CE va propune amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri pentru companiile care nu respecta legislatia privind protectia datelor
In ceea ce se vrea cea mai importanta schimbare a legislatiei din domeniul protectiei datelor din 1995 incoace, CE vrea sa impuna amenzi care pentru unele companii ar putea insemna miliarde de dolari. Este vorba de companiile care nu gestioneaza corespunzator datele personale ale clientilor, furnizorilor sau angajatilor.
CE pregateste un pachet de propuneri care apoi va trebui aprobat de guvernele nationale din statele UE, lucru anevoios mai ales ca unele state sunt reticente cand este vorba de propuneri de la Bruxelles. Tocmai de aceea se estimeaza ca pachetul va fi adoptat peste doi ani si abia peste patru regulile vor fi in functiune.
Propunerea este gandita sa dea Comisiei puteri mai mari de actiune cand este vorba de incalcari ale legilor de protectie a datelor, spre exemplu cand companiile vand baze de date fara a avea acest drept sau cand confidentialitatea unor date nu este pastrata.
In plus, conform propunerilor, companiile ar trebui sa instiinteze autoritatile de protectie a datelor dar si partile afectate in mai putin de 24 de ore de cand au aflat ca anumite date sunt compromise. Un exemplu de caz grav este cel in care date despre 77 de milioane de conturi Sony PlayStation au ajuns pe mana hackerilor.
CE vrea ca noile reguli sa se aplice nu doar companiilor europene, ci si filialelor din UE ale companiilor de pe alte continente. In plus, se doreste ca in toate tarile companiile cu peste 250 de angajati sa aiba oameni care sa lucreze pe partea de protectie a datelor. Noile propuneri ar putea obliga si retelele sociale sa dea utilizatorilor dreptul de a sterge informatii pe care acestia le-au postat online, chiar daca initial cei care le-au postat si-au dat consimtamantul ca acestea sa fie publice.
CE spera ca va capata pe categoria protectia datelor drepturi in stilul celor din domeniul legilor concurentei unde a putut aplica amenzi de peste un miliard de euro pentru companii precum Microsoft si Intel.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"