Noua mari companii de internet printre care Google, Facebook, Mozilla sau Twitter au trimis o scrisoare in care critica dur proiectul de lege inaintat Congresului american de catre grupurile din industria filmului si cea muzicala. Proiectul gandit sa diminueze pirateria online da producatorilor de continut puteri foarte mari si va afecta inovatia, aducand pe internet o epoca a cenzurii, spun cele noua companii.

Gigantii din Industria de film si cea muzicala sustin intens acest proiect prin care site-uri care promoveaza continut piratat sau intermediaza vanzarea de astfel de continut pot fi scoase offline. In plus, motoarele de cautare vor fi obligate sa nu mai indexeze site-urile cu continut piratat.

Intr-o scrisoare semnata de noua companii se spune ca un astfel de proiect de lege este nejustificat de dur si va impiedica multe companii sa mai inoveze. In plus, monitorizarea excesiva si controlul tot mai dur vor aduce o epoca a cenzurii, spun cele noua companii (Facebook, Google, Twitter, Yahoo!, AOL, eBay, LinkedIn, Mozilla si Zynga).

Cei care se opun proiectului spun ca nici macar nu au fost consultate companiile de tehnologie si ca propunerea tine cont doar de dorintele caselor de discuri si ale studiourilor de cinema.

Exista teama ca daca prevederile legii vor fi vagi si vor lasa loc de interpretari, multe site-uri cu comportament corect vor avea de suferit, astfel ca e de asteptat sa se poarte negocieri aprinse in saptamanile ce vin.