Tabletele vor continua in 2012 evolutia: vor fi mai usoare, mai subtiri si vor avea rezolutie mai buna, urmand ca la nivel de procesoare sa apara si termninale quad-core, arata o analiza a PC World. Estimarile arata ca anul viitor se vor vinde pe plan mondial peste 100 de milioane de unitati, iar pe piata apar noi sisteme de operare: Android 4.0, Windows 8 si un nou iOS.

2012 se anunta un an foarte bun pentru tableteFoto: Reuters

Pe piata exista in prezent mai bine de zece marci de tablete, iar la noi cele mai ieftine costa sub 1.000 de lei, iar cele mai scumpe, peste 3.500 lei. Exista atat tablete cu ecran de 7 inch, cat si multe cu ecran de 10 inch, iar pentru toate e de asteptat ca 2012 sa aduca schimbari importante de ordin tehnic.

PC World noteaza ca tabletele vor deveni mai usoare, iar daca cele de 10 inch cantaresc acum cam 700 g, se va ajunge ca ele sa fie de sub 600 g. In plus, la grosime vor ajunge cam in intervalul 0,3 - 0,4 inch, fata de circa 0,5 inch in prezent.

Modificari esentiale vor fi la procesoare: vor aparea incepand chiar cu aceasta luna tablete cu procesoare Quad-Core, intai prin Nvidia, cu Tegra 3, iar apoi cu noua gama Snapdragon de la Qualcomm, dar si cu procesoare Quad-Core ARM de la Freescale si Texas Instruments.

Extrem de multe noutati vor veni la partea de sisteme de operare. Dupa ce versiunile precedente de Android au fost criticate pentru slaba compatibilitate cu tabletele, Google promite ca Android 4.0 va fi extrem de bine optimizat, insa marea intrebare legata de sistemele de operare tine de intrarea Windows 8. Acum, doar cateva tablete produse de companii precum Fujitsu si HP ruleaza Windows 7, iar terminalele cu aceste sisteme sunt folosite in special de catre mediul de business. Sunt percepute ca fiind scumpe, putin optimizate la partea de interfata tactila si cu o durata destul de redusa a bateriei.

Microsoft a prezentat multe aspecte ale Windows 8 si promite ca interfata numita Metro este gandita sa functioneze extrem de bine pe touch-screen. Nu se stie cand va fi lansat oficial Windows 8, insa nu se va intampla mai repede de vara anului viitor, cel mai probabil fiind sa vedem tablete cu Windows 8 in toamna. Se pare ca si Nokia isi va face debutul pe piata tabletelor datorita Windows 8, iar Microsoft spera ca lansarea magazinului de aplicatii Windows Store va face si mai atractive dispozitivele cu Windows 8.

Tot la anul va aparea si noua generatie a celei mai vandute tablete, iPad. Se zvoneste ca lansarea va fi in primavara si se poate spune ca va fi cel mai interesant moment al anului pentru piata tabletelor, fiindca in functie de noutatile cu care vine iPad 3 se va purtea calcula impactul asupra pietei.

2012 va fi si primul an complet de comercializare a tabletei Amazon Kindle Fire, terminal care in SUA costa 199 dolari si de la care se asteapta vanzari extrem de bune, de ordinul milioanelor de unitati.

Anul acesta se vor vinde pe plan mondial aproximativ 50 milioane de tablete, iar estimarile diverselor companii de cercetare indica vanzari de 100 milioane in 2012, iPad urmand sa aiba in continuare peste jumatate din piata.