Comisia Europeana a anuntat marti deschiderea unei anchete pentru a determina daca Apple a incheiat sau nu intelegeri ilegale cu cinci edituri, intelegeri care ar fi afectat concurenta pe piata cartilor electronice (e-book). Ancheta vizeaza Apple dar si edituri cunoscute precum Hachette, Harper Collins si Macmillan.

CE vrea sa afle daca editurile, ajutate de Apple, au promovat practici care au afectat concurenta in domeniul cartilor electronice.

Comisia vrea sa determine daca Apple a incheiat cu aceste grupuri intelegeri ilegale care au pus bete in roate concurentei din UE si va analiza si intelegerile pe care cele cinci edituri le-au avut cu diversi retaileri pentru vanzarea de carti electronice.

CE este ingrijorata ca o serie de intelegeri incalca legile concurentei si nu poate estima cat va dura ancheta, totul depinzand de complexitatea fiecarui caz in parte.

Cele cinci edituri banuite ca ar fi incheiat intelegeri ilegale cu Apple sunt Hachette Livre (Lagardere Publishing, Franta), Harper Collins (News Corp., SUA), Simon & Schuster (CBS Corp., SIA), Penguin (Pearson Group, Marea Britanie si Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (detinator si al Macmillan, Germania).