Pe masura ce Internetul devine din ce in ce mai prezent in zilele noastre, apar si probleme pe care statul doreste sa le reglementeze. Diverse tipuri de continut atrag atentia guvernelor care vor pur si simplu ca ele sa nu apara online. Solutia care pare a fi cea mai simpla este de a cere furnizorilor de acces la servicii Internet sa blocheze accesul la site-urile respective. Dar este aceasta o solutie eficienta si legala? scrie Bogdan Manolea pe blogul sau.

Raportul de transparenta al Google publicat zilele trecute ne arata ca gigantul american a primit peste 25 000 de cereri de date ale utilizatorilor si scoatere a unor continuturi nedorite in doar primele 6 luni ale lui 2011.

Turcia blocheaza YouTube si Blogger pentru chestiuni legate de vietile private ale politicienilor. Ucraina propune o "lege a decentei" care sa aiba o Comisie de Aplicare. Rusia doreste realizarea unui soft special pentru a depista "continut extremist" pe Internet.

In Romania exista deja 3 legi care obliga furnizorii de acces la servicii Internet sa blocheze continut declarat ilegal nu de o instanta de judecata, ci de o autoritate a statului:

- Legea 196/2003 privind combaterea pornografiei.

- Hotarirea de Guvern nr. 823/2011 privind normele de aplicare ale legii jocurilor de noroc.

- Proiect de Lege privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive - ajuns deja la promulgare.

In Uniunea Europeana, dezbaterile pe subiecte din cele mai diverse din ultima perioada care au luat in calcul problema blocarii site-urilor (Directiva privind exploatarea sexuala a copiilor, Comunicarea "Raspunsul UE la problema drogurilor" si discutii la nivel de experti si din Parlamentul European pe tema jocurilor de noroc in zona online) sunt extrem de reticente in a propune aceasta non-solutie din doua motive principale: poate fi extrem de usor depasita si exista riscul de blocare si a unor site-uri legitime.

Fondatorul Wikipedia crede ca cel mai mare pericol in fata dezvoltarii Internetului este cenzura.

In fond, intrebarea e simpla: Ce fel de Internet ne dorim?

Va propun sa dezbatem acest subiect pe platforma de intalniri live a Hotnews.ro maine de la 12:00 impreuna si cu Gh. Serban de la ANISP.

Sau daca vreti, intr-un cadru mai larg. Blocarea internetului este una dintre temele legate de viitorul mediului online, propusa spre dezbatere si la Conferinta INET Bucuresti, din data de 9 noiembrie 2011, la Hotel Intercontinental pentru a discuta si alte teme importante precum accesul la informatie, securitate si libertatea de exprimare in mediul online. Accesul este gratuit, dar inregistrarea prealabila este obligatorie.

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.