Comisia Europeana s-a aratat satisfacuta de setul de concesii pe care IBM le-a facut pentru a rezolva diferendul cu CE care acuza compania americana de abuz de pozitie dominanta pe piata computerelor de tip mainframe, calculatoare de mare putere folosite in companiile importante pentru operatiuni complexe, precum statistica si procesare de tranzactii financiare. IBM s-a angajat sa dea informatiile tehnice necesare si sa puna la dispozitie piese de schimb la nevoie, iar Comisia a anuntat acum ca pune punct anchetei.

Existau doua anchete separate: una deschisa in urma plangerilor facute de doi producatori de soft: T3 si Turbo Hercules si alta deschisa dupa ce Comisia s-a autosesizat. Prima s-a incheiat in august, iar a doua ajunge acum la final dupa ce IBM s-a oferit sa faca o serie de concesii, promitand ca va oferi informatiile tehnice necesare si va pune la dispozitie piese de schimb, pe o perioada de cinci ani.

IBM era acuzata ca forteaza beneficiarii sa foloseasca atat soft pentru mainframe cat si hardware IBM si ca nu da sansa concurentei sa-si faca simtita prezenta pe piata computerelor complexe fiindca "leaga" de hardware sistemele de operare pentru mainframe.

In plus, CE era ingrijorata de faptul ca e posibil ca IBM sa foloseasca practici anticoncurentiale in ceea ce priveste intretinerea computerelor mainframe, restrictionand accesul anumitor companii la piese de schimb pe care numai IBM le produce.

Comisarul European pentru Concurenta, Joaquin Almunia, se arata foarte multumit ca lucrurile s-au rezolvat si spune ca astfel de interventii la anumite intervale de timp sunt necesare pentru ca libera concurenta sa nu aiba de suferit.

Computerele de tip mainframe sunt extrem de puternice si scumpe, fiind utilizate de mari companii din domenii precum banking, asigurari, gestionarea traficului aerian, societati de servicii. Aceste computere gestioneaza volume imense de date si sunt extrem de rapide.