vorba doar de o problema de strategie. Panasonic a marsat in ultimii ani, cand piata s-a TV-urilor plate s-a dezvoltat mai mult, pe o tehnologie a plasmei care este mult invechita, chiar daca au fost aduse o serie de inovatii.
Sony a cazut intr-o capcana intinsa chiar de ei, prin rigiditatea cu care abordeaza problema drepturilor de autor, si a formatelor pe care device-urile lor sunt capabile sa le redea. Astfel, din ce in ce mai multa lume cauta sa cumpere un produs, care nu poarta doar un nume in spate, ci unul care poate sa fie cat mai util.
La capitolul flexibilitate si inovatie , firmele coreene sunt fruntase la momentul actual.
Imi amintesc doar faptul ca Sony se lauda acum cativa ani ca va aduce pe piata mult asteptata gama OLED TV, lucru care se pare va fi un mare esec pentru ei, intrucat in ciuda costurilor imense de cercetare, nu au reusit sa aduca produsele pe piata.
Ca sa nu mai amintesc si de faptul ca Samsung nu a adus pe piata doar o gama diversificata de TV 3D, ci a reusit sa ofere clientilor si filme online GRATIS. Asta inseamna strategie castigatoare.