Tableta multimedia TouchPad fabricata de Hewlett-Packard a fost in luna august pe pozitia a doua in topul celor mai bine vandute tablete din SUA, anunta AFP. Cea mai bine vanduta tableta din State iPad de la Apple. Tableta de la HP s-a vandut foarte bine abia dupa ce acestia i-au redus pretul de la 400 dolari la 100 dolari si de la 500, la circa 150.

Touchpad-ul, care rulează sistemul de operare webOS deţinut de către HP, şi-a asigurat o cotă de piaţă de 17% cu 1,2 milioane de tablete vandute fata de Samsung Galaxy (16%), Asus (10%), xoom Motorola (9%) sau un Acer (9%), potrivit cifrelor publicate marţi de institutul NPD.

Acesta nu a cuantificat vânzările iPad in Statele Unite. Apple a declarat că a vândut 11.12 milioane tablete doar în trimestrul al treilea la nivel mondial.

De ce s-a vandut asa de bine?

HP a lansat TouchPad in iunie si spera ca terminalul cu sistemul de operare WebOS va deveni un concurent real pentru Apple iPad. Versiunea cu 16 GB costa 399 dolari atunci, iar cea de 32 GB, cu o suta mai mult, insa review-urile nu au fost favorabile, iar vanzarile au fost slabe.

Pe 18 august HP anunta un plan sever de restructurare si comunica faptul ca nu va mai dezvolta smartphone-uri si tablete cu noul sistem de operare WebOS. Pentru a scapa de stocuri s-a decis reducerea severa a pretului, de la 400 dolari la 100 dolari si de la 500, la circa 150. Pentru multi clienti, preturile de 4-500 dolari nu au fost atractive, insa cand s-au redus de trei - patru ori s-a creat o isterie si s-a vandut tot.

Ca urmare Hewlett-Packard a anuntat ca reia pentru cateva luni productia tabletei TouchPad pentru ca a fost coplesita de cererea uriasa care a urmat reducerii drastice a pretului la jumatatea lunii. (de V.B.)

HP pierde bani cu TouchPad

Daca preturile vor ramane la fel de mici atunci HP va pierde bani buni la fiecare tableta vanduta, din monent ce datele companiei de cercetare IHS iSuppli arata ca productia versiunii de 32 GB costa 318 dolari, iar HP ar putea s-o vanda cu jumatate din suma.

Ar fi foarte posibil ca miscarea sa fie exclusiv una de imagine, mai ales ca HP a fost masiv criticata ca a renuntat la un sistem de operare ce parea promitator si abia fusese pus pe produse.