In Belarus, din 6 ianuarie va intra in vigoare una dintre cele mai restrictive legi ale internetului, o lege care va interzice accesarea site-urilor straine din interiorul tarii care este condusa cu mana de fier de dictatorul Lukashenko. Legea va interzice companiilor sa faca tranzactii online prin intermediul unor firme straine si presupune monitorizarea stricta a comportamentului online pentru toti utilizatorii, chiar si de la netcafe-uri, arata o informare publicata de Biblioteca Congresului din SUA si citata de PC World.

Legea publicata pe 21 decembrie intra in vigoare pe 6 ianuarie si este extrem de dura. Companiile care activeaza in fosta republica sovietica pot folosi doar domeniul de internet al tarii pentru a furniza servicii, pentru a-si promova produsele si pentru a comunica pe e-mail. Legea va afecta si cumpararea de produse de pe site-uri cunoscute stil Amazon, astfel de companii putand fi date in judecata prin noua lege fiindca fac afaceri cu o tara in care acest lucru este interzis.

Legea prevede amenzi si posibila inchidere a netcafe-urilor care permit utilizatorilor sa acceseze site-uri straine. Aceste localuri vor fi obligate sa raporteze autoritatilor daca apar incalcari ale noii legi, iar politia si serviciile secrete au mana libera sa aplice legea draconica.

Prevederile noii legi vor fi aplicate cu ajutorul furnizorilor de internet care trebuie sa puna la dispozitia autoritatilor toate informatiile tehnice cerute si toti cei care folosesc internetul sunt obligati sa se identifice, fie ca intra pe web de acasa, fie ca se duc la netcafe.

Belarus este guvernata din 1994 de dictatorul Aleksander Lukashenko care a avut grija ca liderii opozitiei sa fie inchisi si orice incercare de disidenta sa fie oprita. Lukashenko este catalogat ca fiind: "ultimul dictator din Europa, iar tara dependenta economic de gazul rusesc este intr-o situatie financiara extrem de grava.