​China si Rusia au initiat atacuri informatice de proportii asupra unor companii americane si organizatii guvernamentale pentru a pune mana pe secrete industriale de proportii, arata un raport prezentat Congresului. Domeniile vizate de atacuri sunt diverse, de la IT si armament, pana la sanatate, informeaza The Telegraph. Raportul spune ca zeci de tari si-au indreptat atacurile informatice catre SUA, insa numai China si Rusia sunt nominalizate. China respinge categoric acuzatiile si le considera o dovada de iresponsabilitate.

China a fost acuzata in mod repetat de SUA ca sponsorizeaza atacuri informatice complexe, insa de cele mai multe ori a fost greu de dovedit ca atacul informatic isi avea originea in cea mai populata tara de pe glob.

Raportul agentiei americane de contraspionaj sustine ca servicii secrete straine, companii dar si persoane fizice au initiat atacuri informatice la adresa SUA pentru a fura secrete economice. China si Rusia pun in pericol proiectele americane de cercetare pentru a obtine gratuit tehnologii pentru dezvoltarea carora SUA a cheltuit multe milioane de dolari, se spune in raportul intitulat "Foreign Spies Stealing US Economic Secrets in Cyberspace".

Raportul spune insa ca unele atacuri sunt atat de sofisticate incat este clar ca in spatele lor sunt sponsori puternici, cum ar fi guverne nationale sau servicii secrete. China a respins in numeroase randuri acuzatiile SUA, adaugand ca ele sunt o dovada a faptului ca America este ingrijorata de progresele rapide facute de China. Mai mult, Beijing-ul sustine ca e victima unor atacuri informatice.

Raportul se refera si la Rusia despre care se spune ca si-a mobilizat serviciile secrete pentru a obtine informatii tehnologice de valoare.