Google a anuntat marti o metoda prin care utilizatorii pot sa blocheze colectarea datelor unei retele WiFi pentru servicii de geolocatie. In prezent, telefoanele bazate pe sistemul de operare Android colecteaza automat informatii despre retelele fara fir din apropierea lor si le transmit inapoi catre Google pentru a putea imbunatati astfel serviciile de geolocatie ale companiei.

Google Foto: Google

Conform unui comunicat emis astazi de companie, utilizatorii care nu doresc ca informatiile despre reteaua lor WiFi sa fie colectate de catre Google trebuie sa adauge particula “_nomap” la numele retelei. Astfel, o retea numita “Network” nu va mai fi indexata daca numele ei este schimbat in “Network_nomap”.

Schimbarile vin pe fondul presiunii crescande din partea autoritatilor europene, care au afirmat in repetate randuri ca Google incalca dreptul la intimitate al utilizatorilor prin colectarea acestor informatii fara consimtamant. In trecut, Google a mai fost acuzat si de colectarea de informatii fara consimtamant prin intermediul masinilor de cartare pentru serviciul Google Maps.