Preturile mici ale iPhone-ului si iPad-ului in SUA si superprofiturile Apple sunt posibile numai pentru ca aceste gadgeturi sunt construite prin practici considerate ilegale in America. Mai mult, cei care fabrica aceste aparate nu apuca sa vada niciodata produsul finit si nici macar nu si-l pot permite, scrie Mediafax.

Saptamana trecuta, cei de la "This American Life"au realizat o emisiune speciala in care au prezentat practici incredibile legate de fabricarea produselor Apple. Iata cateva dintre ele:

- orasul Shenzhen din China este locul unde aceste dispozitive iau nastere. Acum 30 de ani, Shenzhen era numai un sat mic. Acum este un oras cu 13 milioane de locuitori, mai mare ca New York-ul

- Foxconn, una dintre companiile care construiesc iPhone-uri si iPad-uri, dar si alte produse pentru diverse companii de electronice, are o fabrica in Shenzhen, cu 430.000 de angajati

- sunt 20 de cafenele la Foxconn Shenzhen, care servesc 10.000 de oameni zilnic

- unul dintre angajatii intervievati de jurnalistul Mike Daisey, in afara fabricii pazite de gardieni cu arme, este o copila de numai 13 ani. Ea lustruieste sticla a mii de noi iPhone-uri in fiecare zi. Fata a povestit ca cei de la Foxconn nu verifica varsta angajatilor. Sunt inspectii din cand in cand, dar sefii stiu cand sunt programate, asa ca nu sunt luati pe nepregatite. Si inainte ca inspectorii sa-si faca simtita prezenta, oficialii Foxconn inlocuiesc muncitorii tineri cu cei batrani.

Emisiunea poate fi ascultata pe site-ul "This American Life".