​Sefii a 39 de companii de tehnologie din China s-au angajat sa cenzureze mai puternic continutul pe internet, astfel incat lucrurile considerate sensibile de autoritati sa ajunga la cat mai putine persoane, scrie Financial Times. Internetul era oricum puternic cenzurat in China, dar au existat ceva semne de relaxare care insa au ingrijorat Partidul Comunist si l-au determinat sa treaca la o cenzura mult mai severa.

Sefi ai unor companii mari de tehnolgoie precum Baidu sau Alibaba au ajuns la un consens si se angajeaza sa intareasca modul in care controleaza continutul postat online de diversi useri.

"Ele trebuie sa contracareze cu determinare tendintele de raspandire prin internet a zvonurilor, a continutului pornografic si a altor informatii ilegale sau daunatoare", arata un document citat de agentia Xinhua.

In China sunt jumatate de miliard de utilizatori ai internet-ului si, desi autoritatile considera ca internetul are un efect pozitiv asupra economiei, se arata ingrijorate de puterea acestuia in a disemina informatii sensibile politic. Sistemul de cenzura a internetului este bine pus la punct, insa ingrijorator este ca autoritatile apeleaza la companii priviate pentru a le cere sa filtreze continutul postat online de diversi utilizatori.

Un timp s-a crezut ca autoritatile vor fi mai permisive cu controlul, insa in ultimele opt luni s-a vazut clar o tendinta de a selecta cu severitate ce lucruri sunt lasate, mai ales pe retelele de socializare. Autoritatile au pus insa in documentele oficiale aceste norme stricte de control al internet-ului si vor organiza des intalniri cu sefii companiilor de tehnologie pentru a-i instrui ce si cum sa implementeze.