Intel vrea sa convinga tot mai multi utilizatori ca nu au nevoie de tableta, ci tot laptop-ul e mai bun, iar anul acesta vor iesi pe piata 75 de modele de notebook-uri care vor utiliza procesoarele companiei si vor forma categoria numita Ultrabook, laptop-uri extrem de performante si subtiri care pornesc in cateva secunde si ar trebui sa ajunga sa coste sub 1.000 de dolari. La targul CES Las Vegas Intel a prezentat ultrabook-uri cu ecran tactil, altele hibride ce pot fi folosite si pe post de tableta, dar si unele cu accelerometru ce pot fi utilizate la jocuri.

Intel pregateste 75 de modele de Ultrabook-uriFoto: Captura YouTube

Mooly Eden, seful diviziei de PC-uri a Intel spune ca lumea vrea, cand e vorba de laptop-uri, atat performanta, cat si ecran mare, astfel ca jumatate din cele cateva zeci de laptop-uri Ultrabook cu procesoare Intel ce vor fi lansate anul acesta vor avea fie ecran de 14, fie de 15 inch. Cele mai mici vor avea ecran de 11 inch.

Cei de la Intel vor demara cea mai mare campanie de marketing facuta in ultimii noua ani de companie pentru acest segment pe care l-a numit Ultrabook, laptop-uri usoare, subtiri, foarte performante, capabile sa porneasca in cateva secunde, dar si cu un pret gandit sa ajunga sa fie in general sub 1.000 de dolari.

Pretul este inca mult peste 1.000 de dolari, insa compania spune ca odata cu noile procesoare Ivy Bridge, dar si cu cele Haswell ce vor fi lansate in 2013, performantele laptop-urilor se vor imbunatati, iar laptop-urile din segment vor fi mult mai ieftine.

La targul de tehnologie CES Las Vegas sefii Intel au facut cateva demonstratii al caror mesaj este unul clar: notebook-urile nu au murit in lupta cu tabletele, au configuratii extrem de bune si pot fi utilizate in multe feluri. Cei de la Intel spun ca userii vor laptop-uri care au atat ecran tactil, cat si tastatura, iar o tendinta care se va gasi pe o parte din ultrabook-uri tine de posibilitatea ca ele sa fie folosite si pe post de tableta, fie ca tastele culiseaza, iar ecranul cu touch e folosit pe post de tableta, fie ca touchpad-ul poate fi folosit ca ecran tactil separat chiar si cand ecranul principal este inchis.

Cei de la Intel au prezentat si modele cu accelerometru care pot fi utilizate la jocuri precum un smartphone, comenzile fiind transmise miscand laptop-ul in diverse directii. In demonstratia de la CES Intel a prezentat mai multe marci si prototipuri de laptop-uri, inclusiv cu Windows 8, de la marci precum Lenovo, Acer, Asus, Samsung, Toshiba, LG si Hewlett Packard.

Compania spera ca acest tip de laptop-uri va ajunge sa aiba in cativa ani 40% din piata mondiala a notebook-urilor, insa pana atunci mai este mult, cele mai optimiste estimari din piata indicand sub 15% pentru anul care abia a inceput. Pretul este principala problema, insa e de asteptat ca el sa scada mult.